Φυλακές Αλικαρνασσού: Τα ανοιχτά κελιά και ο προβληματισμός των σωφρονιστικών

Newsroom
Newsroom

Ερωτηματικά και για τις φυλακές Νεάπολης αλλά και για τη λαϊκή αγορά στην Αλικαρνασσό και τις εργασίες που γίνονται.

Εκτός κελιών βρίσκονται τα μεσημέρια, εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, οι κρατούμενοι της  Αλικαρνασσού αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των σωφρονιστικών υπαλλήλων του καταστήματος, Νίκο Φιλιππάκη, δεν τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει ανοιχτή  με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον έλεγχο των κρατουμένων.

Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές Νοεμβρίου ενόψει της συζήτησης  στη Βουλή νομοσχεδίων που ρύθμιζαν θέματα των κρατουμένων. Έγκλειστοι των φυλακών Αλικαρνασσού θέλησαν (όπως συνέβη και σε άλλες φυλακές)  να πραγματοποιήσουν ειρηνική διαμαρτυρία και να καταθέσουν στη διεύθυνση του καταστήματος σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα τους και στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης, αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους το μεσημέρι, χωρίς όμως εντάσεις και έκτροπα.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππάκη, παρά το γεγονός ότι τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν, συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα  το μη κλείσιμο της φυλακής τα μεσημέρια, δηλαδή από τις 12.15 έως τις 15.00, οπότε και γίνεται η καταμέτρηση. Ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει, όπως λέει, για ποιο λόγο εξακολουθεί να γίνεται αυτό, με κίνδυνο να παγιωθεί μία κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει το έργο των σωφρονιστικών. Απεναντίας.

Η φυλακή παραμένει ανοιχτή από το πρωί έως το βράδυ και στη διαδικασία της καταμέτρησης στις 3 το μεσημέρι, οι σωφρονιστικοί ψάχνουν πολλές φορές τους κρατούμενους από δω και από εκεί μέσα στη φυλακή.

Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων με σχετικό υπόμνημα προς τους αρμόδιους, ζητά επίσημη ενημέρωση για τους λόγους που γίνεται ακόμα αυτό.

Ερωτηματικά για φυλακές Νεάπολης και λαϊκή αγορά

Την ίδια ώρα ο κ. Φιλιππάκης θέτει ένα ακόμα ζήτημα που αφορά στις φυλακές Αλικαρνασσού σε σχέση τόσο με τις εργασίες που ήδη εκτελούνται στον περιβάλλοντα χώρο για τη λειτουργία της  λαϊκής αγοράς όσο και με τη λειτουργία των νέων φυλακών, στη Νεάπολη, που υποτίθεται ξεκινά άμεσα.

Παρά τη δημόσια δέσμευση του γ. γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 θα λειτουργήσει η α’ πτέρυγα του νέου καταστήματος κράτησης στη Νεάπολη, κανείς δεν ξέρει το παραμικρό.

Και ήδη, όπως σημειώνει, βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο.

Ως προς τη λαϊκή αγορά μπροστά από τις φυλακές Αλικαρνασσού, ο κ. Φιλιππάκης υπενθυμίζει ότι παρά τις ρητές δεσμεύσεις της δημοτικής Αρχής για συγκεκριμένες παρεμβάσεις  με στόχο την ασφάλεια, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως.

Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στη  «θωράκιση» του περιβάλλοντα χώρου των φυλακών, με τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» καθώς και μιας δεύτερης πύλης από την οποία θα εξυπηρετείται η φυλακή την ημέρα της λαϊκής αγοράς.

Η δεύτερη είσοδος έχει προταθεί να γίνει από τη βόρεια πλευρά, δηλαδή από το γήπεδο μπάσκετ, ενώ υπάρχει και αντιπρόταση για δεύτερη είσοδο από τη νότια πλευρά, δηλαδή από τη μεριά του γηπέδου του Ηροδότου.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ