Ερώτηση ΚΚΕ για τις συνθήκες εργασίας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Newsroom
Newsroom

Τί αναφέρεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών &  Μεταφορών και Οικονομικών, με θέμα "Για τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και την αντιμετώπιση του κινδύνου σοβαρών εργατικών ατυχημάτων από την έλλειψη συντήρησης  και την παλαιότητα των εγκαταστάσεων", κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Παρά το γεγονός ότι η φετινή επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου αναμενόταν ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019, πράγμα που διαφαίνεται και από τα στοιχεία της κίνησης του Μάη, η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου δεν πήρε σχεδόν κανένα μέτρο για τη συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου. Ταυτόχρονα,  κωφεύει συστηματικά στις καταγγελίες των πάνω από 2000 εργαζομένων του αεροδρομίου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για χώρο στάθμευσης αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να παρκάρουν είτε στους γύρω δρόμους και να επιβαρύνονται συνεχώς με πρόστιμα, ή στο πάρκινγκ της ΔΕΠΑΝΑΛ (δημοτική επιχείρηση), το οποίο είναι πάρκινγκ στάθμευσης των επιβατών του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία και να επιβαρύνονται με ένα μεγάλο μηνιαίο κόστος. Μάλιστα, φέτος το κόμιστρο αυξήθηκε πάνω από 50%, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, με μια απαράδεκτη απόφαση, η οποία δεν πάρθηκε ποτέ πίσω παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων και του σωματείου τους, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Το συγκεκριμένο κόστος θα έπρεπε να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, μαζί με τα έξοδα μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο και να υποχρεούνται να το καταβάλουν με ειδική ρύθμιση στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων.

Η παραχώρηση του χώρου του πρώην Ικάριου γηπέδου από τον δήμο Ηρακλείου ή της πρώην ΜΟΜΑ, που ανήκει στη ΣΕΑΠ, με τη κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσωρινή λύση για τις ανάγκες δωρεάν στάθμευσης των εργαζομένων, με επιβάρυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο.

Επιπλέον πρόσφατα καταγγέλθηκε ηλεκτροπληξία εργαζόμενης στην υποδοχή των επιβατών (στα checkin), που ευτυχώς δεν κατέληξε σε τραυματισμό, κατά το χειρισμό του ιμάντα μεταφοράς αποσκευών.  Ο εν λόγω ιμάντας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και παρά τα αιτήματα για έγκριση της συντήρησής του από τους τεχνικούς της ΥΠΑ, το υπουργείο κωφεύει χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των υπαλλήλων της τεχνικής υπηρεσίας της ΥΠΑ, προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και στον κλιματισμό ορισμένων χώρων του αεροδρομίου. Ένας από αυτούς είναι και ο χώρος των αναχωρήσεων, όπου οι εργαζόμενοι στο checkin είναι με ανεμιστηράκια προσπαθώντας να αντέξουν τον καύσωνα, ενώ πρόσφατα καταγγέλθηκε η ύπαρξη κοριών, λόγω της έλλειψης υγιεινής και κατάλληλου εξαερισμού.

Σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας καταγγέλλονται και στο χώρο του διαχωρισμού των αποσκευών, με κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των εργατών και την πρόκληση σοβαρού εργατικού ατυχήματος. Υπάρχουν ιμάντες σε κεκλιμένα επίπεδα με αρνητική κλίση, με κίνδυνο κύλισης των βαγονιών μεταφοράς των αποσκευών και σε χώρους δίχως σκίαση. Η καθαριότητα και ο κλιματισμός είναι ανύπαρκτος και γενικά δεν τηρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας των εργατών.

Αντίστοιχα απαράδεκτες είναι οι συνθήκες στους χώρους διαλείμματος των εργαζομένων στις εταιρίες handling, οι οποίοι κατά βάση είναι πεπαλαιωμένοι οικίσκοι χωρίς κλιματισμό.

Επιπλέον, ήδη έχουν αναφερθεί τα πρώτα κρούσματα νόσησης από covid19 και παρά ταύτα δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων, ούτε βέβαια κάποια πρόβλεψη για δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, μάλιστα σε ένα κατεξοχήν χώρο μαζικής συνάθροισης και συνωστισμού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα κατάλληλος και ασφαλής χώρος δωρεάν στάθμευσης των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες χρηματοδότησης του αερολιμένα Ηρακλείου για την απρόσκοπτη  λειτουργία και τη συντήρησή του.

-   Να παρθούν άμεσα μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ