Έτοιμο να υποδεχτεί και πάλι τους επισκέπτες του το Ενυδρείο Κρήτης!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Κατά τη διάρκεια του lockdown, όλοι οι άνθρωποί του ήταν στις θέσεις τους - Μεγάλη απώλεια για το CretAquarium οι δύο καρχαρίες του που αποτελούσαν και πόλο έλξης για το κοινό

Της Κατερίνας Μυλωνά

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη στιγμή που θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του για το κοινό το Ενυδρείο Κρήτης. Ήταν 7 Νοεμβρίου 2020 όταν έμπαινε το λουκέτο, λόγω lockdown, και τώρα θα υποδεχτεί ξανά τους λάτρεις της υποθαλάσσιας ζωής την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μάϊου.

Ούτε για μία στιγμή, όμως, οι άνθρωποί του δεν έπαψαν να φροντίζουν τα ψάρια και τα άλλα είδη που φιλοξενούνται στις δεξαμενές του.

Όμως, μία απογοήτευση περιμένει μικρούς και μεγάλους που θα σπεύσουν στο Ενυδρείο, πριν λίγες βδομάδες χάθηκαν αιφνιδίως και χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί το γιατί, οι δύο καρχαρίες του.

Το Ενυδρείο σημειώνει πως «δυστυχώς, πριν μερικές βδομάδες χάσαμε αιφνιδιαστικά τους δύο ταυροκαρχαρίες (Carcharias taurus) μετά από 15 χρόνια συμβίωσης με τα υπόλοιπα ψάρια στο ενυδρείο μας. Οι πιθανοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική απώλεια μελετώνται με τη βοήθεια διεθνών ενυδρειολόγων συνεργατών μας. Στο σύντομο μέλλον θα φιλοξενήσουμε και πάλι άτομα αυτού του εντυπωσιακού είδους, και η προσπάθεια εμπλουτισμού των συλλογών μας με τα υπέροχα πλάσματα του Μεσογειακού θαλάσσιου περιβάλλοντος μας είναι συνεχής, όπως και η αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών του ενυδρείου μας

Οι απώλειες

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, προσωρινός διευθυντής του Cretaquarium, αναφέρει πως το διάστημα που το Ενυδρείο έμεινε κλειστό υπέστη σημαντική οικονομική ζημία. Συνολικά, υπολογίζεται πως στη διάρκεια της καραντίνας έχασε 2,4 εκατ. ευρώ!

Για τους καρχαρίες που χάθηκαν την ίδια μέρα πριν μερικές βδομάδες κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο Δρ. Κ. Μυλωνάς αναφέρει πως είχαν έρθει στο Ενυδρείο πριν από 15 χρόνια όταν ήταν ακόμα ενός έτους. Ήδη, υπάρχει επικοινωνία με Ενυδρεία στην Ευρώπη που έχουν εμπειρία στους καρχαρίες προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου τους. Γίνονται αναλύσεις στο νερό, όμως, το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε κανένα άλλο ψάρι δείχνει πως υπήρξε θέμα με τους καρχαρίες και μόνο. Αυτό που είναι γνωστό για το συγκεκριμένο είδος είναι πως ζουν από 14 ως 16 χρόνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας σε ενυδρεία, οπότε ίσως να ήταν φυσιολογικός ο θάνατός τους. «Ήταν μια μεγάλη απώλεια για μας και θα τους αναπληρώσουμε, είναι ένα σημαντικό έκθεμα για το ενυδρείο μας και είχε πολλή επισκεψιμότητα», σχολιάζει ο Δρ. Κ. Μυλωνάς.

 Σημειώνεται πως ο κάθε καρχαρίας κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ, ενώ αν λάβει κανείς υπόψη του και τα μεταφορικά έξοδα, το Ενυδρείο θα πρέπει να καταβάλει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει ξανά δύο καρχαρίες. 

 

Η ανακοίνωση του Ενυδρείου Κρήτης για την επαναλειτουργία του


Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των μουσείων, το Ενυδρείο Κρήτης CRETAquarium θα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες του καθημερινά από τις 17/05/2021.

Στη διάρκεια της αναγκαίας πολύμηνης απομόνωσής μας λόγω της πανδημίας COVID-19, το καταρτισμένο προσωπικό της Ενυδρειολογίας βρισκόταν καθημερινά στο χώρο φροντίζοντας τις ανάγκες όλων των θαλάσσιων οργανισμών που φιλοξενεί.

Αντίστοιχα, το τμήμα εκπαίδευσης εγκαινίασε ένα νέο κύκλο διαδικτυακών ξεναγήσεων για τους μαθητές των σχολείων και για μεμονωμένα γκρουπ, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα για μια «εικονική» βόλτα στο χώρο μας. Με αυτό τον τρόπο προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή μας με τους φίλους του Ενυδρείου.

Δυστυχώς, πριν μερικές βδομάδες χάσαμε αιφνιδιαστικά τους δύο ταυροκαρχαρίες (Carchariastaurus) μετά από 15 χρόνια συμβίωσης με τα υπόλοιπα ψάρια στο ενυδρείο μας. Οι πιθανοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική απώλεια μελετώνται με τη βοήθεια διεθνών ενυδρειολόγων συνεργατών μας. Στο σύντομο μέλλον θα φιλοξενήσουμε και πάλι άτομα αυτού του εντυπωσιακού είδους, η προσπάθεια εμπλουτισμού των συλλογών μας με τα υπέροχα πλάσματα του Μεσογειακού θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι συνεχής, όπως και η αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών του ενυδρείου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, με την ευκαιρία του ορισμού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών της περιόδου 2021-2030 ως «Δεκαετία Ωκεάνιας Έρευνας για Βιώσιμη Ανάπτυξη», το Ενυδρείο Κρήτης ετοιμάζει για το καλοκαίρι μια έκθεση όπου παρουσιάζονται οι έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και των ινστιτούτων του, σε θέματα ωκεανογραφίας, βιοποικιλότητας και της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης οι διάφορες δράσεις του ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με την γαλάζια οικονομία, την βιοτεχνολογία και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Κατά την επαναλειτουργία του Ενυδρείου Κρήτης εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του SARS-CοV-2 με ωράριο λειτουργίας, καθημερινά από 09:30 ως 16:30 (το τελευταίο εισιτήριο). Το ωράριο αυτό θα επεκταθεί αργότερα. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους, και ευχόμαστε σε όλους σας μια καλή και ασφαλή καλοκαιρινή σεζόν κρατώντας πάντα τις απαραίτητες προφυλάξεις για να απολαύσουμε με τον καλύτερο τρόπο το φετινό μας καλοκαίρι.

 

Δείτε επίσης:

Τα Χριστούγεννα της μοναξιάς στο Ενυδρείο Κρήτης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ