Γιώργος Λογιάδης: Η πρόταση του ΜεΡΑ25 για τον τομέα ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής απαντά σε 5 ερωτήσεις

Τις θέσεις του ΜεΡΑ25 για τον τομέα της ψυχιατρικής και της ψυχικής υγείας παρουσιάζει ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος, Γιώργος Λογιάδης, μέσα από 5 ερωταπαντήσεις.

Κύριε Λογιάδη, από την αρχή της κοινοβουλευτικής σας θητείας, έχετε καταθέσει δύο ερωτήσεις στον Υπουργό Υγείας, αναδεικνύοντας σοβαρά ζητήματα για το πώς λειτουργεί η Ψυχιατρική στην Ανατολική Κρήτη και για το ποιες είναι οι δυσλειτουργίες του συστήματος Υγείας στον τομέα ψυχικής υγείας. Μετά από το πρώτο διαβουλευτικό συνέδριο του ΜΕΡΑ25, στο οποίο επικυρώθηκαν οι βασικές θέσεις του κόμματος, ποια είναι η επίσημη πρόταση του ΜΕΡΑ25 για την ψυχική υγεία;

Η πρότασή μας αντιστοιχεί σε  ένα νέο μοντέλο φροντίδας, άμεσα συνδεδεμένο με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο θα είναι τοπικό, διεπιστημονικό και θα δίνει τη δυνατότητα στους Ψυχιάτρους και στους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να συνεργάζονται συντονισμένα. Η πρόταση μας βασίζεται στη γνώμη των ειδικών και πιο συγκεκριμένα στη γνώμη των ιατρών του Τομέα Υγείας του ΜΕΡΑ25. Είναι το αποτέλεσμα παραγωγικού διαλόγου, ο οποίος διήρκησε επί σειρά μηνών και ενεκρίθη πλέον επίσημα στις 6 Ιουνίου με την ολοκλήρωση του πρώτου Διαβουλευτικού συνεδρίου μας στη Δραπετσώνα.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματός σας για την ψυχική υγεία;

Κατά τη γνώμη μας και βάσει των θέσεων του ΜΕΡΑ25 θα πρέπει πρωτίστως να εστιάσουμε στην αναθεώρηση του πλαισίου περί ακούσιας νοσηλείας του ψυχικά πάσχοντος. Στην Ελλάδα, είναι απαραίτητη η πλήρης απεμπλοκή της διαδικασίας της ακούσιας νοσηλείας από τις αστυνομικές αρχές. Δεν είναι δυνατόν οι ασθενείς να μεταφέρονται με χειροπέδες στο Γενικό Νοσοκομείο εν έτει 2021. Επί σειρά ετών, επίσης, τα προβλεπόμενα του νόμου δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Μετά από την εμπειρία της πανδημίας, θεωρούμε ότι η τεχνολογία, μέσω της εφαρμογής της τηλεδιάσκεψης και των συστημάτων πληροφορικής, δύναται να βελτιώσει δραστικά τις διαδικασίες, όπως εκείνη του προβλεπόμενου δικαστηρίου ακούσιας νοσηλείας που πρακτικά και επί της ουσίας δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας. Είμαστε υπέρ της κοινοτικής ψυχιατρικής, της ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης στην κοινότητα και της ενεργοποίησης των μονάδων παρέμβασης στην κρίση. Θεωρούμε, επίσης, σημαντική τη θεσμοθέτηση των Κέντρων Πρόληψης και των Depot Clinics στην περίπτωση της σχιζοφρένειας.

Πώς, βάσει των θέσεων του ΜΕΡΑ25, θα πρέπει να συμπλεύσει το Ε.Σ.Υ. με τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της Ψυχιατρικής;

Είναι σημαντικό να τεθεί επίσημα σε εφαρμογή ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Η γνώμη μας είναι ότι αυτό το σημείο θα αποτελέσει το εναρκτήριο βήμα συντονισμού του Ε.Σ.Υ. και του ιδιωτικού τομέα, προς όφελος των ασθενών. 

Ο θεράποντας ιατρός θα πρέπει να καταγράφει ανά εξέταση την κλινική πορεία νόσου, ενώ σε ειδικό τμήμα του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας θα πρέπει να υπάρχει άμεση σύνδεση με το ΚΕΠΑ, ώστε από το σύνολο της παρακολούθησης του ασθενούς να καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας. 

Ένα σημείο, επίσης, που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι κατά την επίσημη θέση μας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι νομίμως ζουν στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν ενεργό ηλεκτρονικό φάκελο με σκοπό να εξασφαλίζεται η συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση τους τόσο στην ψυχιατρική όσο και στις λοιπές ειδικότητες.

Ποιες είναι οι θέσεις σας, ως ΜΕΡΑ25, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και για την κοινωνική ένταξη ή επανένταξη των χρονίων ασθενών;

Κατά την επίσημη θέση μας στις Ψυχιατρικές κλινικές θα πρέπει να νοσηλεύονται, ακουσίως ή εκουσίως μόνον η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, η ανθεκτική κατάθλιψη, οι διαταραχές της συμπεριφοράς εξαιτίας χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, οι ασθενείς με αυτοκτονικότητα και οι ασθενείς που πάσχουν από νευρολογικό και ψυχιατρικό νόσημα. Ως προς τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές θεωρούμε σημαντική τη δημιουργία δημόσιων δομών εξειδικευμένων στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές για παιδιά και ενήλικες ασθενείς. Ως προς την κοινωνική επανένταξη των χρονίων, κυρίως, ψυχωσικών ασθενών, θεωρούμε επιβεβλημένο τον επανέλεγχο των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας, την ενίσχυση του οικονομικού ποσού του επιδόματος για τους ψυχωσικούς ασθενείς, ενώ θεωρούμε σημαντική την ενίσχυση της δυνατότητας εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων από την πλευρά τους. Κατά τη γνώμη μας, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εστιάσουμε και στους ασθενείς υπό ψυχιατρική παρακολούθηση εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Τα Σωφρονιστικά ιδρύματα θα πρέπει να ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο υπηρεσιών με άμεση διασύνδεση μεταξύ αυτών. Το εκάστοτε άτομο που πάσχει, με την αποφυλάκιση του, θα παραπέμπεται, βάσει της επίσημης πρότασής μας, σε Ψυχίατρο στην κοινότητα, στο Ε.Σ.Υ ή στον ιδιωτικό τομέα και θα παρακολουθείται συστηματικά. Στα πλαίσια, επίσης, της κοινωνικής επανένταξης όλων των χρονίων ασθενών είμαστε υπέρ της αυστηρούς αξιολόγησης κάθε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας. Τασσόμαστε υπέρ της οριστικής κατάργησης όσων ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας δεν συνεισφέρουν στο δημόσιο συμφέρον και την ένταξη αυτών που έχουν αποδεδειγμένα παράξει έργο στο ΕΣΥ.

Ποια είναι η θέση σας για την άσκηση της ψυχοθεραπείας στην χώρα μας;

Για το ΜΕΡΑ25 είναι επιβεβλημένη η άμεση θεσμοθέτηση πλαισίου εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία και άσκησης της ψυχοθεραπείας. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα τέτοιο, νομικά και θεσμικά, κατοχυρωμένο πλαίσιο. Είμαστε υπέρ της θεσμοθέτησης επίσημου κρατικού φορέα που θα πιστοποιεί τα κέντρα εκπαίδευσης στις ψυχοθεραπείες, καθώς και τα προγράμματα εκπαίδευσης που παρέχονται. Είναι ιδιαίτερης σημασίας να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των προϋποθέσεων για να χρησιμοποιεί κάποιος τον τίτλο του ψυχοθεραπευτή.




 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ