"Ημέρες Λεβήνα. Υγεία- Πολιτισμός- Άνθρωπος - Φύση" - Πολιτιστικές δράσεις

Newsroom
Newsroom

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης οργανώνει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων  με τίτλο Ημέρες Λεβήνα "Υγεία- Πολιτισμός- Άνθρωπος - Φύση" και αφετηρία τον χώρο του Αρχαίου Ασκληπιείου του Λεβήνα.

 

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων με αφετηρία το αρχαίο Ασκληπιείοτου Λεβήνα και την αρχαία ελληνική ιατρική»,που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, μέσω του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER ΜΕΣΣΑΡΑΣ που υλοποιεί η Ομάδα Τοπικής Δράσης της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ.

Το έργο αποκτάει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς, με επίκεντρο τον άνθρωπο, δομείται στους άξονες της Υγείας, της Φύσης και του Πολιτισμού. Ειδικότερα, στόχος  των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η συνεργασία φορέων και πολιτών για την προστασία και ανάδειξη των επιμέρους στοιχείων της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενταγμένων οργανικά στο φυσικό περιβάλλον που τα φιλοξενεί.

 

Tα Ασκληπιεία, δομημένα σε φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους, αποτέλεσαν τόπους πολύπλευρης προσέγγισης της υγείας και της νόσου κατά την αρχαιότητα και παραμένουν μέχρι σήμερα σύμβολα της ολιστικής θεώρησης της Ιατρικής Επιστήμης. Ο ρόλος της προσέγγισης αυτής καθίσταται πιο σημαντικός, ιδιαιτέρως στην εποχή μας που η κλιματική κρίση σχετίζεται με την εμφάνιση νέων προκλήσεων στο τομέα της δημόσιας υγείας, όπως η πανδημία Covid 19.Σε αυτό το πλαίσιο, το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης επιδιώκοντας τη σύζευξη της ιστορικής μνήμης με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και πολιτισμικές δράσεις υποστηρίζει επιστημονικά τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του Ασκληπιείου του Λεβήνα και της αρχαίας ελληνικής ιατρικής.

 

Η δράση χωρίστηκε σε δυο φάσεις , κορωνοϊού Covid 19

Η πρώτη  εναρκτήρια τελετή των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στον αρχαιολογικό χώρο του Λεβήνα, εντός του οικισμού, και  περιλαμβάνει:

  • Θεατρικό δρώμενο με αναπαράσταση θεραπευτικής τελετουργίας στην πλατεία του Λέντα, κοντά στον χώρο του Ασκληπιείου του Λεβήνα.
  • Συμβολική φύτευση στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης και συντήρησης της ενδημικής βλάστησης με επίκεντρο τα φαρμακευτικά αρωματικά φυτά. 
  • Περιοδική έκθεση με θέμα τον αρχαίο Λεβήνα,  τα Ασκληπιεία και την αρχαία ελληνική ιατρική.

Το έργο θα ολοκληρωθεί, τώρα,  την άνοιξη του 2024.

 στις 26-27-28 Απριλίου με δύο ημερίδες διεπιστημονικού χαρακτήρα με θεματολογία που αφορά στο τρίπτυχο Αρχαία Ιατρική –Φύση – Διατροφή, δενδροφύτευση και εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ιατρικής.

 

Οι επιστημονικές ημερίδες με θέμα Ασκληπιεία και Αρχαία ελληνική Ιατρική και Διατροφή —άνθρωπος—φύση θα πραγματοποιηθούν στο Σχολείο της Μαϊμού., 

 

,26-27 Απριλίου .Το Χοροθέατρο Ιητήρα νόσων Ασκληπιόν, στις 27 Απριλιου   στη ανατολική πλατειά του Λέντα. Πριν την έναρξη του χοροθεάτρου θα εξακολουθήσει ξενάγηση στο αρχαιολογικό χώρο Λέντα από το αρχαιολόγο  Δρ Αντώνη Βασιλάκη και Ευγένεια Τσατσάκη

Θα γίνουν παράλληλες δράσεις δενδροφυτεύσει από εθελοντές και μουσειοπαιδαγωγικά από το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Την Κυριακή 28 Απριλίου θα γίνει εκδρομή  στο Μουσείο Μεσσαράς και στο αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας και ξενάγηση από τον Δρ Αντώνη Βασιλάκη. Μετά θα ακολουθήσει παραδοσιακό γεύμα από της γυναίκες της Μαϊμού στο Πολιτιστικό Σύλλογο 

 

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΟ στις 27 Απριλίου 2024 στο Λέντα

«Ιητήρα νόσων Ασκληπιόν»

Η πρωτότυπη παράσταση χοροθεάτρου «Ιητήρα νόσων Ασκληπιόν» αναπαριστά μια τελετουργία: την προσέλευση, εγκοίμηση, εξαγνισμό και ίαση των ασθενών στο Ασκληπιείο της Λεβήνας. Οι ψυχικές και νοητικές διακυμάνσεις (θυμός, αμφισβήτηση, κατανόηση, αποδοχή, θεραπεία, λύτρωση) συνυφαίνονται με τις σωματικές ασθένειες. Για να επέλθει η θεραπεία, ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως ολότητα. Το νερό διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ίαση των ασθενών. Η συναισθηματική, λεκτική, κινησιολογική και αισθητηριακή μέθεξη στα δρώμενα του ιερού χώρου λειτουργεί ως μέσο εξαγνισμού και αναζήτησης της αλήθειας. Ο Ασκληπιός ως θεός με ανθρώπινη μορφή βιώνεται από τους ασθενείς ως συνοδοιπόρος και σωτήρας. Ο ποιητικός λόγος, ο ρυθμός, η κίνηση, το φως, η μουσική κι οι φυσικοί ήχοι βοηθούν να ημερέψει ο πόνος μέσα από ένα μαγικό συνταίριασμα. Η παράσταση είναι μια ωδή στον άνθρωπο, στη φύση και στην αλήθεια. Προσφέρει διαχρονικά μηνύματα στον σύγχρονο θεατή και στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνει και δύναται να θεραπεύσει μέσα από την τέχνη και τις ιαματικές μεθόδους του Ασκληπιού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη πρωτότυπης ιδέας: Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου, Ελένη Μπενέκου

Σκηνοθεσία-Έρευνα-Κείμενο: Ελένη Μπενέκου

Χορογραφία-Κίνηση: Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου

Μουσική: Γιώργος Παπαϊωάννου-δίσκος “Anamesis”

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Άννα Χιλετζάκη

Αφήγηση: Παύλος Κοτσώνας

Σχεδιασμός-Επιμέλεια φωτισμού: Αντώνης Αλεξάκης

ΔΙΑΝΟΜΗ

 Νίκος Λεμονάκης (Ιερέας - Ασκληπιός)

Αθηνά Τριαματάκη (Κορυφαία-ασθενής)

Γιάννης Πανταγιάς (Ασθενής)

 

Δείτε και ΕΔΩ το πρόγραμμα των δράσεων

 


 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ