Η αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων του Ηρακλείου στο προσκήνιο

Η αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων του Ηρακλείου στο προσκήνιο

Επιστολή Λ. Αυγενάκη σε όλους τους αρμόδιους φορείς

Αναλυτική πρόταση για την ανάπλαση και την αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων  του Ηρακλείου, προκειμένου να αποτελέσουν, όπως τονίζει, πόλο δραστηριοτήτων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού προς όφελος της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας, καταθέτει, με επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η επιστολή κοινοποιείται στις δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο Ηρακλείου, σε φορείς του τουρισμού και της οικονομίας καθώς και στα ΚΤΕΛ και ζητά να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

O υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ευελπιστεί ότι η πρότασή του θα τύχει της καθολικής έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Ο κ. Αυγενάκης τονίζει πως «με σεβασμό στην πόλη μας, την ιστορία και τα μνημεία της, η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει την αναβάθμιση ενός επιβλητικού ιστορικού μνημείου, την ένταξή του στην καθημερινή ζωή της πόλης και την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου».

 

Η πρόταση για την ανάδειξη των Δυτικών Νεωρίων

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει τα εξής

Η συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο του σχεδιασμού μας στο πλαίσιο του πανελλαδικού σχεδίου που έχουμε αναπτύξει για την αναβάθμιση και αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών για τη διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων. Στόχος μας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις να αποτελέσουν πόλο δραστηριοτήτων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε την αξιοποίηση και τη χρήση χώρων που παραμένουν, μέχρι στιγμής, αναξιοποίητοι.

Μάλιστα, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην εξωστρέφεια του αθλητισμού και στην διεκδίκηση και διοργάνωση διεθνών αθλητικών γεγονότων, όχι μόνο ως μηχανισμού περαιτέρω ανάπτυξης και προβολής του αθλητισμού, αλλά και ως εργαλείο προβολής του τόπου μας και του πολιτισμού μας, ενίσχυσης του τουρισμού και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Με την από 13-01-2021 επιστολή μας προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ζητήσαμε να εξετασθεί η δυνατότητα παραχώρησης των Νεωρίων Ηρακλείου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για περίοδο 15 ετών. Οι μεγάλοι επιμήκεις θολοσκέπαστοι χώροι των νεωρίων, που χρησίμευαν για την στέγαση και την επισκευή των πλοίων, μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποδοθούν προς χρήση στους κατοίκους και επισκέπτες του Ηρακλείου, αφού προηγουμένως εκτελεσθούν οι αναγκαίες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης.

Παράλληλα, σε συνέχεια της εποικοδομητικής μας συνεργασίας με το Δήμο Ηρακλείου έλαβα την υπ’ αριθ. 44643/20-05-2021 επιστολή του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Καθημερινότητας κ. Ι. Αναστασάκη αναφορικά με την αξιοποίηση του ενετικού μνημείου των Νεωρίων Ηρακλείου.

Με την από 24-05-2021 επιστολή μας προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό επιβεβαιώνουμε την πρότασή μας για την αξιοποίηση των δυτικών νεωρίων ως ένα σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού και αθλητισμού. Επίσης, ενημερώσαμε την πρόθεσή μας ότι είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τη χρηματοδότηση της μελέτης για την συντήρηση και αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων.

Η πρότασή μας για την αναστήλωση, την ανάπλαση και την αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων, με σεβασμό στην ιστορία του εμβληματικού αυτού μνημείου, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολυχώρου πολιτισμού και αθλητισμού για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και για την ανάπτυξη ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων που θα εξυπηρετεί ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

 Ειδικότερα, η πρότασή μας περιλαμβάνει την ανάπλαση και αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων, ως εξής:

  • ένας χώρος που θα φιλοξενεί δραστηριότητες του πνευματικού αθλητισμού (όπως το ζατρίκιο και το μπριτζ), καθώς και αθλημάτων ήπιας δραστηριότητας, όπως η επιτραπέζια αντισφαίρση (πινγκ-πονγκ), το μπότσια, και η ξιφασκία,
  • ένας χώρος εκδηλώσεων, συσκέψεων και συνεδριάσεων που μπορεί να φιλοξενεί αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς του Ηρακλείου,
  • ένας χώρος που μπορεί να λειτουργεί ως αναγνωστήριο και, παράλληλα, να φιλοξενεί περιοδικές μικρές εκθέσεις, και
  • ένας χώρος που μπορεί αν χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών και επισκεπτών του Ηρακλείου.

Ο πολυχώρος αυτός, με σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του μνημείου και χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), για ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, καθώς και η ξιφασκία με αμαξίδιο, και να γίνει σημείο συνάντησης, κοινωνικής ενσωμάτωσής, ήπιας άθλησης για όλους και πολιτισμού.

Με σεβασμό στην πόλη μας, την ιστορία και τα μνημεία της, η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο την αναβάθμιση ενός ιστορικού μνημείου, την ένταξή του στην καθημερινή ζωή της πόλης και την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας μας και θα δώσει μια νέα πνοή ζωής στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η δημοσίευση της πρότασής μας έχει προκαλέσει ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κύμα υποστήριξης από ενεργούς πολίτες και την κοινωνία του Ηρακλείου. Ενδεικτικά αναφέρω τα πρόσφατα άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ των κ.κ. Χρήστου Τζαμούση (Διευθυντής Κέντρου Ειδικών Παιδιών ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες), Ιωάννη Ασλανίδη (Καθηγητής Οφθαλμολογίας) και Νίκου Μακράκη (Χειρουργός Οδοντίατρος-Στοματόλογος, Πρόεδρος Αερολέσχης Τάλως Ηρακλείου, Πρόεδρος επιτροπής Υπάμ & παραμότορ ΕΛΑΟ, Πρόεδρος Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας και Αντιπρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την επιστολή του υφυπουργού και ΕΔΩ την σχετική πρόταση

 

 

Δείτε επίσης:

Επιτέλους αξιοποιούνται τα Δυτικά Νεώρια!

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ