Η "Εκπαιδευτική Προοπτική ΣΥΝΕΚ" για το ζήτημα των αναπληρωτών

Newsroom
Newsroom

"Το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι αντεπεξέρχονται με μαγικό τρόπο τις δυσκολίες" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη

Στο ζήτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αναφέρεται σε ανακοίνωσή της εκπαιδευτική παράταξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο "Εκπαιδευτική Προοπτική - ΣΥΝΕΚ". Στη σχετική ανακοίνωσή της που απευθύνεται στους αναπληρωτές καθηγητές επισημαίνονται τα εξής:

"Αναπληρωτές: οι μάγοι της Δημόσιας Εκπαίδευσης

Συνάδελφε Αναπληρωτή/ -τρια, με ποια μέτρα και σταθμά σε αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας και τι συμπέρασμα βγαίνει για τον τρόπο που σου συμπεριφέρεται, μέσα από τις επίσημες διατάξεις και τους κανονισμούς του;

Συνάδελφε Αναπληρωτή/-τρια, το Υπουργείο Παιδείας και η επίσημη Πολιτεία θεωρεί για εσένα ότι:

 • Είσαι η πιστή Πηνελόπη της Εκπαίδευσης, που πρέπει να περιμένεις την ετήσια πρόσληψή σου αγόγγυστα μέχρι και τα βάθη του χειμώνα, χωρίς να ενδώσεις ωστόσο σε άλλους επαγγελματικούς μνηστήρες. Αν κάνεις το «έγκλημα»  και αρνηθείς τοποθέτηση για οποιονδήποτε λόγο, η …προδομένη Πολιτεία θα σε κατακεραυνώσει (βλέπε διετή ποινή αποκλεισμού).
 • Ο επαγγελματικός και οικογενειακός προγραμματισμός δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία για εσένα, γι’ αυτό η Κυβέρνηση μπορεί να σε αιφνιδιάζει και να αλλάζει το σύστημα προσλήψεων κάθε τρεις και λίγο (βλέπε διαρροές για διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ).
 • Είσαι πιο ετοιμοπόλεμος κι από έφεδρο αξιωματικό, γι’ αυτό έχεις την ικανότητα να ξεσπιτωθείς (ενίοτε με την οικογένειά σου) και να μετακομίσεις σε καινούργιους τόπους μέσα σε τρεις μέρες - κι αυτό να σου συμβαίνει κάθε χρόνο.
 • Έχεις στην άκρη γερό κομπόδεμα, ώστε να είσαι σε θέση κάθε χρόνο να χρηματοδοτείς τη μεγάλη δαπάνη της μετεγκατάστασής σου πριν καν λάβεις το πρώτο σου μηνιάτικο.
 • Έχεις διασυνδέσεις στον χώρο του real estate, ώστε να μπορείς να εκμισθώνεις σπίτια μέσα στις οικονομικές σου δυνατότητες, ακόμη και σε περιοχές όπου καλπάζει η φούσκα των απλησίαστων ενοικίων.
 • Έχεις προσωπικό χορηγό που σου καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης, μιας και ο μισθός που λαμβάνεις (για μερικούς μήνες τον χρόνο συν το πενιχρό επίδομα ανεργίας, όποτε το λαμβάνεις κι αυτό) δε φτάνουν ούτε για τα βασικά έξοδα μιας ασκητικής ζωής.
 • Είσαι θιασώτης της κατασκήνωσης, μιας και αν τοποθετηθείς σε τουριστικό νησί, έχεις εξαιρετικές πιθανότητες για αρκετές εβδομάδες να διανυκτερεύσεις σε κάποιο camping.
 • Έχεις οπωσδήποτε μεταφορικό μέσο το οποίο μάλιστα θέτεις στη διάθεση της Υπηρεσίας, ώστε να μπορείς να μετακινείσαι στα –περισσότερα από ένα, συνήθως- σχολεία στα οποία τοποθετήθηκες. Άλλωστε κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το αν οι μετακινήσεις σου μεταξύ των σχολείων τοποθέτησης μπορούν να εξυπηρετηθούν από δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς.
 • Έχεις προσωπική baby sitter, μιας και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι ίσως η τελευταία επαγγελματική ομάδα στη χώρα στην οποία η Πολιτεία αρνείται να χορηγήσει την εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας.
 • Πρέπει να χρεωθείς άδεια ανατροφής ακόμα κι όταν η σύμβασή σου έχει λήξει. Η διάρκεια της άδειας ανατροφής προσμετρείται αμέσως μετά το τέλος της άδειας λοχείας, ακόμα κι αν εκείνη την περίοδο ο δικαιούχος δεν εργάζεται! 
 • Δεν πρέπει να αρρωσταίνεις ποτέ, ούτε να κολλήσεις covid. Στο απίθανο ενδεχόμενο που θα αρρωστήσεις, η Πολιτεία θεωρεί ότι για τις τρεις πρώτες ημέρες της ασθενείας σου μπορείς να βιοποριστείς με το μισό ημερομίσθιο, οπότε σου παρακρατά το άλλο μισό. Άλλωστε τα Δημόσια Νοσοκομεία λειτουργούν στην εντέλεια, οπότε δε χρειάζεται να επιβαρύνεσαι με έξτρα έξοδα σε ιδιώτες γιατρούς.
 • Δεν ενοχλείσαι που παρά τα λιγότερα δικαιώματα, φορτώθηκες με περισσότερες υποχρεώσεις: συμμετέχεις κανονικά στα εξωδιδακτικά καθήκοντα και στη μεγάλη γραφειοκρατία της αξιολογικής διαδικασίας συμπληρώνοντας ατέρμονες φόρμες και αναφορές, ενόσω το διδακτικό ωράριό σου συνήθως είναι μεγαλύτερο από των υπολοίπων (23 ώρες εβδομαδιαίως)!
 • Είσαι ψυχολογικός Άτλας και μπορείς να σηκώνεις στους ώμους σου όλη την ψυχολογική φθορά αυτού του μόνιμου μετεωρισμού σου, χωρίς αυτή η κατάσταση να επηρεάζει το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό σου αποτύπωμα.
 • Πρέπει να σου φαίνεται φυσιολογικό ότι αναπληρώνεις για χρόνια τον ίδιο σου τον εαυτό.

Με λίγα λόγια, το Υπουργείο Παιδείας μάλλον πιστεύει για τους Αναπληρωτές ότι είναι απόφοιτοι του… Χόκγουορτς (συμφοιτητές του Χάρι Πότερ). Ότι μπορούν με κάποιον μαγικό τρόπο να αντεπεξέρχονται στις τεράστιες δυσκολίες διαβίωσης και να προσφέρουν ισότιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, έχοντας λιγότερα δικαιώματα ακόμη κι από τους -εργασιακά εξουθενωμένους και πολλαπλά ταλαιπωρημένους- μόνιμους συναδέλφους τους. 

Κι ενώ οι Αναπληρωτές καταθέτουν εδώ και χρόνια τα διαπιστευτήριά τους μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, αν κάποτε τύχει και προσληφθούν ως μόνιμοι, το Υπουργείο τούς ζητά να… αξιολογηθούν κι από πάνω, για να αρθεί το καθεστώς του υποτιθέμενου «δοκίμου». Λες και δε δοκιμάστηκαν αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια μέσα στο πιο σκληρό εκπαιδευτικό περιβάλλον, ξελασπώνοντας την Πολιτεία και σηκώνοντας στις πλάτες τους δυσανάλογα μεγάλο βάρος απ’ το κολοσσιαίο φορτίο της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε: 

 • Πρόσληψη Αναπληρωτών σε μία και μοναδική φάση πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για την κάλυψη μόνο των έκτακτων κενών (με προσλήψεις και επιλαχόντων).
 • Κατάργηση της απαράδεκτης διετούς ποινής αποκλεισμού από τους πίνακες.
 • Εξίσωση εργασιακών δικαιωμάτων των Αναπληρωτών με τους μόνιμους – όχι στους εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων.
 • Πολιτικές στέγασης και επίδομα ενοικίου για τους Αναπληρωτές ώστε να διαβιώνουν με αξιοπρέπεια στον τόπο μετεγκατάστασης.
 • Σύγκλιση της αγοραστικής δύναμης των εκπαιδευτικών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του κλάδου.
 • Ούτε σκέψη για διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ.
 • Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς 

Συνάδελφε Αναπληρωτή/-τρια, σε καλούμε να συμμετάσχεις στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ηρακλείου την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου. Το Σωματείο είναι το σπίτι όλων μας· συνασπίσου στην ΕΛΜΕ και στην Εκπαιδευτική Προοπτική.

Για να πάψεις να θεωρείσαι ως ο αναλώσιμος και τελευταίος τροχός της αμάξης, ενώ στ’ αλήθεια είσαι εδώ και χρόνια ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της  Δημόσιας Εκπαίδευσης".

 

Φωτογραφία αρχείου via fauxels

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ