Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή της γέφυρας στον Κερίτη

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή της γέφυρας στον Κερίτη

"Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω και οι καθυστερήσεις ενέχουν τον κίνδυνο να χαθεί ακόμη και το σωζόμενο τμήμα της ιστορικής Γέφυρας Κερίτη", αναφέρουν, μεταξύ άλλων,

Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας όσο και στην κατασκευή της νέας γέφυρας στον ποταμό Κερίτη του Δήμου Πλατανιά Χανίων κατέθεσαν ερώτηση βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο Μανώλης Συντυχάκης, προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και  Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Όπως αναφέρουν "η λίθινη Γέφυρα στον ποταμό Κερίτη, στην περιοχή Αλικιανός του Δήμου Πλατανιά, κτίστηκε το 1908 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά, αλλά και ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα, η γέφυρα έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟΑ (ΦΕΚ 1052/Β΄/12.10.1998) ως νεότερο μνημείο και περιλαμβάνεται στο διαρκή κατάλογο κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας.

Στις 25 Φεβρουαρίου κατέρρευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της, λόγω πλημμύρας του ποταμού, καθώς δεν είχε διαχρονικά συντηρηθεί. Μετά την κατάρρευση της παλαιάς πέτρινης γέφυρας η διάβαση του ποταμού έγινε εξαιρετικά επικίνδυνη, ενώ μία πρόχειρη ιρλανδική διάβαση, που κατασκευάστηκε, καταστράφηκε ολοσχερώς από την κακοκαιρία, το Νοέμβριο του 2019.  

Για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας και την ανάδειξή της, εγκρίθηκε Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης (ΠΣΠΑ), με  Φορέα Χρηματοδότησης Φορέας Υλοποίησης το Υπ.ΥΠΟ.ΜΕ.. Επίσης, εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση της μελέτης της Νέας Γέφυρας Ποταμού Κερίτη.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω και οι καθυστερήσεις ενέχουν τον κίνδυνο να χαθεί ακόμη και το σωζόμενο τμήμα της ιστορικής Γέφυρας Κερίτη.

Η κατάσταση της Γέφυρας Ποταμού Κερίτη είναι άλλο ένα στοιχείο των μεγάλων ελλείψεων στις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας που θεωρούνται κόστος από τις κυβερνήσεις, αλλά  και της εγκατάλειψης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που άφησαν τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και συνολικά τον πολιτισμό σε δεύτερη μοίρα."

Στη συνέχεια, ρωτούν τους υπουργούς

Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να επισπευστούν οι διαδικασίες  για την υλοποίηση του έργου της διατήρησης-αποκατάστασης της λίθινης ιστορικής Γέφυρας, καθώς και της μελέτης – κατασκευής Νέας Γέφυρας στον ποταμό Κερίτη, στην περιοχή Αλικιανός του Δήμου Πλατανιά;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές 

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ