Έτσι θα γίνει το Ηράκλειο τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο! Βίντεο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν προς συζήτηση

Μία πρώτη συνάντηση με τους παράγοντες της οικονομίας για το ζωτικό κομμάτι του τουρισμού στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης», στην Ανδρόγεω, μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός επισήμανε τις αρκετά μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θέτοντας επί τάπητος διάφορα ζητήματα προς προβληματισμό και συζήτηση. Συγκεκριμένα είπε ότι: «Το Ηράκλειο έχει χαρακτηριστικά αστικού τουρισμού κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον τουρισμό που χαρακτηρίζει την υπόλοιπη Κρήτη. Επίσης το αεροδρόμιο θα μεταφερθεί οπότε πρέπει να μεριμνήσουμε για τα τοπικά μας συμφέροντα. Έχουμε μία υπέροχη ενδοχώρα την οποία οφείλουμε να αναδείξουμε».

Ειδική μέριμνα έκανε ωστόσο στο κομμάτι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για το οποίο τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση αν το ΑΜΗ είναι αυτό που αξίζει στο Ηράκλειο. Ειδικότερα ανέφερε: «Το πολιτιστικό μας απόθεμα είναι πολύ μεγάλο και ενεργό: η Κνωσός, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με όλη την πεπερασμένη του δυνατότητα. Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση αν αυτό το Μουσείο αξίζει στο Ηράκλειο. Επίσης ο δήμος εκτελεί έργα στα Τείχη χωρίς να έχει δικαιοδοσία και εάν την είχε θα άνοιγε το μνημείο προς το κοινό, τους πολίτες και τους τουρίστες».

tourismos syskepsi3

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης εξήρε την πολύ σοβαρή δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα από τον Γιώργο Σισαμάκη. «Κατακτήσαμε μικρές κορυφές και έχουμε την δυνατότητα να κατακτήσουμε κι άλλες κορυφές. Παίρνουμε μια εξαιρετική βάση για να αναπτύξουμε το Ηράκλειο ως τουριστικό προορισμό ακόμα περισσότερο» επισήμανε.

Βέβαια αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι το Ηράκλειο έχει μεγάλα πεδία βελτίωσης να αναπτύξει ποιοτικό τουρισμό σε διάφορα πεδία. «Χρειάζεται πολλή δουλειά στο κομμάτι των ΑΜΕΑ, της καθαριότητας και των ασφαλτοστρώσεων. Το Ηράκλειο έχει ένα παραλιακό μέτωπο από τον Καρτερό έως τον Ξηροπόταμο που είναι ανενεργό. Στις προθέσεις μας είναι να κάνουμε παραλία στο Ηράκλειο που θα ομορφύνει και θα μεγεθύνει την υπεραξία της πόλης. Έχουμε φυσικό κάλλος, μνημεία και μία ενδοχώρα που μπορούμε να δημιουργήσουμε διαδραστικές διαδρομές που θα κάνουν χαρούμενο τον επισκέπτη που θα τις απολαμβάνει. Πεδίο δόξης λαμπρόν αποτελεί επίσης το κομμάτι της γαστρονομίας, του κρητικού τρόπου ζωής και της μεσογειακής κρητικής διατροφής που θα πρέπει να αναδείξουμε», δήλωσε κατά την εισήγηση του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, της προβολής της ενδοχώρας, κινήθηκε στην ομιλία του και ο Μανώλης Αλεξάκης, Διευθύνων Σύμβουλος στον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Ηρακλείου. «Θα υποστηρίξουμε την ύπαιθρο για να δούμε πώς θα έρθει να κουμπώσει με τον τουρισμό στο αστικό Ηράκλειο. Όλα πρέπει να συνδεθούν και να συνθέσουν μία εικόνα προς όφελος της πόλης και του τουρισμού. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» είπε.

tourismos syskepsi2

Ιδιαίτερα σημαντική ωστόσο ήταν η δυναμική παρέμβαση του αερολιμενάρχη Ηρακλείου ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κρήτη και υπηρετεί στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» τα τελευταία 36 χρόνια!

«Με απασχολεί μετά από 36 χρόνια στην Κρήτη και το αεροδρόμιο Ηρακλείο γιατί δεν επιμηκύνουμε την περίοδο του τουρισμού. Ο 8μηνος ή 12μηνος τουρισμός δεν μπορεί να ξεκινήσει από Μάλια, τη Χερσόνησο, την Ελούντα, ούτε τον Άγιο Νικόλαο. Πρέπει να ξεκινήσει ως city break μέσα από boutique hotel μέσα στο Ηράκλειο. Περισσότερα νούμερα δεν μπορεί να κάνει η Κρήτη Ιούλιο και Αύγουστο. Θα μπορούσαμε να κάνουμε π.χ. να κάνουμε μια εβδομάδα ρακοκάζανων στο ύφος του Octoberfest, το οποίο ξεκίνησε ως μία μικρή γιορτή μπύρας στο Μόναχο από Βαυαρούς αγρότες και κατέληξε ως παγκόσμιο γεγονός. Επίσης λιομάζωμα. Πολλοί τουρίστες θέλουν να ζήσουν την αγροτική ζωή του Ηρακλείου. Εβδομάδα οινοτουρισμού. Να δημιουργήσουμε events τα οποία θα προβληθούν σε εκθέσεις τουρισμού, γαστρονομίας, ευεξίας για να κερδίσει η πόλη του Ηρακλείου και όλη η Κρήτη» πρότεινε ο ίδιος.

«Το Ηράκλειο έχει πια 5.000 κλίνες σε ξενοδοχεία μαζί με τα Airbnb, καμία άλλη πόλη της Κρήτης δεν έχει τέτοια υποδομή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις Μινωικές Γραμμές που εισήγαγε στην κουζίνα της το «Κρητικό Πιάτο» με μεγάλη επιτυχία» τόνισε η Δέσποινα Διαλυνά, προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Ηράκλειο».

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ