Η "αναπνοή" της Κρήτης και η άλλη εικόνα στο τέλος της τετραετίας

Η "αναπνοή" της Κρήτης και η άλλη εικόνα στο τέλος της τετραετίας

Σε "μια νέα σελίδα για την Κρήτη για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό προς το περιβάλλον", αναφέρθηκε ο Κ. Χατζηδάκης

Κατά 400 εκατ. ευρώ το χρόνο μειώνεται η επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στην εκδήλωση στο Ηράκλειο για την υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική

Η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την διασύνδεση της Πελοποννήσου με τα Χανιά θα λειτουργήσει εφέτος, ενώ η δεύτερη φάση (Ηράκλειο – Αττική) για την οποία υπεγράφησαν την Τετάρτη οι συμβάσεις κατασκευής θα ολοκληρωθεί - εκτός δραματικού απροόπτου το 2023.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι ο ατμοηλεκτρικός σταθμός των Λινοπεραμάτων θα κλείσει - αν όλα πάνε καλά - το 2023, αφού γίνει το πρώτο τεστ ηλέκτρισης. Όμως " θα πρέπει να υπάρχει μία εφεδρεία για την Κρήτη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κρήτη στο έλεος της συγκυρίας" είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης αφού επεσήμανε ότι το λεγόμενο μικρο καλώδιο, η διασύνδεση Κρήτης Λακωνίας θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, παρά τις καθυστερήσεις με την πανδημία, υποστήριξε ότι "θα καλυφθεί το 30-40% των ενεργειακών αναγκών και η Κρήτη θα αναπνεύσει"

"Μέχρι το τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης μας θα έχουν ολοκληρωθεί οι μονάδες αποβλήτων, και η Κρήτη θα έχει άλλη εικόνα" τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας με νόημα:  "Στην Κρήτη χρωστάμε τέσσερα έργα: Αεροδρόμιο Καστελλίου, διασύνδεση, διαχείριση αποβλήτων και ΒΟΑΚ". 
Θα ανοίξει έτσι,  όπως ανέφερε "μια νέα σελίδα για την Κρήτη για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό προς το περιβάλλον"


Νωρίτερα ο Υπουργός αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. Συγκεκριμένα, πέρα από την μείωση των λογαριασμών ρεύματος από τον περιορισμό της δαπάνης για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης όπως τόνισε ο υπουργός θα επιτρέψει την μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του νησιού, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, κάτι που θα έχει άμεση αντανάκλαση στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό, ενώ θα περιορίσει κατά 60% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται σήμερα κατά κύριο λόγο από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι εγκατεστημένες στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Λασίθι. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη τα αντισταθμιστικά που έχουν συμφωνηθεί και θα υλοποιηθούν για το Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο ενώ υπογράμμισε πως θα ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δ.Ε.Η. όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τους εργαζόμενους στην λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται τα επόμενα χρόνια.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς τόνισε πως ο εξηλεκτρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ανέφερε πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου υποστηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω Κρήτης, που αποτελεί έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και για την οποία ο φορέας υλοποίησης κατέθεσε πρόσφατα νέες μελέτες στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή.

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην διαχρονική υποστήριξη του έργου από διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκεκριμένα στην υποστήριξη τόσο του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη όσο και του νυν Κωστή Χατζηδάκη που κατέστησε δυνατή την υπογραφή των συμβάσεων για την υλοποίησή του.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ