Γραβάνης: Φοβάμαι το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων

"Πρόωρη" και σε "λάθος χρόνο" σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης η απόφαση για τις μάσκες

Τους φόβους του για την εξέλιξη της πανδημίας με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων το Φθινόπωρο, εξέφρασε ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Χαρακτήρισε «πρόωρη» και σε «λάθος χρόνο» την απόφαση για μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, από τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί μόνο το 35% του πληθυσμού.

«Είναι καθήκον μας να πάμε κοντά στους συνανθρώπους μας και να τους ενημερώσουμε για τους εμβολιασμούς. Τώρα, όχι το φθινόπωρο που θα αρχίσουμε να μετράμε κρούσματα», σημείωσε. Εκτίμησε, δε, ότι είναι μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν «επιτηδευμένα ή για λόγους προσωπικής ιδιαιτερότητας».

Ζήτησε να υπάρξει μαζική κινητοποίηση μέσω της Πολιτείας διαφόρων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να πειστούν οι συμπολίτες μας και να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γιατρούς και νοσηλευτές, εργαζόμενους στην εστίαση και εκπαιδευτικούς. «Αλλιώς δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμά τους. Μπορούν να πάνε στα μετόπισθεν, αλλά δεν μπορούν να είναι στην πρώτη γραμμή», σημείωσε φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.


Σύμφωνα με τον κ.Γραβάνη, οι επιστήμονες μιλούν ήδη για μια νέα πανδημία, όπου ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει άλλους 9, και αυτοί με τη σειρά τους άλλους 81 ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας σημείωσε ότι πέρα από τους ενήλικες και τις ευάλωτες ομάδες, θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά, λέγοντας πως τα περισσότερα νέα κρούσματα στην Κρήτη, καταγράφονται σε άτομα κάτω των 30 ετών. «Έχουμε παιδιά 8 έως 12 ετών που έχουν μολυνθεί και έχουν συμπτωματολογία», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος, καθώς τα παιδιά είναι τα πιο δραστήρια μέλη της κοινωνίας.

Χαρακτήρισε «αποπροσανατολιστική» τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων, διευκρινίζοντας ότι θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και κάλεσε τις πλούσιες χώρες «να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν 110 δισεκατομμύρια που απαιτούνται  για την εμβολιαστική κάλυψη των ανθρώπων στον Τρίτο Κόσμο».

 

Δείτε επίσης:

Γραβάνης: Και τα τέσσερα εμβόλια προστατεύουν από την μετάλλαξη «Δέλτα»

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ