Η "Ηλιαχτίδα" σβήνει 30 κεράκια και μετράει ... αγκαλιές!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Τα τριακοστά γενέθλια του "Συλλόγου" αποτελούν μία γιορτή αγάπης και προσφοράς

Της Κατερίνας Παντινάκη

Ήταν και είναι όλοι εκεί για την "Ηλιαχτίδα". Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία, κάθε φορά που χρειάστηκε ένα χέρι βοήθειας βρήκε ... πολλά! Εδώ και 30 χρόνια πορείας, ο Σύλλογος μετράει πολλές και σημαντικές ενέργειες, έχοντας πάντα συνοδοιπόρους "επώνυμους" αλλά και καθημερινούς ανθρώπους.

Η Πρόεδρος της "Ηλιαχτίδας" Μαρία Ευστρατίου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού Καρκίνου διατρέχει τις τρεις δεκαετίες του Συλλόγου και ... χάνει το μέτρημα στην αγάπη και τη βοήθεια...

Ηλιαχτίδα
•    Ποιες είναι οι στιγμές που ξεχωρίζετε στα χρόνια δράσης της Ηλιαχτίδας;

Στην πορεία των 30 ετών το έργο και οι δράσεις του Συλλόγου είναι αμέτρητες και όλες εξίσου σημαντικές για την εξέλιξη και την βιωσιμότητά του. Υλοποιήσαμε δομές που προσφέρουν ουσιαστικό έργο και εξυπηρετούν σημαντικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. 

Ο Ξενώνας φιλοξενίας στο ΠΑΓΝΗ,  η Δομή Ψυχοκοινωνικής Στήριξης «ηλιαχτίδα», η οποία παρέχει δωρεάν συνεδρίες ψυχικής ενδυνάμωσης στα παιδιά και σε όλα τα μέλη των οικογενειών τους, οι δράσεις ενημέρωσης για τον παιδικό καρκίνο και την εθελοντική δωρεά Μυελού των Οστών, οι νέες μας δομές σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαo. Επίσης, οι συνεργασίες μας με ισχυρούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς, όπως με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Σύλλογο « Όραμα Ελπίδας», το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, με το Πα.Γ.Ν.Η., με την  Ένωση Ασθενών Ελλάδας και την ΕΛΛΟΚ μέσω των οποίων η φωνή των μικρών ασθενών ακούγεται πιο δυνατά και μπορούμε να διεκδικήσουμε θεσμικές αλλαγές βελτιώνοντας τις συνθήκες νοσηλείας και ζωής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι όλες ορόσημα στην πορεία του Συλλόγου. 

Η Ηλιαχτίδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς προσπαθεί να αναπτύσσεται και να προσφέρει. Για όλα αυτά είμαστε πολύ υπερήφανοι και ευγνώμονες προς την κοινωνία που τα στήριξε ηθικά και οικονομικά. 

Αδιαμφισβήτητα, όμως, για όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηλιαχτίδας και κυρίως για τα μέλη που είναι γονείς παιδιών που νόσησαν ξεχωρίζουν οι στιγμές που μοιραζόμαστε με τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

 Για μένα προσωπικά οι στιγμές που τα νοσηλευόμενα παιδιά και οι γονείς τους γινόμασταν μία όμορφη παρέα μέσα στον παιδότοπο της κλινικής, περνώντας τον πολύτιμο χρόνο μας παίζοντας και ζωγραφίζοντας βότσαλα είναι χαραγμένες βαθιά μέσα μου και ανεξίτηλες στο χρόνο. Πολύ ξεχωριστές στιγμές επίσης είναι η προσωπική επαφή με τον κόσμο που επικοινωνεί με το γραφείο για να δηλώσει την επιθυμία του να βοηθήσει οικονομικά με το υστέρημα ή το περίσσευμα του και άλλοι με την συμμετοχή τους στην εθελοντική μας ομάδα. Είναι οι στιγμές που η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη εκφράζεται με πράξεις που δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια αλλά τα αυθεντικά συναισθήματα που γεννιούνται από την ανθρώπινη αυτή επαφή είναι ικανά για να πάρεις δύναμη και να συνεχίσεις το ιερό καθήκον που έχεις ως Σύλλογος απέναντι στην κοινωνία λειτουργώντας ως ο συνδετικός κρίκος των δύο πλευρών, του αποστολέα και του λήπτη αγάπης και αλληλεγγύης. 

Στη φιλοσοφία της ομάδας μας υπάρχει το: «είμαστε για σένα εδώ για να σε στηρίξουμε όποτε και για όσο το επιθυμείς με διακριτικότητα, εχεμύθεια και απόλυτο σεβασμό και ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς που σημαίνει ότι στη θέση αυτών των οικογενειών έχουμε βρεθεί ή θα βρεθούμε, χρειαστήκαμε ή θα χρειαστούμε στήριξη». Οι δύο πλευρές που προανέφερα, του αποστολέα και του λήπτη αγάπης και αλληλεγγύης, δεν είναι δύο διακριτά μέτωπα αλλά δύο θέσεις που συχνά εναλλάσσονται στον χρόνο. Ας συνεχίσουμε λοιπόν να μεγαλώνουμε την ομάδα μας και να προάγουμε την ύψιστη αξία του εθελοντισμού.

Ηλιαχτίδα


•    Ποια "μαθήματα" έχετε λάβει; Ποια είναι τα πράγματα που αναθεωρεί κανείς, όταν ζει τις πραγματικές μάχες;

Το ισχυρότερο μάθημα για εμάς στην Ηλιαχτίδα είναι η αξία της αλληλεγγύης. Είναι η συνειδητοποίηση πως κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος. Σε μια μάχη όσο δύσκολη κι αν είναι, όταν υπάρχουν άνθρωποι που θα συστρατευθούν, όσο μεγαλύτερος είναι ο στρατός σου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να βγεις νικητής. Και τα παιδιά έχουν πολλούς συμμάχους δίπλα τους με βασικότερους την επιστήμη, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές τους που δίνουν τη μεγάλη αυτή μάχη μαζί τους. 

Ο καρκίνος είναι ένας ύπουλος εχθρός που χτυπάει ξαφνικά και ανατρέπει τη ζωή του ίδιου του ασθενή, αλλά και τις ζωές των οικείων του. Στην περίπτωση του καρκίνου ενός παιδιού, οι συνθήκες ζωής όλων των μελών μιας οικογένειας αλλάζουν. Οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν τον πόνο και την αγωνία του παιδιού τους και τον δικό τους προβάλλοντας παράλληλα στο παιδί τους ένα πρόσωπο δύναμης περνώντας το μήνυμα πως όλα θα πάνε καλά και πως όλο αυτό δεν είναι παρά μια παροδική αλλαγή στη ζωή τους. Πρόκειται για μια εξάντληση για τους ίδιους από κάθε άποψη: κοινωνική, οικονομική, συναισθηματική. Σε αυτήν λοιπόν τη δύσκολη στιγμή και μετά από τους γιατρούς των παιδιών αλλά και το άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον της οικογένειας, έρχεται η Ηλιαχτίδα προσφέροντας στήριγμα, προσφέροντας ψυχολογική βοήθεια η οποία είναι ύψιστης σημασίας σε αυτή τη φάση, προσφέροντας οικονομική και υλική κάλυψη όπου χρειάζεται, διεκπεραίωση διαδικασιών με στόχο να μην τους αποσπάσει όσο το δυνατόν γίνεται από το σημαντικότερο χρέος τους στη φάση αυτή: να βρίσκονται δίπλα στο παιδί τους. 

Προσωπικά, το μεγάλο μάθημα που έχω λάβει από την ενασχόληση μου με το έργο αυτό είναι πως αυτό που αξίζει στη ζωή μας όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, είναι η αγάπη. Όλοι αντιμετωπίζουμε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινότητα μας που μας κάνουν να θυμώνουμε, να αναλωνόμαστε σε μικρότητες, να απελπιζόμαστε, να τα παρατάμε… Όταν όμως γίνεσαι κοινωνός μιας τέτοιας κατάστασης αναθεωρείς ολόκληρη τη ζωή σου. Αντιλαμβάνεσαι πως σε μια στιγμή όλα μπορούν να αλλάξουν. Αντιλαμβάνεσαι το πραγματικό μέγεθος των καταστάσεων, των προβλημάτων, ακόμα και των ανθρώπων. Τότε επαναπροσδιορίζεις τις προτεραιότητες σου και το τι πραγματικά είναι σημαντικό σε αυτή τη ζωή. Και καταλήγεις στην αγάπη. Αυτό που αξίζει είναι να είσαι δίπλα σε αυτόν που σε χρειάζεται και πως η ανιδιοτελής προσφορά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Εύχομαι πραγματικά να μη χρειαστεί κανείς να πρέπει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση τέτοια για να πάρει αυτό το μάθημα. Και θα πρότεινα σε όλους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό σε όποια δράση προτιμούν καθώς έτσι θα αντιληφθούν τα οφέλη της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αλληλεγγύης. Η ζωή είναι πολύτιμη και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.

Ηλιαχτίδα


•    Στην πορεία της Ηλιαχτίδας, στο πλευρό της έχουν σταθεί "επώνυμοι" και "ανώνυμοι" Κρητικοί (και όχι μόνο). Ποιοι είναι οι φορείς που έχουν στηρίξει κατά το παρελθόν και στηρίζουν και σήμερα; 

Η Ηλιαχτίδα από την ίδρυση της αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας τόσο στην Κρήτη, αλλά μπορώ να πω και πέρα από αυτήν. Ως Σύλλογος είμαστε και θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο κι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που οι δράσεις μας είναι συνεχείς και διαφορετικές δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να συμμετέχουν. Η αναγνώριση αυτή μεταφράζεται είτε ως συμμετοχή στις δράσεις μας, είτε ως οικονομική ή υλική προσφορά, είτε ως ο καλός λόγος από τους συμπολίτες μας. Φοβάμαι πως καθώς μιλάμε για 30 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Συλλόγου δε θα μπορέσω να αναφέρω όλους εκείνους που ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο έχει συνεισφέρει και στηρίξει το Σύλλογο. 

Θεσμικοί φορείς όπως η Παγκρήτια Ένωση Αστυνομικών Κρήτης, η Ένωση Αστυνομικών νομού Λασιθίου,  ο Σύλλογος ξένων γλωσσών Palso Ηρακλείου είναι κάποιοι από τους πολλούς που είναι κοντά μας και μας στηρίζουν έμπρακτα χρόνια τώρα. 
Υπάρχουν βεβαίως και οι χορηγοί που σταθερά εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν το έργο μας. Εταιρείες όπως η Aegean, τα Πλαστικά Κρήτης, οι Μινωικές Γραμμές. Επίσης η εταιρεία τραπεζικών συστημάτων πληροφορικής «Τειρεσίας» μια εταιρεία εκτός Κρήτης. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που εκτός της δωρεάς του για την υλοποίηση του Ξενώνα για το 2021 στήριξε και το έργο ψυχοκοινωνικής στήριξης του Συλλόγου. Εκτός βεβαίως των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών υπάρχουν και οι επιχειρηματίες σε όλο το νησί που με δράσεις τους ενισχύουν το έργο μας. 

Και φυσικά οι συμπολίτες μας που με τις δωρεές τους τόσο στη χαρά όσο και στη δύσκολη στιγμή τους αναγνωρίζοντας το έργο μας προσφέρουν για τα παιδιά. Την προσφορά αυτή σε κάθε της μορφή την εκτιμούμε ιδιαίτερα, την αξιοποιούμε αλλά και την αντιλαμβανόμαστε ως ευθύνη για να συνεχίσουμε με συνέπεια και με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος που έχουμε αναλάβει. Και θέλω για άλλη μια φορά και δε θα σταματήσω ποτέ να ευχαριστώ όλους τους φίλους της Ηλιαχτίδας που βρίσκονται πάντα δίπλα μας. Όλοι μαζί αποτελούμε την ομάδα της Ηλιαχτίδας και είναι χαρά για όλους μας που την βλέπουμε να μεγαλώνει.

Ωστόσο καθώς το 2022 είναι μια επετειακή χρονιά για την Ηλιαχτίδα επιθυμούμε να τιμήσουμε όλους τους ανθρώπους που στη διάρκεια αυτών των χρόνων πρόσφεραν τον καλύτερο τους εαυτό, ως πρωτεργάτες, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ως μέλη του Συλλόγου, ως εθελοντές, ως χορηγοί και υποστηρικτές, ως δωρητές, ως φίλοι, ώστε η Ηλιαχτίδα να μπορεί στηρίζει τους μικρούς ήρωες και τις οικογένειες τους. 

Ηλιαχτίδα


•    Ωστόσο, το έργο της "Ηλιαχτίδας" στηρίζεται και από μεμονωμένους πολίτες, που επιλέγουν να προμηθεύονται είδη από το eshop του Συλλόγου. Τί είδη διατίθενται προς πώληση; 

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ο κόσμος έχει αγκαλιάσει και επιλέγει να στηρίζει το έργο της Ηλιαχτίδας μέσω του ανανεωμένου e-shop μας (https://www.iliahtida.org/eshop/). Μέσω αυτού μας δίνεται η ευκαιρία, με αποστολές και εκτός Κρήτης, τα προϊόντα της Ηλιαχτίδας να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίζουν το έργο μας. Η στήριξη των μεμονωμένων πολιτών που επιλέγουν να προσφέρουν με κάθε τους δωρεά, μικρή και μεγάλη, μας συγκινεί βαθιά και μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούμε τους νέους μας στόχους. 

Με μια επίσκεψη στο site μας μπορείτε να βρείτε σχολικά είδη, είδη γραφείου, χειροποίητα κοσμήματα φτιαγμένα από το Δημιουργικό Εργαστήριο της εθελοντικής μας ομάδας καθώς επίσης και εποχιακά προϊόντα όπως το ημερολόγιο μας αλλά και λαμπάδες το Πάσχα. Την περίοδο αυτή το εργαστήριο μας δουλεύει πυρετωδώς τα εποχιακά μας είδη για το Πάσχα, τα οποία θα είναι και σύντομα διαθέσιμα μέσω του e-shop. Επιπλέον ο κόσμος μπορεί να στηρίξει το έργο μας αγοράζοντας το “Αρκουδάκι της Αγάπης”, το επετειακό λούτρινο αρκουδάκι που φτιάχτηκε για την επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου. 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι διαθέσιμοι στο e-shop μας είναι και φωτογραφικοί πίνακες, εξαιρετικά έργα, τα οποία ανήκουν στην προσωπική συλλογή του φωτογράφου Ξηρογιάννη Γιώργου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, και προσφέρονται σε μορφή χορηγίας προς την Ηλιαχτίδα.

Τέλος στην Ηλιαχτίδα λειτουργεί το Τμήμα Γάμος-Βάπτιση από το οποίο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν προσκλητήρια και μπομπονιέρες. Το Τμήμα αυτό λειτουργεί αμιγώς με την εθελοντική προσφορά των εθελοντών μας. Για περισσότερες παραγγελίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 2810342544 – 2810375409.

Ηλιαχτίδα


•    Ποιες είναι οι πρωτεύουσες ανάγκες του Συλλόγου αυτή τη στιγμή; Ποιοι είναι οι στόχοι και ο προγραμματισμός για το 2022;

Πάγια ανάγκη μας αποτελεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών μας και η διατήρηση των παροχών και των υπηρεσιών μας. Όπως επίσης η λειτουργία των νέων μας δομών σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο και γενικότερα η διεύρυνση των συνεργασιών μας. 
Μια ανάγκη που προέκυψε από τη σχέση και την επαφή μας με τις οικογένειες και αποτελεί πλέον το επόμενο όραμα μας είναι μια στέγη της Ηλιαχτίδας στην Αθήνα με στόχο να δώσουμε τη δυνατότητα στις οικογένειες που πηγαίνουν εκεί για εξετάσεις, θεραπείες ή επεμβάσεις να έχουν ένα χώρο πλήρως εξοπλισμένο να φιλοξενούνται δωρεάν για όσο χρόνο θα βρίσκονται εκεί.

Μια τέτοια στέγη θα βοηθήσει σημαντικά αυτές τις οικογένειες τόσο από οικονομικής άποψης, αλλά και από ψυχολογικής, καθώς θα μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα, πιο ανθρώπινα στο περιβάλλον ενός σπιτικού, παρά σε ένα ψυχρό ξενοδοχείο ή “επιβαρύνοντας” συγγενείς ή φίλους. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα καταφέρουμε κι αυτό το όραμα μας να το υλοποιήσουμε, όπως και τα προηγούμενα.
 Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω στην Ηλιαχτίδα o αγώνας μας είναι διαρκής στην προσπάθεια μας να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των ωφελουμένων μας, να προσπαθούμε να τις καλύπτουμε με βοηθό πάντα χορηγούς, τους υποστηρικτές τους συνεργάτες και τους φίλους μας και να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά, προλαμβάνοντας τις. 

Επίσης λόγω της επετειακής χρονιάς σκοπεύουμε να κάνουμε κάποιες εορταστικές δράσεις θέτοντας ως πρώτο μέλημα την υγεία και την ασφάλεια όλων μας. Για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να κινηθούμε προσεκτικά. Η ουσία σίγουρα παραμένει πως τα τριακοστά μας γενέθλια αποτελούν μία γιορτή αγάπης και προσφοράς και οι εορταστικές μας δράσεις θα αντανακλούν ακριβώς αυτό.

Ηλιαχτίδα

Η Ηλιαχτίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της παιδικής ηλικίας προσκαλεί όλους, σήμερα, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 έως 20:00  στον Σταθμό Αιμοδοσίας στην Πλατεία Ελευθερίας, σε μια δράση εθελοντικής αιμοδοσίας  & λήψης δειγμάτων και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Η εθελοντική ομάδα της Ηλιαχτίδας θα είναι εκεί για να σε ενημερώσει  πώς κι εσύ μπορείς να βοηθήσεις στον αγώνα αυτόν.

Στη μάχη αυτή φοράμε τη χρυσή κορδέλα, ασπίδα απέναντι στον καρκίνο. Μαζί φωτίζουμε τις ζωές των παιδιών".

 

Δείτε επίσης:

Τριάντα χρόνια προσφοράς από την "Ηλιαχτίδα"

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας

"Γίνε ήρωας" - Πρόσκληση από την Ηλιαχτίδα

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ