Ηράκλειο: 100% αποζημίωση για τις ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση ζητά η ΕΟΑΣΗ
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ηρακλείου
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ηρακλείου (ΕΟΑΣΗ) ζητά άμεσα την πλήρη αποζημίωση των παραγωγών για τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση στα αμπέλια και άλλες καλλιέργειες του Νομού Ηρακλείου, σε περιοχές όπως οι Αρχάνες, τα Πεζά, το Βενεράτο, η Αγία Βαρβάρα και σε διάφορα σημεία του Δήμου Φαιστού
Η Ομοσπονδία με ανακοίνωση της καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους από τον ΕΛΓΑ και να διασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς, ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή και η βιωσιμότητα των οικογενειακών αγροτικών επιχειρήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει:
"Η πρόσφατη χαλαζόπτωση προκάλεσε στα αμπέλια , αλλά και σε άλλες καλλιέργειες, εκτεταμένη καταστροφή σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου όπως στις Αρχάνες , στα Πεζά , στο Βενεράτο , στην Αγ. Βαρβάρα και σε διάφορα σημεία του Δήμου Φαιστού. Ιδιαίτερη ζημιά υπέστη ο ανθός των αμπελιών - τα λεγόμενα μπουμπούκια - κάτι που καθιστά την φετινή παραγωγή ιδιαίτερα καταστροφική για τους ήδη σε απόγνωση συναδέλφους μας αμπελοπαραγωγούς που ταλανίζονται από χίλια μύρια άλλα προβλήματα όπως το κόστος παραγωγής , τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας ελέω κυβερνητικής πολιτικής , ΕΕ και της ΚΑΠ.
Ως ΕΟΑΣΗ απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ , ώστε να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι αμπελοπαραγωγοί αλλά και οι άλλοι καλλιεργητές που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται στο 100% της ζημιάς , χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δε γίνεται κάθε φορά ο κόπος μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνει χαμένος, να φτάνουμε να κινδυνεύει συνολικά η παραγωγή μας , το μοναδικό εισόδημα από το οποίο προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα στις αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε και να θρέψουμε τις οικογένειες μας . Με παχιά λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις κανείς δεν χορταίνει.
Απαιτούμε , εδώ και τώρα , να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός τού ΕΛΓΑ, να αποζημιωνόμαστε ώστε να μπορούμε να παραμένουμε στην παραγωγή μας , διατηρώντας το αντίστοιχο αναγκαίο εισόδημα , όπως και να στελεχωθεί η υπηρεσία με επιστημονικό και άλλο δυναμικό που να καλύπτει τις ανάγκες μας."
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
