Η υπάλληλος του ΣΔΟΕ, ο μυστικός πράκτορας και στη μέση ο κουμπάρος

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη
Η υπάλληλος του ΣΔΟΕ, ο μυστικός πράκτορας και στη μέση ο κουμπάρος

Ποιους Κρητικούς επιχειρηματίες «δάγκωσαν» και ποιοι τη γλίτωσαν

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Ήταν πριν από περίπου μία εβδομάδα όταν 40χρονος ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας άκουσε τυχαία μία συζήτηση σε καφενείο στο Αρκαλοχώρι και έχασε το …χρώμα του.
Είχε μόλις ανακαλύψει ότι η γυναίκα που είχε παρουσιαστεί ενώπιον του ως στέλεχος του ΣΔΟΕ της Αθήνας και είχε καταφέρει να του αποσπάσει χιλιάδες ευρώ για να αποτρέψει δήθεν φορολογικό έλεγχο στην εταιρεία του ήταν απλά …απάτη.

Έτσι άρχισε να διερευνάται η υπόθεση από την Ασφάλεια Ηρακλείου και η έρευνα στράφηκε και σε άλλους επιχειρηματίες-επαγγελματίες τους οποίους φέρεται να είχαν προσεγγίσει η 45χρονη δήθεν υπάλληλος του ΣΔΟΕ Αθήνας, ο 37χρονος Σύρος σύζυγος της- ο οποίος καταγγέλλεται ότι συστηνόταν άλλοτε ως πράκτορας της ΕΥΠ και άλλοτε ως πράκτορας του FBI- και ο «κουμπάρος» τους.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια Ηρακλείου οι περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στην δικογραφία «αφορούν μικρό μέρος από αυτές που τελέστηκαν καθώς ο τρόπος που μηχανεύτηκε η εγκληματική ομάδα να εξαπατά τους παθόντες, δεν δίνει στα θύματα τη δυνατότητα να ελέγξουν εάν μετά την υποτιθέμενη παρέμβαση τους επιτεύχθηκε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Και οι τρεις οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα υπηρεσίας Ηρακλείου που άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις για απάτη δια της εν γνώση παράστασης ψευδών γεγονότων ως αληθινών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα και σε απόπειρα καθώς και για συμμορία. Παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου και ζήτησαν αναβολή για σήμερα προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους.


Πάντως η σχέση των …κουμπάρων φέρεται να έχει διαταραχθεί αφού το ζευγάρι αρνείται τις αποδιδόμενες κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι ο κουμπάρος μπορεί να επικαλέστηκε την ιδιότητα της υπαλλήλου του ΣΔΟΕ εν αγνοία τους ώστε να εκμεταλλευτεί καταστάσεις. Εκείνος πάλι φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι πράγματι η 45χρονη του είχε συστηθεί ως στέλεχος του ΣΔΟΕ και ο 37χρονος σύζυγος ως …μυστικός πράκτορας και ήθελε να βοηθήσει φίλους και γνωστούς. Πάντως η συνήγορος υπεράσπισης του ζευγαριού κ. Καλλιόπη Μαραβελάκη δηλώνει ότι οι εντολείς της αρνούνται τις αποδιδόμενες κατηγορίες και τονίζει ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς που προβάλλουν.

Εκτός από τον 40χρονο ιδιοκτήτη της τεχνικής εταιρείας, η «τριάδα» φέρεται να προσέγγισε και έναν 70χρονο συνταξιούχο, ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη για ξενοδοχειακή μονάδα συνιδιοκτησίας του. Ο άνθρωπος πείστηκε να δώσει 5000 ευρώ στην δήθεν υπάλληλο του ΣΔΟΕ αφού εγγυήθηκε ο κουμπάρος, ο οποίος ήταν φίλος του γιου του και είχε εμπιστοσύνη στις καλές προθέσεις του. Η υπάλληλος του ΣΔΟΕ υποσχέθηκε να παρέμβει για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση.

Τέσσερις χιλιάδες ευρώ απέσπασαν από ζαχαροπλάστη του Ηρακλείου, ο οποίος πείστηκε να δώσει τα λεφτά ώστε το στέλεχος του ΣΔΟΕ να παρέμβει για την ρύθμιση των χρεών του στην εφορία.


Γνωστός επιχειρηματίας στον τομέα των καυσίμων γλίτωσε τα χειρότερα καθώς πονηρεύτηκε και έκρινε σκόπιμο να επικοινωνήσει με τη λογίστρια του. Και εκείνη έκρουσε το καμπανάκι. Ο επιχειρηματίας τους είπε «ευχαριστώ, δεν θα πάρω».

Και άλλος όμως επιχειρηματίας του νομού Ηρακλείου είχε το σθένος να τους κλείσει την «πόρτα» αντιλαμβανόμενος ότι κάτι δεν πάει καλά παρά το σκηνοθετημένο σενάριο που είχαν στήσει σε βάρος του. «Τα κεντρικά του ΣΔΟΕ εντοπίζουν πρόβλημα και θα γίνει έλεγχος στην εταιρεία». Φέρεται να του ζήτησαν 10.000 ευρώ. «Καλλιά στο κράτος με δόσεις παρά σε διεφθαρμένους υπαλλήλους» φέρεται να τους είπε και έμειναν στήλη άλατος.

Την δική τους έρευνα αγοράς έκαναν δύο αδέρφια που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο των γεωργικών ειδών. Την κατάλαβαν τη δουλειά και γλίτωσαν τα λεφτά τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ