Γ. Τσίπρας από Ηράκλειο: "Το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο"

Γ. Τσίπρας από Ηράκλειο: "Το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο"

Επίσκεψη του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ηράκλειο. 

Όπως τόνισε,μεταξύ άλλων: 

"Έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο. Θα είναι χειρότερο και από τα μνημονιακα χρόνια. Το χτύπημα είναι μεγάλο στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Η ύφεση θα είναι πολύ μεγάλη. Ζήτημα θα είναι εάν θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν υπήρξε εμπροσθοβαρης ενίσχυση για να στηριχθεί η απασχόληση και αυτό θα το πληρώσουμε. Δεν υπήρξε πρόγραμμα αναβολών πληρωμών. Στη Γαλλία υπήρξε πάγωμα των πλειστηριασμών, κάτι τέτοιο δεν έγινε εδώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για προστασία της πρώτης κατοικίας, διορθώνοντας την τροπολογία Φλαμπουραρη. Υπάρχει χρόνος να στηριχθεί αποφασιστικά η οικονομία. Όσο περισσότερο στηριχθεί η οικονομία, τόσο μικρότερο κενό θα υπάρχει μόλις περάσει η μπόρα της πανδημίας. Η πλειοψηφία  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στη ρευστότητα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί πάνω από 30 δις με αρνητικά επιτόκια.

Και η κ. Λαγκάρντ είπε ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του επιδοτεί άμεσα την εργασία και όχι την ανεργία"

 

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι "η πανδημία έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στον αγροδιατροφικο τομέα και την μεταποίηση. Τα νούμερα που ακούγονται για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η πτώση στα έσοδα θα είναι δραματική. Κι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας". 

Ο αναπληρωτής τομεάρχης κατηγόρησε την κυβέρνηση για "φιλοσοφία ενίσχυσης των μεγάλων και χτύπημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων" και υποστήριξε ότι "η πτωτική πορεία της οικονομίας δεν ξεκίνησε από την πανδημία. Υπάρχει μεγάλη ανακολουθία σε σχέση με όσα λέει η κυβέρνηση για την οικονομία και σε όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα". 

Για Τουρκία: "Ναι στην εθνική συνεννόηση αλλά με σχεδιασμό"

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, τόνισε: " Υπάρχει διάθεση να υπάρξει ενιαία εθνική συνεννόηση. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος σχεδιασμός.  Η κυβέρνηση έπλεε σε πελάγη αυταπατών πριν το τουρκολιβυκο σύμφωνο.  Υπάρχει μεγάλο ερώτημα τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Προκαλείται ανησυχία. Είμαστε παρόντες για συνεννόηση με την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά. Έχει αργήσει να γίνει συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών και η σύγκληση ΚΥΣΕΑ. Δεν γίνεται να μαθαίνουμε από την Τουρκία για τις συναντήσεις με την Ελλάδα"

"Εκλογές μετά τη μπόρα της πανδημίας"

Σε σχέση με τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο κ. Τσίπρας είπε "Δεν πιστεύω ότι θα πάει σε εκλογές η κυβέρνηση, γιατί είναι εξαιρετικά στριμωγμένη. Είναι εγκληματικό να γίνουν εκλογές εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας". Σημείωσε δε πως "είναι μεγάλο στοίχημα να διευρύνει τη δύναμη του ο ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό κόσμο". 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ