Ευθύνες στους... προηγούμενους για τη μη εκπροσώπηση του Δ. Μινώα στο αεροδρόμιο Καστελίου

Ευθύνες στους... προηγούμενους για τη μη εκπροσώπηση του Δ. Μινώα στο αεροδρόμιο Καστελίου

Τί ειπώθηκε για τη μη εκπροσώπηση του δήμου και τη μετατόπιση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης

 Μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και o Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε το μείζον θέμα της μη συμμετοχής του Δήμου Μινώα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Διαχείρισης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα, θέμα για το οποίο ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος είχε μέσω επιστολής στις 3 Αυγούστου εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του (Δείτε ΕΔΩ).

Όπως προέκυψε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε ανακοινώσει δεν το είχε συμπεριλάβει στη σύμβαση. Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υποδομών δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με το Δήμο και τον παραχωρησιούχο προκειμένου να επιλύονται σημαντικά ζητήματα με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. 

Επίσης τέθηκε το θέμα της ανάληψης των μελετών μετατόπισης των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών του Δήμου, για το οποίο όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Υποδομών θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της μετατόπισης των δικτύων είχε αποκαλύψει το Cretalive (Δείτε ΕΔΩ) με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος να δεσμεύεται ότι "κανείς δε θα μείνει χωρίς νερό"! (Δείτε ΕΔΩ)

αυγε

Όσον αφορά το θέμα της αποκατάστασης των υφισταμένων αγροτικών οδών αλλά και η έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου ύψους 1.5 εκ. ευρώ για συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών στην τοπική οδοποιία και σε δίκτυα που διακόπτονται λόγω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου.  Από πλευράς του ο Υπουργός Υποδομών κ. Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε  για άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου. 

Σε ότι αφορά στην υλοποίηση επειγουσών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα στις παρυφές της ζώνης απαλλοτρίωσης, κρίθηκε απαραίτητη η στενότερη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Επιπλέον, σε ότι αφορά τη διασύνδεση του βιολογικού καθαρισμού/αποχετευτικού δικτύου του οικισμού Καστελλίου με τον βιολογικό καθαρισμό του νέου Διεθνούς Αερολιμένα, κρίθηκε απόλυτα λογικό και το οποίο θα διευθετηθεί σε συνεργασία του Δήμου και του Υπουργείου με τον παραχωρησιούχο.

Ακόμη, συζητήθηκε η δυνατότητα στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό - έναν τεχνικό και έναν νομικό σύμβουλο - με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από πόρους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να συνεπικουρούν τις δημοτικές υπηρεσίες σε θέματα που σχετίζονται με το έργο, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με σχετική διάταξη στο ν. 4412/2016.

Ο Υφυπουργός κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «το ενδιαφέρον μας για την επίλυση θεμάτων που αφορούν στα έργα του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι, είναι έντονο. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό κ. Κ. Καραμανλή ο οποίος άκουσε τα προβλήματα και αντέδρασε με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.  Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας έχουν θέσει ως προτεραιότητα, με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και σειρά προκλήσεων σε όλες τις φάσεις κατασκευής του. Γι’ αυτό και έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία και διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να επιλύουμε σε σύντομο χρόνο προβλήματα που παρουσιάζονται». 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ