Ερώτηση Κ. Σπυριδάκη για το Νέο Δικαστικό Χάρτη και τα Ειρηνοδικεία της ΠΕ Λασιθίου

Newsroom
Newsroom

Στην ερώτησή της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, τονίζει πως η «απονομή της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να χρονοτριβεί και δεν πρέπει να είναι μία ακριβή και κοστοβόρα υπηρεσία, προνόμιο των λίγων και των οικονομικά εύρωστων»

Απαντήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη, και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννη Μπούγα ζητά η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, με την Ερώτηση που κατέθεσε με θέμα το Νέο Δικαστικό Χάρτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την ανάγκη διατήρησης των Ειρηνοδικείων Ιεράπετρας και Σητείας και μετατροπής τους σε Περιφερειακά Μονομελή Πρωτοδικεία. Την εν λόγω Ερώτηση συνυπογράφει και η Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, κα. Μιλένα Αποστολάκη.

Στην ερώτησή της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, τονίζει πως η «απονομή της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να χρονοτριβεί και δεν πρέπει να είναι μία ακριβή και κοστοβόρα υπηρεσία, προνόμιο των λίγων και των οικονομικά εύρωστων» και στο πλαίσιο αυτό η δικαστική χωροταξία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόσβαση όσο και στην ίδια την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης.

Υπό το φως των κυβερνητικών εξαγγελιών και την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιοργάνωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας έχει προκληθεί αναστάτωση στους πολίτες και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης σε όλη την χώρα, εξαιτίας των φημολογούμενων συγχωνεύσεων και καταργήσεων των Δικαστηρίων. Η ανωτέρω εξέλιξη προκαλεί ζητήματα ασφάλειας Δικαίου τόσο για τους πολίτες όσο και για τη Δημόσια Διοίκηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή φημολογείται και η κατάργηση δικαστηρίων και η ενοποίηση δικαστηρίων α’ βαθμού δικαιοδοσίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ένα θέμα το οποίο η Βουλευτής έχει ήδη αναδείξει μέσω της κατάθεσης Αναφοράς του υπομνήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου της 5 ης Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται και στην Ερώτηση της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κας. Κατερίνας Σπυριδάκη, στις «8 Ιανουαρίου 2024 ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου έλαβε προφορικά την διαβεβαίωση ότι στην Π.Ε. Λασιθίου θα παραμείνει το Πρωτοδικείο Νεάπολης ως έχει και θα συγχωνευθεί σε αυτό το Ειρηνοδικείο Νεάπολης, και στην Ιεράπετρα και την Σητεία όπου θα καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία, θα δημιουργηθούν αντίστοιχα Μονομελή Περιφερειακά Πρωτοδικεία».

Ταυτόχρονα, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, τονίζει τη σημαντικότητα της «πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, υπό την έννοια της εγγύτητας των πολιτών στα δικαστήρια […] αλλά και της οικονομικής προσβασιμότητας όλων των πολιτών». Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει την γεωγραφική και κοινωνικοοικονομική ιδιαιτερότητα της ΠΕ Λασιθίου όπως αυτή απεικονίζεται και στο Υπόμνημα του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πως το Λασίθι διαθέτει «τέσσερα αστικά κέντρα, την Ιεράπετρα  με μόνιμο πληθυσμό 17.710 (πληθυσμός Δήμου 27. 338 + 8.000 περίπου μόνιμους αλλοδαπούς εργάτες γης στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες=35.338),  τον Άγιο Νικόλαο με μόνιμο πληθυσμό 13.605, την Νεάπολη  με μόνιμο πληθυσμό 2.889 [και οι δύο πόλεις βρίσκονται στον Δήμο Αγίου Νικολάου (πληθυσμός Δήμου Αγίου Νικολάου 27.785)], και την Σητεία με μόνιμο πληθυσμό 11.166 (πληθυσμός Δήμου 20.438), όπως προέκυψε κατά την τελευταία απογραφή, με έντονη επιχειρηματική, τουριστική, αγροτική και επαγγελματική δραστηριότητα στις περιοχές των προαναφερθέντων δήμων αλλά και απαρχαιωμένου οδικού δικτύου μεταξύ τους», γεγονός που «καθιστά την καθημερινή μετακίνηση από και προς την έδρα του Πρωτοδικείου χρονοβόρα και επικίνδυνη».

Τέλος, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, κρούει των κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «η όποια συρρίκνωση των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης θα επιδεινώσει την ήδη προβληματική κατάσταση της Δικαιοσύνης στην Π.Ε Λασιθίου», καθώς ο όγκος των υποθέσεων που μεταφέρθηκαν στο Πρωτοδικείο Νεάπολης είναι πολύ μεγάλος.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω υπόψη, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Είναι σε γνώση σας οι πολύ σοβαρές επιπτώσεις, που θα επιφέρει σε πολίτες και λειτουργούς της Δικαιοσύνης, η κατάργηση των Ειρηνοδικείων της Ιεράπετρας και της Σητείας;
2. Είστε διατεθειμένοι στη θέση των Ειρηνοδικείων της Ιεράπετρας και της Σητείας, που θα καταργηθούν, να ιδρύσετε αντίστοιχα Μονομελή Περιφερειακά Πρωτοδικεία;

 

 Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ