Ερώτηση Κεφαλογιάννη για την αποζημίωση εκτροφέων γουνοφόρων ζώων

Ερώτηση Κεφαλογιάννη για την αποζημίωση εκτροφέων γουνοφόρων ζώων

Αναλυτικά η ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την εμφάνιση του ιού COVID-19 σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και τη θανάτωση ζώων σε μολυσμένες εγκαταστάσεις κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την αποζημίωση των εκτροφέων για ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου καθώς η γουνοποιία αποτελεί μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καστοριάς.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι γουνοφόρα ζώα σε εκμεταλλεύσεις εκτροφής, έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19.

Οι Ελληνικές Αρχές, προχώρησαν άμεσα στη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων μετά από τις σχετικές εκτιμήσεις κινδύνου, όπως περιορισμένες ζώνες πρόσβασης, υποχρεωτικούς ελέγχους στα εκτροφεία, απαγόρευση μετακίνησης των ζώων, προστασία των εργαζομένων και θανατώσεις ζώων στις μολυσμένες εγκαταστάσεις, .

Δεδομένου ότι:

Η γουνοποιία είναι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος του εμπορίου γούνας, ενώ είναι το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας της στην Ευρώπη.-Το άρθρο 61 της νομοθεσίας για την υγεία των ζώων ορίζει ότι οι εκμεταλλεύσεις που πλήττονται θα λάβουν άδεια για ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα,

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

1. Ποιές οι δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων εκμεταλλεύσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια;

2. Υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων εκτροφών με αξιοποίηση της ευελιξίας που παρέχεται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

3. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι εκτροφές γουνοφόρων, διαδραματίζουν πράγματι ρόλο στην επιδημιολογία της πανδημίας COVID-19, ή η μετάδοση της ασθένειας προέρχεται αποκλειστικά από τον άνθρωπο;»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ