Η Κρήτη "χορεύει" στο ρυθμό των καρναβαλιών- Επιστρέφουν δυναμικά μετά την πανδημία

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

15.000 καρναβαλιστές στο Ρεθεμνιώτικο, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Κρήτης!

Μετά από χρόνια απουσίας, εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, επιστρέφουν φέτος με δυναμισμό, όρεξη και απεριόριστο κέφι τα καρναβάλια της Κρήτης. 

Στο Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Μάλια και φυσικά στο Ρέθυμνο, που αποτελεί τη "ναυαρχίδα" των καρναβαλιών στο νησί μας δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι τις ημέρες της μεγάλης παρέλασης.

Χιλιάδες καρναβαλιστές πρόκειται να παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων σκορπίζοντας γέλια, χαρά και ανεβάζοντας το "θερμόμετρο" της διασκέδασης στα ύψη.

Καστρινό καρναβάλι

kast

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου κορυφώνονται και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο. Στην πόλη ετοιμάζονται τα επιβλητικά άρματα με μεγάλο αριθμό καρναβαλιστών. Το 2019 είχε 58 συμμετοχές με 19 άρματα ενώ το 2020, την τελευταία φορά που διοργανώθηκε - πριν τη σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού - συμμετείχαν 56 ομάδες με 12 άρματα. 

Σημειώνεται ότι τόσο το Καστρινό καρναβάλι όσο και της Σούδας πραγματοποιούνται μία εβδομάδα πριν το Ρεθεμνιώτικο, ώστε να μην συμπέσουν, αφού το καρναβάλι του Ρεθύμνου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα της χώρας.

Ρεθεμνιωτικό καρναβάλι

reth

Περισσότερο από έναν αιώνα ζωής μετρά το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι αφού το 2014 έκλεισε τα 100 χρόνια! Ωστόσο τα αυτά έτη διοργάνωσης δεν είναι συναπτά καθώς, εκτός από τα τρία χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, καρναβάλια δεν γίνονταν στην πόλη ούτε κατά την επταετία της χούντας. 

«Η πόλη ήδη στολίζεται και ετοιμάζεται για το μεγάλο διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων. Οι βιτρίνες "φοράνε" τα γιορτινά τους όπως και τα ξενοδοχεία της πόλης ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους χιλιάδες επισκέπτες με τις εκδηλώσεις να είναι ιδιαίτερα πυκνές» ανέφερε στο cretalive η αντιδήμαρχος Τουρισμού στο δήμο Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη.

Συγκεκριμένα 35 ομάδες με 16 άρματα και 15.000 καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους για να σκορπίσουν χαρά και χαμόγελα από το Ρέθυμνο σε όλη την Κρήτη και την Ελλάδα! Το θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι «Ρέθυμνο: Ένας τόπος που πάντα επιστρέφεις» τόσο με την έννοια της επιστροφής στην κανονικοτητα αλλά και φυσικά με την έννοια του επισκέπτη που γνωρίζει το Ρέθυμνο, το λατρεύει και πάντοτε επιστρέφει. 

«Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η παιδική παρέλαση που καταλήγει σε ένα μεγάλο πάρτι και αμέσως μετά ακολουθεί η νυχτερινή παρέλαση στους δρόμους της πόλης ενώ την Κυριακή 26/2 διοργανώνεται η μεγάλη παρέλαση του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Κρεβετζάκης.

Καρναβάλι Σούδας στα Χανιά

souda

Με συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη την ερχόμενη Τετάρτη (8/2) στις 6:00 μμ αναμένεται να ανοίξουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην πλατεία της Σούδας. Στη μεγάλη παρέλαση, στις 19 Φεβρουαρίου, θα συμμετέχουν 800-1.000 άτομα και 20 ομάδες με άρματα ενώ πρόκειται για την 31η καρναβαλική εκδήλωση στη Σούδα. Το φετινό καρναβάλι έχει τίτλο «Σειρήνες και Μούσες» με αναφορά και επιρροές από τη μυθολογία και την περιοχή της αρχαίας Απτέρας. 

Μαλιωτικό καρναβάλι

malio

Στα Μάλια ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και μεταποιούν τις στολές ώστε όλα να είναι έτοιμα την ημέρα της καρναβαλικής παρέλασης. Φέτος συμμετέχουν 18 ομάδες με 2.000 άτομα και 22 άρματα. Το καρναβάλι ακυρώθηκε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το 2020 μόλις λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση του. Συνεπώς η διάθεση για ένα ξεχωριστό καρναβάλι "χτυπάει κόκκινο" αφού οι καρναβαλιστές περιμένουν από το... 2019 για να παρελάσουν.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ