Έτσι θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού !

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος - "Σφιχτό" το χρονοδιάγραμμα

Του Αντώνη Παντινάκη 

 

Λίγα ...μίλια απέχουμε πριν το “πρόσω ολοταχώς” για την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Ηρακλείου μετουσιωθεί σε πράξη κι οι υποψήφιοι επενδυτές εκδηλώσουν επισήμως την έντονη κι εκπεφρασμένη διάθεσή τους για αγκυροβόληση παραπλεύρως του Ενετικού Φρουρίου του Κούλε.

Το χρονικό πλαίσιο είναι “σφιχτό”, αν και η μπουκαπόρτα... δεν έκλεισε ακόμα για τους “μνηστήρες”, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Διερευνητικές επαφές έχουν ήδη γίνει.

“Το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης του λιμένος, εάν όλα πάνε καλά, είναι πολύ πιεστικό και πιστεύουμε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, να βγει η πρώτη φάση, δηλαδή η εκδήλωση ενδιαφέροντος των κατ’ αρχήν ενδιαφερομένων” μας πληροφόρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Μηνάς Παπαδάκης.

Πριν απ’ όλους κι απ’ όλα, στεριά... θα “πιάσει” ειδικό κλιμάκιο, προερχόμενο από την Αθήνα, για να κάνει αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του λιμανιού. Θα είναι μία αυτοψία απ’ την οποία θα εξακριβωθεί το μέγεθος των εργασιών που πρέπει να γίνουν, εγγυώμενες το κυβερνητικό πρόσταγμα της αποκρατικοποίησης.

"Θα ωφεληθεί η κοινωνία της Κρήτης"

Στην πορεία θα φανεί εάν η ιδιωτικοποίηση θα αφορά το σύνολο ή τμήματα του λιμανιού.

Η πλάστιγγα γέρνει προς την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποκλειστούν άλλες προτάσεις. Προφανώς και θα συζητηθούν, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι συμφέρουσες οικονομικά.

Οι ιθύνοντες του ΟΛΗ συμπλέουν σε επίπεδο φιλοσοφίας και σχεδιασμού. “Διαφορετικά θα εκμεταλλευτεί και θα αναπτύξει το λιμάνι ένας ιδιώτης, και διαφορετικά το δημόσιο. Πιστεύουμε ως διοίκηση ότι η ιδιωτικοποίηση ή αν θέλετε η παραχώρηση ή μερική παραχώρηση τμημάτων, θα βοηθήσει πάρα πολύ τον Οργανισμό να αναπτυχθεί, αλλά πολύ περισσότερο θα ωφεληθεί η κοινωνία του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα απ’ την ιδιωτικοποίηση” είναι το σκεπτικό του προέδρου Γιάννη Βαρδαβά, ανέσυρε στην επιφάνεια τις προεκλογικές θέσεις της σημερινής κυβέρνησης και τις προϋποθέσεις που έθεσε η νυν διοίκηση του Οργανισμού για την ανάληψη των καθηκόντων της: “Δεχτήκαμε την πρόταση να αναλάβουμε τη διοίκηση του ΟΛΗ με στόχο την αποκρατικοποίηση του λιμένος. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εξάλλου ήταν και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε, ότι θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ