Ημέρα Αστροφυσικής στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο

Newsroom
Newsroom

Άνοιξε διάπλατα ένα παράθυρο γνώσης προς τον συναρπαστικό νυχτερινό ουρανό.

Αφιερωμένη στην εξερεύνηση των μυστικών του σύμπαντος ήταν η φετινή Ημέρα Θετικών Επιστημών του Εκπαιδευτηρίου “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”.

Με τον γενικό τίτλο «Μετρώντας τ’άστρα…» η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου και απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, άνοιξε διάπλατα ένα παράθυρο γνώσης προς τον συναρπαστικό νυχτερινό ουρανό.

skinakas

Ομιλητές της Ημέρας Θετικών Επιστημών ήταν η κ. Βασιλική Παυλίδου, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γιώργος Κλήμης, φυσικός στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο και ο κ. Στέλιος Κολόμβος, ερασιτέχνης αστρονόμος.

Την ημερίδα άνοιξε η κ. Βασιλική Παυλίδου που μίλησε στα παιδιά για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Η κ. Παυλίδου αναφέρθηκε στην ιδέα της κατασκευής ενός αστεροσκοπείου στην κορυφή του Ψηλορείτη, στην ιστορική εξέλιξη του κρητικού αστεροσκοπείου, στα είδη τηλεσκοπίων που λειτουργούν και σε άλλα που πρόκειται να εγκατασταθούν στο μέλλον, καθώς και στο Αστεροσχολείο, που προγραμματίζεται να οργανωθεί άμεσα στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα. Παρουσίασε, επίσης, τις διάφορες δραστηριότητες του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (I.T.E.) και τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με διεθνείς φορείς μέσα από τα πολλά ανοικτά ερευνητικά προγράμματα. 

Στη συνέχεια, η ομιλία του κ. Γιώργου Κλήμη αφορούσε στον κύκλο ζωής των αστεριών. Ο κ. Κλήμης αναφέρθηκε στα είδη των αστεριών, στο μέγεθός τους, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο το μέγεθος των αστεριών επηρεάζει τη διάρκεια ζωής τους. Ανέλυσε, επίσης, τις πυρηνικές αντιδράσεις που συντελούνται στο εσωτερικό των αστεριών και τα χημικά στοιχεία που προκύπτουν από τις πολύπλοκες διεργασίες της γέννησης, της εξέλιξης και του θανάτου των αστεριών. 

Τέλος, ο κ. Στέλιος Κολόμβος μίλησε στα παιδιά για την αστροφυσική ως χόμπι. Όντας ο ίδιος ερασιτέχνης αστρονόμος, χωρίς σπουδές φυσικής και χωρίς σχετική καθημερινή ενασχόληση, αφού εργάζεται σε εντελώς διαφορετικό αντικείμενο, ο ομιλητής εξήγησε στα παιδιά τη μεθοδολογία και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί κάποιος για αστρονομικές παρατηρήσεις. Μέσα από μια σειρά φωτογραφιών που ο ίδιος έχει κατά καιρούς τραβήξει με το μικρό τηλεσκόπιό του, έδωσε στο κοινό μια χαρακτηριστική εικόνα του προσωπικού χρόνου που αφιερώνει για το χόμπι του και των δυσκολιών που συναντά σ’αυτήν την πολυετή προσπάθεια.

skinaka

Η Ημέρα Θετικών Επιστημών είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο και έχει σκοπό να φέρει τους μεγάλους μαθητές του σχολείου σε επαφή με προχωρημένα θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας και, κυρίως, με ανθρώπους που έχουν δουλέψει σε θέματα αιχμής σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Για το σχολικό έτος 2022-23, η Ημέρα Θετικών Επιστημών είχε κεντρικό θεματικό άξονα την Αστροφυσική, λόγω της συνεργασίας του σχολείου με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ι.Τ.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος D-Space. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ερευνητικό project του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) που στοχεύει στην εκπαίδευση καθηγητών και μαθητών στη χρήση τηλεσκοπίων, καθώς και στην εξ αποστάσεως ρομποτική χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων σε παγκόσμια κλίμακα για σχολικές αστρονομικές παρατηρήσεις. Στα τηλεσκόπια αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα.   


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ