Και με τα ετοιμόρροπα κτήρια στο Ηράκλειο, τί θα γίνει;

Και με τα ετοιμόρροπα κτήρια στο Ηράκλειο, τί θα γίνει;

Η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και η ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών

Ο φονικός σεισμός των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και βύθισε στο πένθος τη Σάμο και τη Σμύρνη, επανέφερε με τον πιο τραγικό τρόπο στη δημόσια συζήτηση το θέμα των ετοιμόρροπων κτηρίων. 

Δυστυχώς και στο Ηράκλειο, είναι πολλά τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα για τα οποία υπάρχει αγωνία για το πόσο ακόμα θα αντέχουν να... στέκονται όρθια. 

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος της Αγίας Τριάδας για ακόμα μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς έχουν περάσει μόνο τρεις μήνες από την κατάρρευση ενός κτηρίου στην περιοχή, από την οποία ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. 

Σε ρεπορτάζ του Cretalive, μετά το περιστατικό, αναδείχθηκε πλήρως η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας όσον αφορά τα ετοιμόρροπα κτήρια και η ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών. 

Πολλές είναι οι αναφορές που φτάνουν στο Cretalive από πολίτες σε σχέση και με τα ετοιμόρροπα μπαλκόνια στην πόλη!

μπαλκονι

Ιωνίας και Καποδιστρίου γωνία

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος της Αγίας Τριάδας, σημειώνει ότι "η οδύνη για τα δυο νέα παιδιά θύματα του σεισμού από την κατάρρευση ενός εγκαταλελειμμένου ετοιμόρροπου κτιρίου στη Σάμο βάζει επιτακτικά το θέμα της ριζικής αντιμετώπισης από την Πολιτεία του προβλήματος αυτού που ταλανίζει πολλές πόλεις. Οι Δήμοι, η αρχαιολογία και οι Εισαγγελείς πρέπει να βρίσκουν λύσεις". 

Επισημαίνει παράλληλα ότι στην περιοχή "το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλο και ιδιοκτήτες, κληρονόμοι κ.λ.π. είτε δεν βρίσκονται είτε είναι τόσοι πολλοί που δεν ανταποκρίνονται".

Εκφράζει δεν την αγωνία του, για το πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού ωστόσο αναγνωρίζει ότι "οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις ελάχιστα επιτρέπουν την αντιμετώπισή του προβλήματος. Το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο ώστε οι αρμοδιότητες των διαφόρων αρμοδίων Υπηρεσιών "κονταροχτυπιούνται" με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτα. Και αν συμβεί το κακό τότε η κάθε μια θα λέει ότι εγώ έκανα αυτό που είχα υποχρέωση" 

Η ανάρτηση του Συλλόγου:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ