Κακοκαιρία στην Κρήτη: Έως τέλος Ιανουαρίου η καταγραφή των ζημιών

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Έως τέλος Ιανουαρίου η καταγραφή των ζημιών

Για ταχεία καταβολή αποζημιώσεων αμέσως μετά, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης


Εντός των επόμενων 30 – 40 ημερών θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες της Κρήτης από τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου με το Κίνημα Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου τόνισε παράλληλα και την σημαντική ενίσχυση του ΕΛΓΑ προκειμένου να αντιμετωπίζει με ταχύτητα ζητήματα αποζημίωσης αγροτών από καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ έχει βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων, έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του είτε μέσω προσλήψεων, είτε μέσω μετακίνησης προσωπικού και έχει ενισχυθεί με σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ η οποία προχωράει ώστε οι εκτιμήσεις να είναι πιο αντικειμενικές και δίκαιες.

«Όλα αυτά δεν είχαν γίνει την προηγούμενη 15ετία» σημείωσε ο Υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτά τα βλέπουν οι παραγωγοί μας και διαπιστώνουν τη σημασία που δίνουμε στη βελτίωση του Οργανισμού».

Αναφορικά με την αποζημίωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιφέρειας της Κρήτης που επλήγησαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου καθώς και στις 6 και 10 Νοεμβρίου από έντονα καιρικά φαινόμενα ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών, σημειώνοντας πως για την έγκαιρη καταγραφή το υποκατάστημα Ηρακλείου στελεχώθηκε -πέραν του μόνιμου προσωπικού- με άλλους 14 γεωτεχνικούς, ενώ το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν επιπλέον 6 εποχικοί γεωτεχνικοί.

«Συνολικά το έργο των εκτιμήσεων διενεργείται από 27 γεωτεχνικούς» επεσήμανε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την επιτόπια αυτοψία των καταστροφών, παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

«Έδωσαν οδηγίες για την επιτάχυνση της καταγραφής και την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και διευκρίνισε ότι «η διαδικασία κινείται με ταχύ τρόπο και πρόσθετο προσωπικό».

Τέλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του βουλευτή του κ. Κεγκέρογλου ο οποίος παρομοίασε τις ζημιές που υπέστη η Κρήτη με εκείνες που προκάλεσε στη Θεσσαλία ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο Υπουργός χαρακτήρισε ατυχή τη σύγκριση σημειώνοντας πως «στο επίπεδο των στρεμματικών συνεπειών, του ύψους των ζημιών, του ποσοστού καταστροφής, δεν υπάρχει αναλογία».

Β. Κεγκέρογλου: Άδικος ο αποκλεισμός των μισών παραγωγών προϊόντων  θερμοκηπίων της Κρήτης από τις αποζημιώσεις

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι η Κρήτη υπέστη μεγάλες καταστροφές τόσο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 20 – 22 Οκτωβρίου 2020 τα οποία προκάλεσαν ζημιές και καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, όσο και από τα πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα λίγες μέρες αργότερα στις 6-10 Νοεμβρίου που προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερες και ευρύτερες καταστροφές σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού και (ξανά) ζήτησε από τον Υπουργό να ισχύσουν και στην Κρήτη αναλογικά οι διαδικασίες των νόμων 4728/2020 και 4737/20 που εφαρμόστηκαν για τους πληγέντες από τον μεσογειακό κυκλώνα του ΙΑΝΟΥ στην Θεσσαλία όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και ο Διοικητής του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε το νησί τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία  που είναι επιβαρυντική και για τους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στον άδικο αποκλεισμό των μισών παραγωγών προϊόντων  θερμοκηπίων της Κρήτης από τις αποζημιώσεις   για τον κορωνοϊό, αφού η αγροτική παραγωγή Μαρτίου και Απριλίου και εν πολλοίς Μαΐου και Ιουνίου, έχει   συμπεριληφθεί στην δήλωση ΟΣΔΕ  «επίσπορης καλλιέργειας» του 2019 και το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο γίνονται οι αιτήσεις καταβολής αποζημιώσεων δέχεται μόνο δηλώσεις ΟΣΔΕ 2020 και ζήτησε την άμεση επίλυση του θέματος, με την δυνατότητα συμπερίληψης και των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019 όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ο Υπουργός σε ότι αφορά τον άδικο αποκλεισμό των μισών παραγωγών προϊόντων θερμοκηπίων, δεσμεύτηκε στον κ.Κεγκέρογλου ότι βαίνει προς επίλυση τις αμέσως επόμενες ημέρες αλλά επιμένει στην  άρνηση του για αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του Ιανού για τις καταστροφές στη Κρήτη και ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα προσληφθούν εκτάκτως για τον ΕΛΓΑ επιπλέον των 14, 6 ακόμη γεωτεχνικοί. Παράλληλα ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι η πληρωμή της β’ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί στις  16 και 17 Δεκεμβρίου.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ