Γιάννης Κουράκης: Οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις της ΠΕΔ

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Γιάννης Κουράκης: Οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις της ΠΕΔ

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου "Θα καθιερώσουμε διαδικασίες αυξημένης συλλογικότητας" - Μαρινάκης: Όλοι μαζί θα προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις" - Μαλανδράκης: Καθοριστικός ο ρόλος της ΠΕΔ

Του Αντώνη Παντινάκη


Τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η νέα διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, ανέπτυξε αμέσως μετά την επίσημη εκλογή του στην προεδρία της ΠΕΔ ο Γιάννης Κουράκης, κάνοντας φυσικά αναφορά και στο "καυτό" εθνικό ζήτημα του προσφυγικού.

Ο κ. Κουράκης ευχαρίστησε αρχικά "όλους τους συναδέλφους για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκαναν με το να με αναδείξουν πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Είναι ένα σημαντικό πολιτικό όργανο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων και των θεμάτων της Κρήτης".

Ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ δεσμεύτηκε ότι " θα καθιερώσουμε διαδικασίες αυξημένης συλλογικότητας και συμμετοχής. Θεωρώ ότι το όργανο πρέπει να είναι συμμετοχικό, διεκδικητικό για τα προβλήματα της Κρήτης των Δήμων και ιδιαίτερα των μικρών Δήμων".

Όπως τόνισε, "μπροστά μας έχουμε τεράστιες προκλήσεις.

Έχουμε της οικονομικής αυτοδυναμίας και της διοικητικής αυτοτέλειας, που πρέπει να τα διεκδικήσουμε δυναμικά.

Έχουμε μπροστά μας τα κοινωνικά θέματα, που πραγματικά η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να απλώσει ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας στις αδύναμες ομάδες.

Έχουμε τα θέματα των χρηματοδοτήσεων και ιδιαίτερα των προγραμμάτων που εξελίσσονται σε εθνικό επίπεδο.

Πάρα πολύ σημαντικό, επίσης ζήτημα, πρώτης προτεραιότητας είναι αυτό της Κλιματικής Αλλαγής, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.

Το θέμα επίσης που θα βρούμε μπροστά μας είναι η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027. Ήδη η Ευρώπη προτείνει στους άξονες των προτεραιοτήτων της, μια Ευρώπη για όλους τους πολίτες, όπου εκεί προτείνονται διάφορα μέτρα που αφορούν την αστική, γεωργική, παράκτια ανάπτυξη αλλά και άλλες τοπικές πρωτοβουλίες.

Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να καθορίσει τους όρους για το ποιες δράσεις πρέπει να υποστηριχθούν".

"Και βέβαια",κατέληξε ο κ. Κουράκης, "σε καμία περίπτωση δεν θα ξεχάσουμε το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτή τη στιγμή: το προσφυγικό".

Αισιόδοξος ότι "όλα θα πάνε πολύ καλά" εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας "τη συλλογική συνείδηση" και τη "συναίσθηση του χρέους" που "υπάρχει σε όλους μας".

"Πάντα", όπως είπε, "έχουμε στο μυαλό μας τα προβλήματα των κοινωνιών, τα οποία προσπαθούμε να εξυπηρετούμε και να προωθούμε με τον καλύτερο τρόπο".

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, με ενωτική διάθεση, δεσμεύτηκε ότι "όλοι μαζί θα προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις".

Τα προβλήματα, συμπλήρωσε, "είναι πάρα πολύ μεγάλα" και "η αυτοδιοίκηση έχει μόνιμους εχθρούς τη γραφειοκρατία, τη μη αποκέντρωση των εξουσιών και των πόρων".

Το "ποσό καθοριστικός σε πολιτικό επίπεδο" είναι ο ρόλος της ΠΕΔ υπογράμμισε ο νέος γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννης Μαλανδρακης.

Στόχος του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι να κυριαρχήσει επί των καθοριστικών και οριζόντιων προβλημάτων που ταλανίζουν την Κρήτη.

"Υπήρξε μια ομοθυμία, ότι θα υπάρξει σύμπλευση στα κυρίαρχα ζητήματα" παρατήρησε ο δήμαρχος Πλατανιά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ