Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλείου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Συμμετέχει στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας

"1η ΜΑΗ, μέρα σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων ενάντια σε όλους όσοι μας στερούν το δικαίωμα να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει", αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλείου. Συμμετέχει στη συγκέντρωση που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι έμποροι αναφέρουν τα εξής "με τη συμμετοχή μας στην απεργιακή κινητοποίηση στέλνουμε ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης. Αρνούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα στην υγεία μας και την οικονομική εξαθλίωση, για να σωθούν τα κέρδη των λίγων! Μαζί δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, για την εργασία και το εισόδημα, για την Παιδεία, για τον ελεύθερο χρόνο, για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Σήμερα μετράμε 10.000 νεκρούς και τα βασικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της πανδημίας είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας και η ατομική ευθύνη. Οι κυβερνητικές κατευθύνσεις συνεχίζουν να κινούνται στην λογική κόστους - οφέλους σε βάρος των λαϊκών αναγκών για σύγχρονη και δωρεάν υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους υγειονομικούς στη μάχη που δίνουν όχι με χειροκροτήματα υποκρισίας αλλά με κοινούς αγώνες. Η κυβέρνηση μας εμπαίζει λέγοντας ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Παροχή υπηρεσιών προσφέρουν για τα εύκολα περιστατικά και με το αζημίωτο. Η μετατροπή των νοσοκομείων σε μιας νόσου στέλνει πελατεία στους κλινικάρχες και στα διαγνωστικά κέντρα.
Εδώ και τώρα! Απαιτούμε άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας! Με προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ. Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
Η οικονομική ύφεση επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας και έπληξε όλους τους κλάδους της οικονομίας και φυσικά και τον δικό μας. Το επίδομα ειδικού σκοπού που μπορούσε να φτάσει σε περισσότερους, μετατράπηκε σε μισοδανεικά επιστρεπτέων προκαταβολών, με όρους και προϋποθέσεις που αφήνουν έξω όλο και περισσότερους.
Το εισόδημα των συναδέλφων περιορίστηκε, τα χρέη διογκώνονται, οι αναστολές πληρωμών δεν αρκούν. Ο νέος πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, πατώντας πάνω στα χνάρια της προηγούμενης, μας περιμένει με την επιστροφή στην λεγόμενη κανονικότητα. Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης ελάχιστα μας αφορούν. Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος κλπ. μένουν ανέπαφα. Αρνούνται τις διεκδικήσεις μας και μας κουνούν το δάχτυλο ότι ζητάμε πολλά και η οικονομία δεν αντέχει. Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 όμως προβλέπει πακτωλό δισεκατομμυρίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα όποια προγράμματα ΕΣΠΑ φτάσουν στους μικρότερους δεν θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό και το άνοιγμα της ψαλίδας με τους μεγαλύτερους. Άλλωστε το σχέδιο Πισσαρίδη, που προβλέπει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας δεν αφορά τους περισσότερους μικρέμπορους που παλεύουν για ένα αξιοπρεπές εισόδημα και δυσκολεύονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο για να το εξασφαλίσουν
Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Καλούμε κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια του, κόντρα στην απραξία της πλειοψηφίας στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, που κάνει ό,τι μπορεί να υπονομεύσει την οργάνωση και πάλη των μικρομεσαίων εμπόρων της πόλης.
Διεκδικούμε:
Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. 
Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
Όλοι οι κύκλοι της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Να διαγράφουν τα χρέη για τον κλάδο υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την υγεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό
Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται ανεξαρτήτως χρεών. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα."

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Κρήτη και Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ