Χρωστούμενα από λογαριασμούς ρεύματος διεκδικεί ο Δ. Ηρακλείου - Ποσά "μαμούθ" οφείλουν οι πάροχοι!

Newsroom
Newsroom

Οι εταιρείες δεν αποδίδουν στο δήμο τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών - Τι λέει στο Cretalive η αντιδήμαρχος Μ. Καναβάκη

Νομικά στρέφεται κατά παρόχων ενέργειας ο δήμος Ηρακλείου καθώς ακόμη ... περιμένει να αποδοθούν τα δημοτικά τέλη που οι εταιρείες ενέργειας εισπράττουν μέσω των λογαριασμών. Το ζήτημα έχει απασχολήσει την Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα με την ΚΕΔΕ μάλιστα να επισημαίνει τη σοβαρότητα του ζητήματος, ενώ και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν απευθυνθεί στους συναρμόδιους υπουργούς με ερώτησή τους για το ζήτημα αλλά και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει η Πολιτεία να προβεί.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει λαμβάνειν χρήματα από 15 διαφορετικούς πάροχους ενέργειας, ωστόσο σε αυτή τη φάση, όπως εξηγεί στο Cretalive η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρια Καναβάκη τρεις έχουν οφειλές που φτάνουν και το 1.000.000 ευρώ για έναν απ’ αυτούς!
Επίσης δυο από τους παρόχους δεν ανταποκρίνονται καν στις οχλήσεις του δήμου παρά το γεγονός πως είναι πολύ συχνές και πιεστικές, γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, και κάποιες από τις  εταιρείες ανταποκρίθηκαν στα έγγραφα του δήμου, κινητοποιήθηκαν και κατέβαλαν ποσά.

Τα βεβαιωμένα ποσά που χρεώσουν όλες οι υπόλοιπες εταιρείες, πλην των τριών στις οποίες έχει σταλεί το εξώδικο ανέρχονται στις 483.197 ευρώ κι αν προσθέσουμε το 1 εκ. που χρωστάει και η μια από τις μεγάλες που δεν έχει μπει στον κόπο να απαντήσει εύκολα κατανοεί κάποιος πως τα οφειλόμενα χρήματα ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο!
 

Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη


Σε δήλωσή της στο Cretalive, η κ. Καναβάκη αναφέρει χαρακτηριστικά: 

"Το θέμα της έγκαιρης απόδοσης των τελών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ σημαντικό για τους δήμους ΚΑΙ πλέον έχει γίνει ένα από τα πιο κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι εταιρείες εισπράττουν μέσω των λογαριασμών τα τέλη και οφείλουν να τα καταβάλλουν στους δήμους.
Στο δήμο Ηρακλείου κάποιοι  είναι συνεπείς και κάποιοι άλλοι που με μικρό η μεγαλύτερο βαθμό καθυστέρηση τα καταβάλλουν. 
Για τις περιπτώσεις όμως που πραγματικά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση και που αυτές είναι τρεις δεν αρκούμαστε πλέον στο στάδιο των εγγράφων υπενθυμίσεων και οχλήσεων προχωρήσαμε σε εξώδικο. Αν ούτε και με αυτόν τον τρόπο δεν κινητοποιηθούν θα λάβουμε περαιτέρω δραστικότερα νομικά μέσα. 
Το θέμα έχει φτασει στην ΚΕΔΕ και στην πρόσφατη έκτακτη σύσκεψη των Δημάρχων, που συμμετείχα, τέθηκε από όλους τους αυτοδιοικητικους προς  τους παρόντες υπουργούς ότι πρέπει να μπει ένα χρονικό όριο στους παροχους.

Η Κεντρική διοίκηση πρέπει άμεσα να επιβάλλει την καταβολή των οφειλών αυτών στους δήμους. Η κατάσταση πλέον και με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος πιθανότατα να δημιουργήσει ακόμα. Περαιτέρω καθυστερήσεις και εμείς αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε

Σε κάθε περίπτωση από πλευράς μας παρακολουθούμε το θέμα στενά και είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο από τους παρόχους τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις τους προς το Δήμο μας. 
Την ώρα που τα δημοτικά τέλη είναι σε άμεση συνάρτηση με τις ανταποδοτικές μας υπηρεσίες, δηλαδή τους νευραλγικούς τομείς της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού , και που ο προϋπολογισμός μας σε αυτές τις υπηρεσίες καταρτίζεται οριακά , δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία περαιτέρω καθυστέρηση των παρόχων να μας αποδώσουν τις οφειλές τους .
Ταυτόχρονα τόσο από τα όργανα της αυτοδιοίκησης όσο και ως Δημοτική αρχή θα δηλώνουμε προς την Κεντρική Διοίκηση την επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του ζητήματος αυτού που έντονα απασχολεί πανελλαδικά τους Δήμους της χώρας".


Δείτε την σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τα εξώδικα:
 

energy

energy

energy

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ