Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου περνούν από ένα καινοτόμο φωτοκαταλυτικό υλικό!

Εντυπωσιάζει το νέο επίτευγμα της εταιρείας εταιρεία «PCNano materials», spin off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Μπορεί ένα υλικό να… καθαρίζει τον αέρα, να καταπολεμά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, να λειτουργεί κατά των βακτηριδίων και της διάβρωσης;

Η εταιρεία «PCNano materials», spin off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), παρουσιάζει ένα νέο φωτοκαταλυτικό υλικό με ιδιότητες που πραγματικά εντυπωσιάζουν!

Το υλικό αυτό έχει την ιδιότητα να διασπά τους ρύπους της ατμόσφαιρας (κυρίως τα οξείδια του αζώτου NOx και οργανικούς ρύπους VOCs), έχει αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιδιαβρωτική δράση, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φιλμ στις επιφάνειες, οι οποίες αποκτούν υδροφοβικές ιδιότητες/απωθούν ρύπους και βρομιές.

Όταν οι αέριοι ρύποι έρχονται σε επαφή με το πρωτοποριακό αυτό υλικό, υπό την επίδραση του φωτός, αποδομούνται, με αποτέλεσμα να καθαρίζει τον αέρα από αερόβια παθογόνα, ανόργανους και οργανικούς ρύπους και οσμές σε εσωτερικούς χώρους, ενώ μειώνει την κατανάλωση ενέργειας για ανανέωση του αέρα (κλιματισμός). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το υλικό ενεργοποιείται υπό την επίδραση τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού φωτός (λάμπες αλογόνου, LED, πυρακτώσεως κλπ). Έτσι, για παράδειγμα μπορεί να εφαρμοστεί σε τοίχους αλλά και σε κάθε είδους υφάσματα όπως κουρτίνες, ταπετσαρίες, καθίσματα, καναπέδες, μοκέτες  κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του μπορεί να γίνει πανεύκολα, ακόμα και από μη ειδικούς, με ένα απλό πιστόλι ψεκασμού, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Η επικάλυψη που προκύπτει είναι διαφανής, άρα δεν αλλοιώνει το χρώμα. Απαιτείται η χρήση ειδικής προστατευτικής μάσκας κατά τον ψεκασμό, σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Ο χρόνος δράσης του υλικού αυτού είναι κατ’ ελάχιστο  5 χρόνια και δε χρειάζεται συντήρηση και πρόσθετα έξοδα. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως παραμένει ενεργό ακόμα και μετά από 5 πλύσεις σε θερμοκρασία 50Οc με ήπιο απορρυπαντικό. Η τιμή του είναι ιδιαίτερα προσιτή για ευρεία επαγγελματική ή ιδιωτική χρήση. \

Στο βίντεο φαίνεται η αντοχή του στη διάβρωση από κρασί:

Τεχνικά χαρακτηριστικά πιστοποιήσεων του υλικού:

  • Φωτοκαταλυτική /Αντιβακτηριδιακή δραστικότητα : >99,9% σε 1 ώρα έκθεσης
  • Αποδόμηση αέριων ρύπων : οξείδια του αζώτου, φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, τολουόλιο κ.ά
  • Καταστροφή παθογόνων : Gram positive/-negative , βακτήρια, Ιοί, μούχλα :klebsiella pneumoniae / Escherichia coli / Staphylococcus aureus / Pseudomonas, Coliphage MS2, Lentivirus κ.ά
  • Πιστοποίηση (test methods) : ISO 27447¨2018 , CEN/TS 16980.01:2018, AATCC 100 – 2004
  • Mηχανισμός ενεργοποίησης : Φωτοκατάλυση με φυσικό / τεχνητό φως

 

Δείτε επίσης:

Έβγαλαν μάσκες με αντιβακτηριδιακή επίστρωση!

ΙΤΕ: Eταιρία-Tεχνοβλαστός για την παραγωγή φωτοκαταλυτικών υλικών

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ