Ιταλία: Μια που πήγαν μια που...γύρισαν οι Κρητικοί μαθητές, λόγω κορωνοϊού
Δεν κράτησε ούτε μια ημέρα η επίσκεψη του 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου στην γείτονα χώρα εξαιτίας της θανατηφόρας επιδημίας
Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης
Πήγαν και ήρθαν κυριολεκτικά οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου, σε συνάντηση που είχαν προγραμματίσει στην Ιταλία -στο πλαίσιο του Erasmus- εξαιτίας του κορωνοϊού που σαρώνει και στην γείτονα χώρα.
Όπως έγινε γνωστό, οι τελευταίες εξελίξεις μετά και τους καταγεγγραμένους θανάτους ανάγκασαν τις Ιταλικές αρχές να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας και να αποτρέψουν κάθε είδους συναντήσεις για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού γεγονός που υιοθέτησαν και οι ελληνικές αρχές αναστέλλοντας το βράδυ της Κυριακής όλες τις εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων προς την Ιταλία.
Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που είχαν ξεκινήσει ήδη το ταξίδι τους από το Ηράκλειο νωρίς το πρωί της Κυριακής, ενημερώθηκαν για την εξέλιξη αυτή λίγο μετά την άφιξή τους στην Ιταλία και ενώ βρίσκονταν καθ' όδόν για τον τελικό προορισμό τους, άλλα αντί αυτού πήραν άρον άρον τον δρόμο της επιστροφής στην Κρήτη!
Για το επεισοδιακό αυτό ταξίδι που δεν κράτησε ούτε μισή μέρα μίλησε στο cretalive o διευθυντής 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, κ. Σταμάτης Παπαδάκης. Όπως είπε το ταξίδι ήταν γινόταν ενόψει και ενός προγράμματος Erasmus που συμμετείχε το σχολείο ενώ η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και μήνες.
"Στο πλαίσιο ενός εγκεκριμένου προγράμματος "Erasmus ka 229" που συμμετέχει το σχολείο μας, είχαμε μία προγραμματισμένη εδώ και μήνες συνάντηση στην Ιταλία, σε μια πόλη στην Νότια Ιταλία, στην Κοζέντσα, από 23-29/2. Στις έξι τα ξημερώματα χθες πετάξαμε από το αεροδρόμιο Ηρακλείου και μετά μέσω Αθηνών πήγαμε στη Ρώμη .Από εκεί πήραμε το τρένο και με ένα ταξίδι έξι ωρών θα κατηφορίζαμε στον προορισμό μας" ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε "Καθ' όδον πληροφορηθήκαμε από Ιταλούς συναδέλφους μας ότι τα ιταλικά Υπουργεία Υγείας και Παιδείας ακυρώνουν όλες τις διεθνικές συναντήσεις λόγω του κορωνοιου. Οπότε έπρεπε να βρούμε κι εμείς ένα τρόπο να γυρίσουμε πίσω." περιέγραψε ο ίδιος.
"Είχαμε την έξυπνη ιδέα καθώς φτάσαμε στα περίχωρα της Ναπολι, να δούμε εάν υπάρχουν πτήσεις. Ουσιαστικά εμείς δεν σταματήσαμε καθόλου. Πήγαμε στο αεροδρόμιο της Ναπολι και στις έξι το απόγευμα πετάξαμε για Αθήνα. Ακολούθως ήμασταν εξίσου τυχεροί και το βράδυ βρήκαμε πτήση και για Ηράκλειο" .
Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, στην Ρώμη ενημερώθηκαν με σχετικά φυλλάδια για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊο ενώ στο χώρο του αεροδρομίου υπήρχαν και θερμικές κάμερες σε αντίθεση.
"Στη Ρώμη υπήρχαν θερμικές κάμερες μόλις κατεβήκαμε από το αεροπλάνο. Μας μοίρασαν φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης. Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι προληπτικά φορούσαν μάσκες, κάποιοι άλλοι δεν φορούσαν. Στο αεροδρόμιο της Ναπολι τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά. Η ατμόσφαιρα έμοιαζε με αυτή του αεροδρομίου της Αθήνας. Οι μαθητές λόγω της ταλαιπωρίας και της κούρασης, σήμερα είναι στο σπίτι τους. Αύριο θα είναι κανονικά στα μαθήματά τους" κατέληξε ο κ. Παπαδάκης
Την ίδια ώρα μιλώντας στο cretalive για το θέμα και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανώλης Καρτσωνάκης ανέφερε πως μόλις ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή είχε διαρκεί επικοινωνία με τον διευθυντή του εν λόγω σχολείου.
"Εχθές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με το διευθυντή του σχολείου. Ενημερώθηκα ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε για τους μαθητές, ούτε για τους εκπαιδευτικούς. Μετά από εντολή του Υπουργείου συλλέγονται τα στοιχεία για το ποια σχολεία στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα είχαν προγραμματίσει εκδρομές στην Ιταλία." ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε "Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, είμαστε πάνω από το πρόβλημα, και θα το αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που πρέπει, λαμβάνοντας υπόψιν τις οδηγίες που έρχονται και απ το Υπουργείο Υγείας και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας" πρόσθεσε ο κ. Καρτσωνάκης.
"Έχει έρθει μια εγκύκλιος που μας δίνει οδηγίες γενικά για την εποχική γρίπη. Φαντάζομαι θα περιλαμβάνεται και ο κορωνοιος μέσα. Η εγκύκλιος λέει ότι οι μαθητές που αρρωσταίνουν απομακρυνονται από το σχολείο κλπ. Αυτό το εφαρμόζουμε", ανέφερε με τη σειρά του ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου κ. Μιχάλης Σταματουλακης." Επίσης", συνέχισε "προσπαθούμε να ειδοποιούμε κατευθείαν τους γονείς όταν κάποιο παιδί είναι άρρωστο. Ευτυχώς, από ο, τι ξέρω δεν έχουμε κάποιοι κρούσμα κορωνοιου στην Ελλάδα. Όταν κι αν έρθει εδώ, πράγμα που απευχόμαστε, φαντάζομαι ότι θα πάρουμε ακόμη πιο πολλά μέτρα προστασίας. Θα κάνουμε ο, τι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε τους μαθητές μας κι εμάς τους ίδιους".
- Αλ. Μαρκογιαννάκης: "Ευτελές το ποσό για της κοινωνικές δράσεις της Περιφέρειας"
- Το σχέδιο δράσης για την Κρήτη στο επίκεντρο του περιφερειακού συμβουλίου
- Ο απολογισμός του Στ. Αρναουτάκη σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου