Η τύχη έξι δέντρων, απόψε, στο Δημοτικό Συμβούλιο

Newsroom
Newsroom

Στην εισήγηση της υπηρεσίας τονίζεται ότι σε αντικατάσταση αυτών των δέντρων θα φυτευτούν από το αρμόδιο τμήμα δώδεκα αλμυρίκια σε νέες θέσεις στο χώρο του Καράβολα

Για έξι δέντρα αποφασίζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, καθώς σύμφωνα με την εισήγηση εμφανίζουν μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση που τα καθιστά επικίνδυνα για πτώση. Στην εισήγηση της υπηρεσίας τονίζεται ότι σε αντικατάσταση αυτών των δέντρων θα φυτευτούν από το αρμόδιο τμήμα δώδεκα αλμυρίκια σε νέες θέσεις στο χώρο του Καράβολα.

Κάτοικοι πάντως καταγγέλλουν, όπως γράφει η Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", ότι το ένα δέντρο στην οδό Σάκη Καράγιωργα στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά δε θα είχε πρόβλημα αν εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που έκανε εργασίες, δεν παρενέβαινε στο ριζικό του σύστημα, ενώ ένα δεύτερο στην οδό Βάρνης στην περιοχή της Θερίσου επιβαρύνεται από αντηρίδα στήριξης στύλου της ΔΕΗ, που ενώ έχει ενημερωθεί δε λαμβάνει μέτρα για να ανακόψει τη φθορά του.

Επίσης στην οδό Παλαιοκάπα στο Μασταμπά εντοπίζεται πεύκο στην είσοδο πολυκατοικίας με μονόπλευρη βλαστική ανάπτυξη και με κλίση στο οδόστρωμα ενώ τονίζεται ότι το ριζικό του σύστημα έχει εισχωρήσει στο πεζοδρόμιο ανασηκώνοντάς το σημαντικά. Στην εισήγηση της υπηρεσίας τονίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021 πραγματοποιήθηκαν εργασίες κλαδέματος και έγινε σημαντική ελάφρυνση του πεύκου, όμως η κλίση του αυξήθηκε ελαφρά καθιστώντας το επικίνδυνο για πτώση.

Ακόμα στη συμβολή των οδών Όθωνα Γιαννούλη και Αποστόλη Κατατάρη, στην πλατεία Σινάνη, διαπιστώνεται ότι μια αντηρίδα στήριξης στύλου της ΔΕΗ διαπερνά επικίνδυνα τον κορμό πεύκου, στο οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλη πληγή. Σύμφωνα με την υπηρεσία υπάρχει τεράστιος κίνδυνος κοπής του δέντρου και πτώσης του από ένα δυνατό άνεμο, αφού η αντηρίδα από μόνη της με την τριβή λειτουργεί σαν πριόνι.

Όπως τονίζεται έχουν γίνει αιτήματα στη ΔΕΗ για την απομάκρυνση της αντηρίδας από το δέντρο και η εξέταση άλλου τρόπου στήριξης του στύλου επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι αλλά και οι διερχόμενοι, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προβεί σε κάποια ενέργεια με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνο για πτώση.

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι ένα άλλο πεύκο ακριβώς δίπλα παρουσιάζει έντονη κλίση προς το οδόστρωμα με πολύ κακή ανάπτυξη ελάχιστη κόμη και μονόπλευρη ανάπτυξη που το καθιστούν και αυτό επικίνδυνο για πτώση.

Στην εισήγηση εντοπίζεται ακόμα ένα δέντρο, στην οδό Ιάσωνος, όπου φύεται πεύκο στο πεζοδρόμιο οικίας και ένα μέρος του έχει εισχωρήσει σε παρακείμενη δεξαμενή στην αυλή της οικίας διαπερνώντας το τοιχίο της.

Μάλιστα μετά από νεότερη αυτοψία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ελαφρά κλίση του δέντρου, ενώ οι κάτοικοι έχουν ενημερώσει την υπηρεσία για σημαντική ζημιά που προκλήθηκε στο ριζικό του σύστημα που αφορά σε κόψιμο ριζών από συνεργεία τηλεφωνικής τηλεφωνίας χωρίς να ενημερωθεί η υπηρεσία πρασίνου, που τονίζει ότι αυτή η ενέργεια από μόνη της το καθιστά επικίνδυνο για πτώση.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ