Το ΙΤΕ επεκτείνεται και γίνεται ακόμα πιο ισχυρό! Τελετές θεμελίωσης νέων κτηρίων σε Ηράκλειο και Χανιά!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ως τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι έτοιμο το ανανεωμένο κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου- Τι λέει στο Cretalive ο Δρ. Ν. Ταβερναράκης.

Της Κατερίνας Μυλωνά


Η «καρδιά» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είναι οι άνθρωποί του, η αφοσίωση στην επιστήμη τους και η προσήλωση στους στόχους τους.
Ωστόσο, τα κτήρια παίζουν τον δικό τους ρόλο στην επιτυχή πορεία του ΙΤΕ και το επόμενο διάστημα, το Ίδρυμα θα αποκτήσει μία σειρά από νέες εγκαταστάσεις σε περιοχές, όπου δραστηριοποιείται.


Η αρχή έγινε από τα Ιωάννινα, τη σκυτάλη παίρνουν το Ηράκλειο και τα Χανιά. Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή 14 Ιουνίου θα γίνει η τελετή θεμελίωσης των νέων κτηριακών υποδομών του ΙΤΕ στο Ηράκλειο και μία μέρα αργότερα, το Σάββατο 15 του μήνα, θα γίνει αντίστοιχη εκδήλωση στα Χανιά. Προσκεκλημένοι είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, τοπικοί φορείς ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο η τελετή στα Χανιά να γίνει παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

ιτε χανια
Πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (δείτε αναλυτικά εδώ).


Στο Ηράκλειο, θα ανεγερθεί ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο, με ένα μεγάλο αμφιθέατρο και βοηθητικούς χώρους για τη φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων, θα επεκταθεί το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, θα δημιουργηθεί ένας παιδικός σταθμός για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών των εργαζομένων αλλά και όσων φιλοξενούνται σε δράσεις του ΙΤΕ και θα ανεγερθούν κτήρια για να καλύψουν ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες. 
Συνολικά, ο προϋπολογισμός για τις νέες υποδομές στο Ηράκλειο είναι 25 εκ ευρώ και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.


Αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 15 Ιουνίου στα Χανιά, όπου θα ανεγερθούν 2 νέα κτήρια. Το ένα θα στεγάσει το Ινστιτούτο Γεωενέργειας που σήμερα φιλοξενείται στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στο εξής, θα έχει ένα δικό του, ανεξάρτητο κτήριο σε οικόπεδο 35 στρεμμάτων που παραχώρησε το Πολυτεχνείο.
Το 2ο κτήριο αφορά στην επέκταση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου και στα Χανιά. Το ΕΤΕΠ- Κρήτης μέχρι στιγμής δραστηριοποιείται μόνο στο Ηράκλειο.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 14 εκ ευρώ που θα εδραιώσει την παρουσία του ΙΤΕ στα Χανιά.


Να σημειωθεί πως το περασμένο διάστημα, έγινε ανάλογη εκδήλωση για τις υποδομές στα Ιωάννινα (δείτε εδώ), προϋπολογισμού 12 εκ ευρώ ενώ νέες υποδομές θα υπάρξουν και στην Πάτρα.

 

Σε σχετική ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις, αναφέρεται:

 

"Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να παρευρεθείτε για να καλύψετε δημοσιογραφικά τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας:

1.      Στο Ηράκλειο την Παρασκευή, 14 Ιουνίου , ώρα 11.00-13.00, Αμφιθέατρο «Γ. Λιάνης», Κεντρικές Εγκαταστάσεις ΙΤΕ
«Εκδήλωση για την Υπογραφή της Σύμβασης Ανέγερσης και τη Θεμελίωση των Νέων Κτιριακών Εγκαταστάσεων του ΙΤΕ»

Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Δ/ντής της Τεχνικής  Υπηρεσίας του ΙΤΕ, κ. Βαγγέλης Χαρκουτσάκης.

2.      Στα Χανιά το Σάββατο 15 Ιουνίου, ώρα 17.30-19.45, Αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης» Κτίριο Γ2.1, Πολυτεχνειούπολη

«Εκδήλωση για την Υπογραφή της Σύμβασης Ανέγερσης και τη Θεμελίωση των Νέων Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Γεωενέργειας και του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ, στα Χανιά»

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωενέργειας καθ. Ιωάννης Γεντεκάκης, ο Δ/ντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ και ο Δ/ντής της Τεχνικής  Υπηρεσίας του ΙΤΕ, κ. Βαγγέλης Χαρκουτσάκης.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό."

 


Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης αναφέρει πως η συνολική επένδυση είναι της τάξης των 55 εκ ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έλαβε ποτέ το ΙΤΕ, από την ίδρυσή του ως σήμερα, και, σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη που έχει λάβει ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ΙΤΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες και όλα τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.


Ετοιμάζεται το πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο
Παράλληλα, ως τα ερχόμενα Χριστούγεννα αναμένεται να έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το κτήριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου, στο κέντρο του Ηρακλείου.
Ο καθηγητής Ν. Ταβερναράκης αναφέρει πως προχωράνε οι εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου, που γίνονται με όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται λόγω της ιδιαιτερότητάς του.
Στον α΄ όροφο θα δημιουργηθεί αίθουσα για εκδηλώσεις χωρητικότητας 100 ατόμων, στο ισόγειο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο και αναγνωστήριο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης καθώς και μία έκθεση επιτευγμάτων του ΙΤΕ, σαν ένα μουσείο τεχνολογίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Δείτε επίσης:

ITE: Εμβληματική επένδυση με χρηματοδότηση 56 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΤΕπ!

Το ΙΤΕ μεταμορφώνει το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου - Δείτε φωτογραφίες

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτητο Ηράκλειο και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ