Επιστολή σε Υπουργούς και ΔΥΠΕ Κρήτης από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Για τις καλοκαιρινές άδειες

Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ και τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, με θέμα "να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας δεκαπέντε εργάσιμων ημερών και καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας".

Στην αποστολή αναφέρεται:

"Χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας συνεχίζουμε την προσπάθεια ενάντια στην επιδημία COVID-19 αλλά και συνολικά για την προστασία της υγείας όλων των πολιτών.
Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.
Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι χιλιάδες συνάδελφοι μας έχουν νοσήσει από τον SARS-CοV-2 και δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς καμία ακόμη αποζημίωση και ενίσχυση των οικογενειών τους.
Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με πρόσφατο παράδειγμα τις προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, που έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί «βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία», για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, «αγνοώντας» ακόμη και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας. 
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η απόφαση για άρσης της αναστολής χορήγησης κανονικών αδειών στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν συνοδεύεται ούτε από την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας ούτε από την καταβολή επιδόματος αδείας.
Έχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης και δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων, από όλες τις κυβερνήσεις 
Πολύ περισσότερο, που το 2020, αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, μειώθηκε ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 1680 εργαζόμενους. 
Ταυτόχρονα, δικαιολογημένα μεγαλώνει η αγανάκτηση μας -  δεδομένου ότι για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι «όνειρο θερινής νυκτός» λόγω των περικοπών στους μισθούς μας, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε: 
- να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας τριών εβδομάδων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας!
- να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων!
- να γίνει αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας"!
 

 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ