Έρχεται η τρίτη και... "πράσινη" γραμμή mini bus στο Ηράκλειο

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Έρχεται η τρίτη και... "πράσινη" γραμμή mini bus στο Ηράκλειο

Πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Του Αντώνη Παντινάκη 

 

Προ των... πυλών βρίσκεται η τρίτη “γραμμή” με mini bus, στο Ηράκλειο! Θα είναι “πράσινη” και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, μεταφέροντάς τους δωρεάν – από και προς το κέντρο της πόλης - με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία!

Απ’ την δημοτική αρχή βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με το Αστικό ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει, ο στόχος είναι η συγκεκριμένη παροχή συγκοινωνιακών υπηρεσιών προς τους δημότες να τεθεί σε εφαρμογή από τον Φλεβάρη.

Επί της ουσίας, θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο το οποίο ισχύει και στις άλλες δύο γραμμές, την κόκκινη για τα ανατολικά προάστια και την μπλε για τα δυτικά: Τα δρομολόγια θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ τις καθημερινές, και το Σάββατο έως τις πέντε το απόγευμα.

Δεδομένο είναι, επίσης, ότι θα παρέχεται δωρεάν στάθμευση σε όσους επιλέγουν την “πράσινη γραμμή” για να κατέβουν στο κέντρο της πόλης. Χώρος πάρκινγκ έχει βρεθεί, κι είναι στον ανισόπεδο κόμβο της Κνωσού, δίπλα στον σταθμό του ΕΚΑΒ. Εκεί ακριβώς θα είναι και η αφετηρία της διαδρομής, που θα περνά μέσα από την Κνωσού, την Δημοκρατίας και την Έβανς και θα φτάνει έως και την πλατεία Κορνάρου – και τούμπαλιν.

“Αναμφίβολα πρόκειται για μία τομή στα συγκοινωνιακά ζητήματα του Δήμου Ηρακλείου” σχολιάζει στο Cretalive ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, αναλογιζόμενος τα “ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα” απ’ την χρήση των δύο άλλων γραμμών.

anastasakis

“Με την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης” ο κ. Αναστασάκης αισιοδοξεί “ότι θα υπάρξει μία περαιτέρω περιβαλλοντική αναβάθμιση, καθώς θα είναι μηδενικοί ρύποι που θα εκπέμπουν τα συγκεκριμένα οχήματα”.

Όπως επισημαίνει, “δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και άλλοι δήμοι της Κρήτης σιγά-σιγά επεξεργάζονται αντίστοιχα σενάρια για παροχή συγκοινωνιακού έργου προς τους δημότες”.

Υπενθυμίζει ακόμα πως “το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτέλεσε προσωπική απόφαση του ίδιου του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, για την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης αφενός από τα ΙΧ αλλά και την ανταπόδοση προς τους δημότες μιας πολύ χρήσιμης δωρεάν υπηρεσίας με Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό πρόσημο”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ