Η 7η ΥΠΕ Κρήτης για το συμβάν στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου

Newsroom
Newsroom

"Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περιστατικών που ταλαιπωρούν αναίτια τους συμπολίτες μας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της

Με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα την Τρίτη 4 Ιουνίου στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου, όπου τραυματίας τροχαίου μεταφέρθηκε με αγροτική κλούβα επειδή δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας, η 7η ΥΠΕ Κρήτης σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη της την πρόσφατη κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, θέτει σε γνώση των πολιτών την κάτωθι πληροφόρηση.

Στην ενεργό δύναμη του Κέντρου Υγείας για την κάλυψη της υπηρεσίας ασθενοφόρου εντάσσονται 5 άτομα με την ιδιότητα Πληρωμάτων Ασθενοφόρου: 1 μόνιμος υπάλληλος, 2 επικουρικά στελέχη, 1 υπάλληλος με σύμβαση ΟΑΕΔ και 1 οπλίτης.  Η αριθμητική αυτή δύναμη επαρκεί για την 24ωρη κάλυψη του Κέντρου Υγείας. Η αιφνίδια αναρρωτική άδεια υπαλλήλου που κάλυπτε την πρωϊνή βάρδια στις 4/6/2024 και η καθυστερημένη ενημέρωση του Κέντρου Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του προγράμματος κάλυψης της πρωινής βάρδιας. Επισημαίνεται ότι το αναφερόμενο περιστατικό αντιμετωπίστηκε από το ΚΥ Κισσάμου, όπου πραγματοποιήθηκε ο απαραίτητος έλεγχος της κατάστασης της υγείας του πολίτη.
Ο συντονισμός της κίνησης των ασθενοφόρων πραγματοποιείται από το ΕΚΑΒ Κρήτης, το οποίο έχει και την ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος εργασίας του προσωπικού των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή λειτουργία του ασθενοφόρου του Κ.Υ. και στις 3 βάρδιες καθημερινά.
 Η Διοίκηση 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται κατά τη θερινή περίοδο, ήδη από τον Μάιο αιτήθηκε την ενίσχυση του ΚΥ Κισσάμου με 2 ακόμη οπλίτες για το διάστημα 1/6 έως 31/10. Η ενίσχυση του ΚΥ Κισσάμου με δύο επιπλέον οδηγούς εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση των Μονάδων πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης. Τα τελευταία έτη στο δυναμικό του Κέντρου Υγείας Κισσάμου έχουν προστεθεί συνολικά είκοσι (20) άτομα. Συγκεκριμένα από το 2019, για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων αυτού, πέραν των Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου, έχουν προσληφθεί τέσσερις (4) μόνιμοι ιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, ένας (1) μόνιμος και ένας (1) επικουρικός ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, επτά (7) νοσηλευτές/τριες, τέσσερις (4) διοικητικοί υπάλληλοι και τρεις (3) ειδικότητας πλήρωμα ασθενοφόρων.
Επιπλέον, σε μία προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών, στις 26-7-2023 παραδόθηκε στο Κέντρο Υγείας από τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ένα υπερσύγχρονο ασθενοφόρο όχημα προνοσοκομειακής φροντίδας μέσω έργου που υλοποίησε με χρηματοδότηση από το ΕΠ Κρήτης.  
Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περιστατικών που ταλαιπωρούν αναίτια τους συμπολίτες μας και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας".

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: "Τα προβλήματα λειτουργίας στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου, ολοένα και μεγεθύνονται"

Στο ίδιο περιστατικό αναφέρεται με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

"Τα προβλήματα  λειτουργίας του  Κέντρου Υγείας Κισσάμου ολοένα και μεγεθύνονται , εν αδυναμία  διαχείρισής τους, μιας και η κυβέρνηση αδιαφορεί επιτηδευμένα.

Η από 11/6/2024  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το  Κέντρο Υγείας  Κισσάμου, με πρωτοβουλία των δημοτών, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της μεταφοράς νεαρού τραυματία στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, λόγω του ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου, έρχεται να αναδείξει έντονα την υποβάθμιση της μοναδικής μονάδας Υγείας σε μια ολόκληρη Επαρχία , αλλά και σε όλη την  ακτίνα από την Κίσσαμο μέχρι τα Χανιά.

Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις  στο παρελθόν , αδυναμίας εξυπηρέτησης των περιστατικών , λόγω έλλειψης  οδηγών ή ελλιπούς συντήρησης –παλαιότητας των  ασθενοφόρων.

Στην πρόσφατη επίσκεψη  μας  το  Μάιο  στο Κέντρο  Υγείας   Κισσάμου , στο πλαίσιο της προεκλογικής   περιοδείας  με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ , ιατρό, Βασίλη Κασσελάκη , συζητήσαμε εκτενώς, με το Διευθυντή  κο Ανυφαντάκη  τα  ζητήματα του Κέντρου  Υγείας. Η σοβαρή  υποστελέχωση  σε  ιατρούς  και η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, είναι ένα απόλυτο αδιαμφισβήτητο γεγονός που δυσχεραίνει, εάν όχι καθιστά αδύνατη την παροχή  των απαιτούμενων υπηρεσιών προς  τους  πολίτες.

Το Κέντρο Υγείας Κισσάμου, έχει ένα μεγάλο τομέα ευθύνης καλύπτοντας μια σημαντική γεωχωρικά έκταση στο Δυτικό τμήμα του Νομού Χανίων . Επίσης,  αποτελεί  υψηλού  ενδιαφέροντος  τουριστικό  προορισμό,  αλλά και μια διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή με πολλές δυνατότητες. Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής , δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν επαρκώς ,  από ένα Κέντρο Υγείας σε πορεία εγκατάλειψης.

Επιπλέον το Γεωγραφικό Ανάγλυφο της περιοχής , σε συνδυασμό με το κακό Οδικό Δίκτυο , δυσχεραίνουν κατά πολύ την άμεση επέμβαση. Η προσπάθεια δημιουργίας σταθμού του ΕΚΑΒ στο Κολυμπάρι , επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , ο οποίος εντάσσονταν μέσα στον ευρύτερο προγραμματισμό στήριξης και του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ  ,από  την  κυβέρνηση  της Νέας Δημοκρατίας.  Απορρίφθηκε και αυτό ως περιττό όπως και κάθε άλλη δρομολογημένη κοινωνική παροχή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Τα κενά στις διακομιδές , καλείται συχνά να καλύψει το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρο που συνδράμει από τα Χανιά , με  την εύλογη χρονοκαθυστέρηση  λόγω απόστασης, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που η ίδια η υπηρεσία  του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει, λόγω της υποστελέχωσης και της συχνής διακομιδής ασθενών στο Ηράκλειο, απόρροια της γενικότερης υπολειτουργίας τμημάτων του  Γενικού Νοσοκομείου  Χανίων.

Από την  άλλη η μια και μοναδική λύση που προτείνεται και έχει θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η επάνδρωση των ασθενοφόρων  με στρατιωτικούς, αδιαφορώντας εκκωφαντικά  για το γεγονός ότι  δε  διαθέτουν ούτε την εξειδικευμένη απαιτούμενη γνώση, αλλά ούτε την πρακτική εμπειρία ,  ώστε να στηρίξουν το ιατρικό -παραϊατρικό  προσωπικό  , κατά την αντιμετώπιση  των περιστατικών.

Εχουμε γίνει αποδέκτης μαρτυριών ότι οι ίδιοι οι ιατροί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα πόστα τους μέσα στο νοσοκομείο για να αντικαταστήσουν την έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού μέσα στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το στρατιωτικό προσωπικό αμείβεται δε παραπάνω για αυτές τους  τις υπηρεσίες, από το αντίστοιχο εξειδικευμένο ιατρικό -παραϊατρικό  προσωπικό, και συνεπώς δεν συνδράμει κανένα επιχείρημα που να τεκμηριώνει την επιλογή αυτού του τρόπου πολιτικής παρέμβασης της κυβέρνησης,  στα διαχρονικά προβλήματα της λειτουργίας των ΕΚΑΒ.

Είναι ολοφάνερη  η  αδράνεια και αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για στήριξη της λειτουργίας  , της εν  λόγω δομής  όπως και των περισσότερων  εξάλλου, ανά τη χώρα. Η χρήση στρατιωτικού προσωπικού έρχεται για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Να μη γίνει, δηλαδή, καμία ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος , η οποία θα ήταν αιτία να αντιστραφεί η εσκεμμένη εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων,  αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών , η οποία τίθεται συχνά σε κίνδυνο , αλλά και  η έμμεση υποχρέωση  να καταφύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες.

Το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και η  Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας -ΔΥΠΕ Κρήτης, θα πρέπει να δώσουν άμεσα λύση  τουλάχιστον στην ασφαλή και άμεση διακομιδή των ασθενών,  στο Κ.Υ. Κισσάμου ή στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, και να εργαστούν προς την κατεύθυνση στελέχωσης με μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό των ασθενοφόρων, ώστε να ικανοποιείται η εύρυθμη λειτουργία τους, σε 24ωρη βάση.

Θα είμαστε κοντά και θα παρακολουθούμε κάθε εξέλιξη και θα επανέλθουμε σε κάθε αφορμή .."

Διαβάστε επίσης:

Τραυματίας στο Κέντρο Υγείας ... με κλούβα!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ