Η 11η Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ που δεν πιστεύει σε τίποτα και το χάος της πανδημίας

Η 11η Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ που δεν πιστεύει σε τίποτα και το χάος της πανδημίας

Ο Μανώλης Βεληβασάκης μιλά στο Livetalks για την 19η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις εκλογές, την ομογένεια και τα Ελληνοτουρκικά

Σαν σήμερα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ο κόσμος άλλαξε. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ, στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους και αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 21ου αιώνα.

Ο Κρητικός πολιτικός μηχανικός, πρώην πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Μανώλης Βεληβασάκης, θυμάται και μεταφέρει μέσω του Livetalks και την εκπομπή «Όρεξη έχεις πρωί – πρωί;» τις μνήμες από τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Τις «σκηνές από την αποκάλυψη», όπως λέει, «τις αγωνιώδεις ώρες», τις «εβδομάδες μακριά από το σπίτι, όλων όσοι βρεθήκαμε στο Ground Zero».

«Η ημέρα αυτή άλλαξε τον κόσμο και οι αλλαγές γίνονται μεγαλύτερες και επικίνδυνες μέρα με τη μέρα. Ήταν η αφετηρία που έκανε τον κόσμο άνω  κάτω» λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «με αυτές τις επιθέσεις αυτές έσπασε ένα γυαλί που “προστάτευε” το μέσο πολίτη της Αμερικής. Όταν έσπασε, χτύπησε στην καρδιά κάθε Αμερικανού και από τότε ο καθένας ένιωσε ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια».

Μάλιστα, όπως σημειώνει «η ανασφάλεια επικρατεί ακόμα. Έφερε αλλαγές όχι μόνο στον κοινό πολίτη αλλά και στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης της Αμερικής, αρκεί να σκεφτούμε τους πολλούς πολέμους που επακολούθησαν και επηρέασαν όλη την ανθρωπότητα».

Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Μανώλη Βεληβασάκη:

 

Ο Τραμπ που θέλει να διαλύσει τα πάντα – Η πόλωση των εκλογών

Παλιός γνώριμος με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο Μανώλης Βεληβασάκης τονίζει ότι «είναι ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει σε τίποτα και θέλει να διαλύσει τα πάντα». Τον έχει δε ικανό, μπροστά στην εκλογική μάχη του Νοεμβρίου ακόμα «και να βγάλει στην αγορά το εμβόλιο του κορωνοϊού χωρίς καν αυτό να είναι έτοιμο»!

Η πόλωση μεταξύ των Aμερικανών έχει φτάσει στο μέγιστο, λέει ο ίδιος, καθώς «οι Αμερικανοί δεν ήταν ποτέ τόσο επηρεασμένοι από την πολιτική όσο τώρα». Πιστεύει πάντως ότι ο Τζον Μπάιντεν «έχει μυαλό το κεφάλι του και υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να κερδίσει».

«Ένα πράγμα Ελλάδα –Τουρκία – Ανατολική Μεσόγειος» για τον Αμερικανό πρόεδρο

Ο κ. Βεληβασάκης παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Αναφέρεται στα «φιλαράκια» Τραμπ-Ερντογάν και φοβάται πως «ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν μας κάνει όλο αυτό το νταηλίκι, είναι γιατί βλέπει ότι ο φίλος του στην Ουάσιγκτον έχει μετρημένες μέρες και ό,τι μπορεί να κάνει, θα το κάνει τώρα». Και το τηλεφώνημα στον Μητσοτάκη; «Και να συμβεί κατι δε θα σηκώσει το χέρι του γιατί δεν τον ενδιαφέρει καν. Και που τηλεφωνεί στον Μητσοτάκη είναι γιατί του το επιβάλλουν με το ζόρι. Όχι γιατί το σκέφτηκε και ξενυχτάει τη νύχτα σκεπτόμενος την ένταση στη Μεσόγειο»! λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια

Πανδημία=Χάος για τις ΗΠΑ

«Χάος». Aυτή τη λέξη χρησιμοποιεί ο Μ. Βεληβασάκης για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας. «Έχει ξεφύγει το πράγμα. Ευτυχώς στη Ν. Υόρκη έχουμε ένα λογικό κυβερνήτη και ακολουθεί την επιστήμη. Ο Τραμπ αντί να αναλάβει την υπόθεση θεώρησε ότι θα ήταν καλύτερο να το αφήσει στου 50 κυβερνήτες. Το πρόβλημα είναι ότι όπου υπάρχουν πολλά κοκόρια αργεί να ξεπεράσει. Τους ενθάρρυνε δε ότι είναι μια γρίπη και τώρα ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει».

Η ομογένεια που «πάει καλά», στηρίζει Τραμπ και ο δυναμικός ιεράρχης

«Η ομογένεια πάει καλά» λέει ο Μανώλης Βεληβασάκης με τη μεγάλη αγωνία να παραμένει πάντως η ενσωμάτωση στην κοινωνία των ΗΠΑ αλλά και «η προστασία της ελληνικής συνείδησης, των εθίμων και κυρίως της γλώσσας».

Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τον χαρακτηρίζει «νέο και δυναμικό ιεράρχη που χρειαζόταν η ομογένεια για να μας ενώσει» ενώ σχετικά με την ανοικοδόμηση του Ναού Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, εκτιμά ότι του χρόνου τέτοια ημέρα είναι δυνατό να γίνουν τα θυρανοίξια.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ