Η πανδημία έστειλε στα... τάρταρα την Αθλητική Εταιρεία του Δήμου!

"SOS" εκπέμπει η Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου - Κρίσιμη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Του Αντώνη Παντινάκη 

 

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου! Η εταιρεία απειλείται με οικονομική ασφυξία και τα δημοτικά αθλητικά κέντρα κινδυνεύουν να αφεθούν στη... μοίρα τους · στο έλεος του Θεού και του... ιού!

“Είμαστε στο κόκκινο! Επτά μήνες έχουμε αντέξει, χάρη στη χρηστή οικονομική διαχείριση που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Η Ανάπτυξη Αθλητισμού πλέον είναι στο κόκκινο διότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί όπως θα έπρεπε από την Πολιτεία, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί όπως θα έπρεπε από τον Δήμο Ηρακλείου. Μια εταιρεία η οποία στους επτά μήνες, τους τρεις είναι κλειστή και τους τέσσερις υπολειτουργεί, είναι ευχής έργον πώς έχει φτάσει μέχρι εδώ!”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς περιγράφει στο Cretalive τις δραματικές οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει – επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού.

Το ... τσουνάμι της υγειονομικής/οικονομικής κρίσης μετετράπη σε ... ωκεανό προβλημάτων για το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

Ιδιαίτερα... μαθήματα στην πισίνα!

Ενδεικτικά, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου παραμένει πολύ μεγάλο. Να λάβουμε υπόψιν μας: Την θέρμανση των πισινών, τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (και την τακτική ανανέωσή του), την τήρηση των αυστηρών κανόνων υγιεινής, εντός κι εκτός του νερού.

Προσθέστε στη ... σούμα το προσωπικό εποπτείας αλλά και της καθαριότητας, την νοσηλευτική κάλυψη. Το ταμείο του κ. Βαρδαβά δείχνει... μείον: “Αυξήθηκαν τα κόστη καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις πισίνες είναι πολύ αυστηρά. Ξεκινάμε ήδη από ένα δυσμενές σημείο”.

Μέσα στις πισίνες, μπορούν να βρίσκονται συγχρόνως πολύ λιγότερα άτομα σε σχέση με ... πριν.

Η μικρή πισίνα από εκεί που λειτουργούσε ανά ώρα με 30-35 πιτσιρίκια όλα αυτά τα χρόνια, τώρα δέχεται μόλις έξι παιδιά (!), τα μισά δηλαδή από εκείνα που επιτρέπονταν στην πρώτη φάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

“Είναι πολλές και μεγάλες οι λίστες αναμονής, τα μαθήματα ουσιαστικά γίνονται σαν να είναι... ιδιαίτερα!” σχολιάζει ο κ. Βαρδαβάς.

Τα παιδιά είναι μοιρασμένα σε δύο γκρουπ, των τριών, ακολουθώντας τις οδηγίες δύο γυμναστών.

Πάμε στα... πιο βαθιά: Η μεγάλη πισίνα, προ του κορωνοϊού – πλην της δημοτικής ακαδημίας – περιελάμβανε μαζί με τους συλλόγους, συνολικά 75 αθλούμενους/αθλητές, στις πέντε διαδρομές.

Με την επανεκκίνηση των αθλητικών κέντρων, είχαμε μείον 40 κολυμβητές (σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν). Και με το ειδικό καθεστώς που διέπει το Ηράκλειο τον τελευταίο μήνα, ο αριθμός αυτός κατέβηκε στα.... 15 άτομα (τρία ανά διαδρομή), που μπορούν να προπονούνται ανά ώρα!

Από τους 75 κολυμβητές στους 60, ήτοι μείον 60! Αποδεκατισμός!

Απροθυμία από τους συλλόγους

“Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός” δηλώνει ο κ. Βαρδαβάς, επαναλαμβάνοντας πως “η Ανάπτυξη Αθλητισμού δεν χρηματοδοτείται από κάπου, τα έσοδά της προέρχονταν από τις συνδρομές των μελών και προσπαθούσε να επιβιώσει και να προσφέρει κάποιες υπηρεσίες. Σαφώς και είμαστε σε δύσκολη θέση. Έχουν ανοίξει μόνο οι δημοτικές ακαδημίες. Τα κόστη παραμένουν υψηλά και αυξάνονται”.

Μόνο η “Μεγαλόνησος”, ένας σύλλογος ΑμΕΑ, έχει δείξει ενδιαφέρον να βουτήξει στα φουρτουνιασμένα (λόγω της πανδημίας) νερά του κολυμβητηρίου.

“Οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνταν με πολλά παιδιά, δεν δείχνουν ενδιαφέρον και τα παιδιά που μπορεί να έχουν είναι πολύ λίγα – οπότε αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό” σημειώνει ο κ. Βαρδαβάς και προσθέτει: “Όποιες ώρες ουσιαστικά μένουν αδιάθετες (50-55, το πολύ 60 ώρες) θα διατεθούν σε όλους τους συλλόγους της πόλης για να καλύψουν ανάγκες μετά την (προσωρινή) αναστολή λειτουργίας του ανοιχτού κολυμβητηρίου στο Λίντο”.

Για τον λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σήμερα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

“Ο Δήμος Ηρακλείου έχει εξαντλήσει ουσιαστικά τις δυνατότητες λειτουργίας του κολυμβητηρίου. Και μπορεί να δώσει αυτές τις ώρες” ξεκαθαρίζει ο κ. Βαρδαβάς και συμπληρώνει: “Η κατάσταση είναι δύσκολη για το σύνολο των δημοτικών αθλητικών κέντρων και δομών. Και αναφέρομαι και στο Παγκρήτιο, και στα Δύο Αοράκια και στις Πατέλες. Η Ανάπτυξη Αθλητισμού μπήκε σε αναστολή λειτουργίας για τρεις μήνες. Ξεκίνησε μετά με όλους τους περιορισμούς που όριζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα – ουσιαστικά έχει περιοριστεί ο αριθμός των αθλητών για λόγους που τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν. Άρα, μπορώ να πω ότι σε σχέση με την προηγούμενη λειτουργία μας, είμαστε σε μία κατάσταση όπου τα κόστη παρέμειναν ίδια και αυξήθηκαν, όμως ο αριθμός των μελών των γυμναστηρίων μας δεν δύναται να αυξηθεί ή να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με πριν”.

Όλα αυτά θα τεθούν στον κ. Αυγενάκη.

“Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, και σε επίπεδο ΚΕΔΕ να δοθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούμε από δημόσιους φορείς και τον Δήμο Ηρακλείου” λέει επίσης ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: “Εάν η Ανάπτυξη Αθλητισμού, την οποία δημιούργησε ο Δήμος για να διαχειρίζεται τα αθλητικά κέντρα με ευελιξία και να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, αναστείλει τη λειτουργία της -θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να μην συμβεί αυτό - σημαίνει ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να παρέχονται. Σημαίνει ότι οι σεκιούριτι που έχουν προφυλάξει όλα αυτά τα χρόνια τις εγκαταστάσεις αυτές και δεν έχουν λεηλατηθεί θα πάψουν να υπάρχουν από την επόμενη μέρα.

Θα πάμε σε μία κατάσταση, όπου για παράδειγμα το Παγκρήτιο Στάδιο και το κλειστό στα Δύο Αοράκια, δεν θα έχουν καθαριότητα, δεν θα έχουν καμία είδους συντήρηση, δεν θα έχουν προσωπικό”.

Σε όλη αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα, η μόνιμη παθογένεια του κράτους έρχεται να βάλει την δική της... υπογραφή, εν είδει... ταφόπλακας:

“Ακόμα κι αν όλα αυτά περάσουν πίσω στον Δήμο, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχει ένας Οργανισμός, όπως ο Δήμος, με τον 44/12 απαγορεύουν ουσιαστικά την ορθή λειτουργία τέτοιων συστημάτων. Κάποια πράγματα τα οποία τα θεωρούσαμε στο παρελθόν δεδομένα, δεν είναι” τονίζει ο κ. Βαρδαβάς. “Υφιστάμεθα” συνεχίζει “την πίεση πολιτών, αλλά κυρίως συλλόγων, να μειώσουμε αυτή την ελάχιστη συνδρομή που είχαν, απολαμβάνοντας αυτές τις υπηρεσίες μέσα στα δημοτικά αθλητικά κέντρα. Λόγω της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης, είμαστε μία άμεσα πληττόμενη εταιρεία · κι αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα πάψουν αυτές οι υπηρεσίες να παρέχονται”.

Ο ίδιος πάντως επιλέγει να κλείσει με ένα αισιόδοξο και δυναμικό μήνυμα: “Είμαστε εδώ - ο Δήμος Ηρακλείου, η Ανάπτυξη Αθλητισμού και το Δημοτικό Συμβούλιο – για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την Ανάπτυξη Αθλητισμού και τις αθλητικές εγκαταστάσεις μας”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ