Η "Ανυπόταχτη Κρήτη" για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία

Η "Ανυπόταχτη Κρήτη" για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Παράταξη

Για "ελλιπή αντιπλημμυρική προστασία" στην Κρήτη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της Περιφερειακή Παράταξη "Ανυπόταχτη Κρήτη" με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί.

Στη σχετική ανακοίνωση η παράταξη αναφέρει τα εξής:

"Για μια ακόμη φορά ζήσαμε μεγάλες ζημιές και καταστροφές στο νησί από τον «κακό μας τον καιρό». Είναι νωπές οι μνήμες από τις καταστροφές του 2019 στα Χανιά με το νομό Ηρακλείου να έρχεται να συμπληρώνει το «κακό» από χθες. Με τις πληγές στην Εύβοια και στην πόλη της Καρδίτσας να είναι ακόμα ανοιχτές, καταντά κακόγουστο αστείο η προσχηματική αντιπαράθεση και υπεκφυγή με τη μεταφορά ευθυνών από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον τάδε ή τον δείνα διαχειριστή και τελικά όλοι μαζί να τα φορτώνουν στην κλιματική αλλαγή προκειμένου να αποκρύψουν τις ευθύνες τους.

Η κατάσταση στο νησί είναι τραγικά ελλιπής όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία κάτι που έρχεται να συμπληρώσει την αυξημένη δόμηση των αστικών κέντρων, την ανεξέλεγκτη  επέκταση της τουριστικής βιομηχανίας που έχουν κυριολεκτικά εξαφανίσει τα ρέματα σε περιοχές οικιστικής ανάπτυξης με την ανοχή και υποστήριξη Δήμων και Περιφέρειας. 
Το κέρδος του κεφαλαίου είναι πάντα ο μείζον στόχος και η προτεραιότητα του τοπικού κράτους σε περιφέρεια και δήμους. Τη στιγμή που δημόσιο χρήμα σπαταλιέται σε φερόμενα ως «αναπτυξιακά έργα» κυρίως εναντίον της ίδιας της φύσης, δεν θα δεχθούμε τα επιχειρήματα για μανία της φύσης και βίαια καιρικά φαινόμενα.

Στο Ηράκλειο πλημμύρησε η πόλη, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, οχήματα μαζί με οδηγούς παρασύρθηκαν, ενώ το κεντρικό οδικό δίκτυο έκλεισε, μαζί και το πλημμυρισμένο αεροδρόμιο. Αντίστοιχα φαινόμενα και σε Ρέθυμνο, Χανιά, Λασίθι. 

Τα καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη ξεγυμνώσει τις ανύπαρκτες υποδομές στο νησί το προηγούμενο διάστημα πολλάκις, με την Ανυπόταχτη Κρήτη να τα έχει επισημάνει μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο.

Είναι φανερό ότι ο μόνος σχεδιασμός και στρατηγική που υπάρχει σε κεντρικό και τοπικό κράτος είναι η αλόγιστη κερδοφορία και καπιταλιστική ανάπτυξη, η συναίνεση στην καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ΒΑΠΕ κλπ, η διαχείριση «βάση ημετέρων και εργολάβων» φρέσκου χρήματος από πακέτα ΕΣΠΑ, πάντα συμμορφωμένοι στους εθνικούς στόχους και στο δημοσιονομικό κόφτη που ορίζει το άδικο, για τις ανάγκες του λαού, τοκογλυφικό χρέος.

Μαζί με τα κινήματα σε όλη την Ελλάδα και στο νησί της Κρήτης, τους αγωνιστές/ριες που παλεύουν ενάντια στη λεηλασία της φύσης, τους πληγέντες σε κάθε πόλη και επαρχία απαιτούμε:

Πλήρη αποζημίωση των καταστροφών σε κατοικίες, επαγγελματικό εξοπλισμό, αγροτική παραγωγή και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου των κατοίκων, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άμεση ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό, σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων σε ρέματα και ποταμούς, που να απαντούν στις ανάγκες του λαού του νησιού.

Καλούμε τον κόσμο του κινήματος, εργαζόμενους και ανέργους, συλλογικότητες και κινήσεις πόλεων να είναι σε επαγρύπνηση, να δώσουμε από κοινού αγώνα διαρκείας, με δίκτυο αλληλεγγύης και ενημέρωσης σε κάθε πόλη πέρα από τους μηχανισμούς του κράτους, για δικαιώματα, για προστασία του τόπου μας, της φύσης και των ζωών μας, απέναντι στο σύστημα και τις πολιτικές που δεν απαντούν στις ανάγκες μας".
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ