ΕΣΥ: Ξεσηκωμός και στην Κρήτη για το νέο νομοσχέδιο

Newsroom
Newsroom

Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης

Κορυφώνονται και στην Κρήτη οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Γκάγκα για το ΕΣΥ, που κατατέθηκε στη Βουλή και μεταξύ άλλων δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του δημοσίου να δουλεύουν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα ανοίγοντας ιδιωτικό ιατρείο ή κάνοντας χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης καλούν τον κόσμο να συμμετέχει μαζί τους στην συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, την Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι και την πορεία διαμαρτυρίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τα Σωματεία Εργαζομένων, τους Συλλόγους Ασθενών.  Το ΣΙΕΚ (Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης), με ανακοίνωσή του, λέει “όχι” στο νομοσχέδιο-”νεκροθάφτη” στη δημόσια περίθαλψη και στη διάλυση του ΕΣΥ.

Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και το ΕΚΗ

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "στηρίζει και συμμετέχει στην 3ωρη στάση εργασίας του Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με τη συμμετοχή της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και της τριμελούς επιτροπής των ιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ ενάντια στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και ξεθεμελιώνει ότι έχει μείνει δημόσιο στο ΕΣΥ. 
Εκφράστηκε η συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου από ασθενείς και υγειονομικούς που δεν δέχονται τον εκβιασμό της κυβέρνησης, οι μεν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για άλλη μια φορά για την υγεία τους και οι δε να δεχτούν τη λεηλάτηση των ασθενών τους προκειμένου να δουν αύξηση στο εισόδημά τους".

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΑΓΝΗ

ρ455
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με τη συμμετοχή της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και της τριμελούς επιτροπής των ιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ, τονίζοντας της συστράτευσης από ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στην παράσταση συμμετείχε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, που τόνισε ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά όλη τη κοινωνία αφού ανατρέπει ριζικά όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το ΕΣΥ. Μας αφορά όλους», όπως είπε. «Υποβαθμίζονται τα πρωινά χειρουργεία, ο πολίτης οδηγείται σε πληρωμή από την τσέπη του και σε μια ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ενώ επίσης υπογράμμισε ότι «παρά το βασικό δίδαγμα της πανδημίας, η σημερινή Κυβέρνηση παραμένει ιδεολογικά αταλάντευτη υπέρ της πλήρους διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου στηρίζει και συμμετέχει στην 3ωρη στάση εργασίας  από τις 12  έως τις 3 το μεσημέρι για αύριο Πέμπτη 1 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση που καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. στην Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τερατούργημα για την Υγεία. 
Η Κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το μεγάλο χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο Δημόσιο σύστημα Υγείας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κλινικαρχών, των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, όλων αυτών που γνωρίσαμε από πρώτο χέρι τις «ευαισθησίες» τους την περίοδο της πανδημίας που μας πουλούσαν τις υπηρεσίες τους πανάκριβα, με μόνο κριτήριο τα κέρδη τους και όχι τις ανάγκες του λαού.
Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς αλλά το λαό. Επίσημα πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όλοι οι ασθενείς.
Το νομοσχέδιο για την Υγεία εγκληματεί εις βάρος του λαού. Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών και ταυτόχρονα μπάζει στα νοσοκομεία ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης. Αντί να προσλάβει γιατρούς πλήρης και αποκλειστικής απασχόλησης, αντί να αντιμετωπίσει τα τεράστια κενά σε υλικοτεχνικές υποδομές, φάρμακα και προσωπικό, χειροτερεύει συνολικά τους όρους παροχής Υγείας και πρόνοιας προς το λαό. 
Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, πρώτα από όλα πλήττει τον ίδιο το λαό,  που θα πεθαίνει στις μακρόχρονες λίστες της αναμονής που θα γίνουν ακόμη χειρότερες.
Αυτά τα μέτρα προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές μορφές εργασίας στα νοσοκομεία, δεν «ενόχλησε» τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά φρόντισε σε κάθε περίπτωση και ανάγκη να θησαυρίζει, όπως αποδείχτηκε στην πανδημία με την χρηματική αποζημίωση στους κλινικάρχες για τη χρήση ιδιωτικών μονάδων εντατικής θεραπείας.
Απαιτούμε:
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τερατούργημα
Να στελεχωθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αυξήσεις στους μισθούς.
Γενναία αύξηση στον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
Να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο Υγείας.

ΑΜΑΚ: Να αντισταθούμε όλοι στην κατάργηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης" αναφέρει:

"Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ». 
 
Μεταξύ άλλων αναφέρει: « Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ξεκίνησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 28/11 με κορύφωση την 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 1/12 και με συγκέντρωση στη Βουλή. Καταγγέλλει ότι  το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας». 
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προχώρησε σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 28/11 και καλεί σε στάση εργασίας την Πέμπτη 1/12, και συγκέντρωση στη Βουλή. 
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι «σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στα νοσοκομεία ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς». 

Το νομοσχέδιο για την υγεία μας αφορά όλους.

Η πρόσφατη πανδημία κατέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  

Απαιτούμε την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε υποδομές και προσωπικό έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των πολιτών, αντιμετώπιση των όποιων αδυναμιών του και  αξιοπρεπείς αποδοχές και συνθήκες εργασίες για το υγειονομικό προσωπικό. 

Η δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας αποτελεί δικαίωμα όλων μας. 

Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης που διοργανώνονται στις πόλεις μας!" 

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου

"Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών και τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει ενάντια στο νομοσχέδιο - ταφόπλακα για το δημόσιο σύστημα υγείας που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, με στόχο να ψηφιστεί μέσα σε μία εβδομάδα.
Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και επιπλέον ανοίγει διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και κέντρου υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση. 
Από την άλλη, το άρθρο 10 του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ να έχουν δικαίωμα συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές ταυτόχρονα με το έργο τους στο δημόσιο νοσοκομείο, παραχωρώντας τους το «προνόμιο» να ασκούν ταυτόχρονα ιδιωτικό επάγγελμα, καταργώντας δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ.
Εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η ρύθμιση, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Το μέτρο έρχεται να «κουμπώσει» με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να ωθήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει, χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.  
Σα να μην έφτανε αυτό, άλλα τρία άρθρα του σχεδίου νόμου διαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους υγειονομικούς αφενός, για τον λαό αφετέρου. Με τα άρθρα 11 και 12 οργανώνεται το κυβερνητικό ρουσφέτι στις θέσεις ευθύνης. Με το άρθρο 2, περί «προκαταρκτικής κλινικής άσκησης», θεσπίζεται «πρόγραμμα» χρηματοδοτούμενο πιθανώς από κονδύλια της ΕΕ, όπου δε θα συμμετέχουν καν όλοι οι νέοι ειδικευόμενοι, αλλά μόνο αυτοί που θα «επιλεγούν» 
Η λογική και αυτού του σχεδίου νόμου συμβαδίζει απόλυτα με την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και την περαιτέρω συρρίκνωση – υποβάθμιση της υγείας του λαού. Σαρώνει ότι έχει απομείνει στη δωρεάν υγεία από όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις και μνημονιακά μέτρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, που απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύοντας την ιδιωτικοποίησή του. Έχει ήδη προηγηθεί η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με την υποστελέχωση, την άρνηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τις στρατιές των συμβασιούχων, την επί σειρά πολλών ετών υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση της οικονομικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και τις ΣΔΙΤ, όπου είδαμε να ιδρύονται δημόσια νοσοκομεία ως ΝΠΙΔ (π.χ. νοσοκομείο Σαντορίνης). Το έδαφος έχει στρωθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται τώρα η χαριστική βολή.
Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο σε μια περίοδο που :
η πανδημία ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας στη μάχη για την υγεία του λαού την ώρα που η ιδιωτική υγεία απείχε από τη μάχη και κυνηγούσε μόνο την αύξηση των κερδών στην πλάτη της ανάγκης του λαού
η ακρίβεια και η μαζική φτωχοποίηση του λαού επιβάλει ακόμα περισσότερο την κάλυψη των βασικών αναγκών του, με πρώτη αυτή της υγείας
Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση των δομών του για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, προχωράει στην πλήρη διάλυση του και την ιδιωτικοποίηση του και στη μεταφορά του κόστους για την υγεία στις τσέπες του λαού.
Ο αγώνας για τη δημόσια υγεία είναι αγώνας που μας αφορά όλες κι όλους! Δίνουμε τη μάχη για τη δημόσια υγεία στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών.
Να μην φτάσει καν στη Βουλή το νομοσχέδιο καταστροφής της δημόσιας υγείας. Στηρίζουμε το συλλαλητήριο των υγειονομικών στο Ηράκλειο την Πέμπτη 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας.
Διεκδικούμε:
μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων
να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
αύξηση χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία όχι για τον πόλεμο και την αστυνομοκρατία
Η υγεία, η εκπαίδευση, η έρευνα, η ενέργεια, να είναι αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν αγαθά, ενάντια στους νόμους της αγοράς".



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ