Η ενδοοικογενειακή βία στην Κρήτη... ζει και βασιλεύει !

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Ελένη Μαράκη: Η κοινωνία της Κρήτης είναι ... εικονικά συντηρητική - "Συντονισμός των δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας"

Της Κατερίνας Παντινάκη

Λίγο καιρό μετά τη γυναικοκτονία στην Ν.Αλικαρνασό από το χέρι του συζύγου, λίγα 24ωρα μετά το φονικό στις Μοίρες (με την πρώην σύζυγο να απουσιάζει, αλλιώς ποιος ξέρει τι διαστάσεις θα αναλύαμε σήμερα...) και διαπιστώνουμε πως τα περιστατικά βίας, κακοποίησης - και ακόμη χειρότερα - σε βάρος γυναικών αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα για την Κρήτη. Δεν έχει κανένας την ψευδαίσθηση ότι τέτοια συμβάντα δεν καταγράφονταν "πάντα", έχει όμως τη βεβαιότητα, ότι σαν Κοινωνία αρχίζουμε να μαθαίνουμε τί "δεν επιτρέπεται", τί είναι μεμπτό, τί καταρρακώνει κάθε έννοια ισότητας. Και κυρίως ... οι γυναίκες, ολοένα και περισσότερο, ορθώνουν το ανάστημά τους και καταγγέλλουν τη βία σε βάρος τους...

Πρωτιές της Κρήτης που προκαλούν ντροπή αναδεικνύουν επιστημονικές μελέτες. "Στην Κρήτη οι γυναίκες δυστυχώς κακοποιούνται" - λέει η κοινωνιολόγος, πρόεδρος του ΙΑΚΕ και προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Ηρακλείου, Ελένη Μαράκη - Μπελαδάκη. Σύμφωνα με την ίδια, οι καταγγελίες δείχνουν ότι οι καταγγελίες προέρχονται σε μεγαλύτερο βαθμό από το νομό Ηρακλείου, όπου αν και μεγαλούπολη, η ενδοοικογενειακή βία ... βασιλεύει! Η κ.Μαράκη τόνισε ωστόσο ότι τα στοιχεία προκύπτουν από τις καταγγελίες που έχουν γίνει, ενώ υπάρχει και ένα γκρίζο πεδίο των συμβάντων που δε φτάνουν ποτέ στις Αρχές.

Η πρόεδρος του ΙΑΚΕ αναφέρθηκε και στις δομές στην Κρήτη, λέγοντας ότι έχουν γίνει βήματα, αλλά δεν επαρκούν. Στάθηκε όμως κυρίως στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων που πραγματοποιούνται, προκειμένου όλη η γνώση που παράγεται και όλη η ενέργεια που διοχετεύεται για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους. "Γίνονται πολλές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια. Μας λείπει όμως ο συντονισμός της Εκπαίδευσης, της Οικογένειας, των Κοινωνικών Δομών, των περιφερειακών και δημοτικών δομών, των συναρμόδιων υπουργείων" - σημειώνει η κ.Μαράκη.

"Η Εκπαίδευση είναι ένα πλαίσιο" - λέει η Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη, εφιστώντας την προσοχή στους γονείς, εξηγώντας ότι η οικογένεια διαδραματίζει τον κρισιμότερο, ίσως, ρόλο στην ανατροφή των παιδιών.

"Η Οικογένεια της Κρήτης είναι, δυστυχώς, εικονικά συντηρητική. Πρέπει να ξεφύγει από αυτό το "δήθεν" και να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το απρόβλεπτο, γιατί η Κοινωνία είναι σκληρή. Πρέπει να εστιάσουμε στις σχέσεις ποιότητας, γιατί διαπιστώνω ότι η κοινωνική κρίση είναι πολύ σοβαρότερη από την οικονομική" - σημειώνει η προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Ηρακλείου. Η ίδια, μέσα από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί το ΚΕΣΥ στα σχολεία αλλά και την υποστήριξη που παρέχει προς τους μαθητές, εισπράττει τις ανάγκες στήριξης των παιδιών, αλλά και την αγωνία των γονιών που πλέον ... ζητάνε βοήθεια! "Καταγράφεται μια μικρή αλλαγή. Οι γονείς πια ζητούν βοήθεια για να διαχειριστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους. Αυτό όμως γίνεται όταν ... δεν μπορούν πια να κρύψουν το πρόβλημα". - επισημαίνει η ίδια.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ