Κάλεσμα για βροντερό "παρών" στη παγκρήτια διαμαρτυρία για την Υγεία

Newsroom
Newsroom

Zητούν διορισμούς όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία όλης της Κρήτης

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η πίεση στο ΠΑΓΝΗ, λόγω της έλλειψης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας στο Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Γρηγόρης Κοκοβάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Τετάρτης ενόψει της κινητοποίησης για την Υγεία, στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

"Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ δίνουμε την μάχη εδώ και χρόνια, για ένα δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας" - σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης, καλώντας παράλληλα, τον ηρακλειώτικο λαό να δώσει βροντερό "παρών", στη διαμαρτυρία.

Ο κ.Κοκοβάκης σημείωσε ότι είναι απαραίτητοι οι διορισμοί όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς "έχει φτάσει στο απροχώρητο η πίεση στο ΠΑΓΝΗ".

Η Γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν.Ηρακλείου Ράνια Μπέτση δήλωσε πως "οι γιατροί εκφράζουμε αγανάκτηση για την υποβ[αθμιση όλων των νοσοκομείων της Κρήτης. Οι παραιτήσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, συνεχώς".

Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας έκανε λόγο για μια "απελπιστική και αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει φθάσει το ΠΑΓΝΗ. Η Κυβέρνηση πράττει τα αντίθετα από όσα έχει υποσχεθεί, μεταφέρει ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ. τα πρβλήματα ψυχικής υγείας και εξάρτησης που εμφανίζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια".

Στη σχετική ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν για τα αιτήματα της παγκρήτιας κινητοποίησης:

"Καλούμε λαό και υγειονομικούς από ΟΛΗ την ΚΡΗΤΗ να συμμετέχουν μαζικά στην παγκρήτια κινητοποίηση, για να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΔΗΜΌΣΙΟ ΔΩΡΕΆΝ σύγχρονο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.

Διεκδικούμε:
• Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στο νέο «υγειονομικό χάρτη».
• Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.
• Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων.
• Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. . Όχι στην απόλυση των 1047 συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ
• Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών.
• Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες
• Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.
• Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στη μεταφορά ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι στο "νέο ΕΣΥ ".
• Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.
• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.    
 

Διαμαρτυρία για την Υγεία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Ρέθυμνο, όπως μετέδωσε το Goodnet.gr


Μαζική αναμένεται η συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης, καθώς, όπως έγραψε ήδη το Cretalive, έχουν δηλώσεις συμμετοχής τα Εργατικά Κέντρα του νησιού, νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, δεκάδες συνδικάτα, επαγγελματικοί σύλλογοι και φορείς απ' όλη την Κρήτη. 

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.) εκφράζει την αμέριστη στήριξη της σε ολόκληρο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας και συμμετέχει στο Παγκρήτιο Συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα αύριο Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 11:00πμ στην Πλατεία Ελευθερίας 

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Η επιζήμια θέση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο το προσωπικό των νοσοκομείων όσο και ολόκληρη η κοινωνία της Κρήτης, από την κατάρρευση του ΕΣΥ η οποία βρίσκεται πλέον- δυστυχώς- στην κορύφωση της, καθιστά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των μονάδων υγείας  απόλυτα επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε αναβολή. Η δημόσια υγεία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους". 


Μεταξύ άλλων το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λασιθίου στηρίζοντας την απόφαση των Συνδικαλιστικών Οργάνων, των Νοσοκομείων όλης της Κρήτης, συμμετέχει στην προγραμματισμένη Παγκρήτια Συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρει: Καλούμε όλους τους συναδέλφους, γονείς αλλά και τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση για να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο και αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις κοινωνικές ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων προκηρύσσουμε στάση εργασίας από 9:30 έως το τέλος του ωραρίου την Πέμπτη 30/11/2023".

Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

"Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ, με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ, παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών.

Η πραγματικότητα γνωστή σε όλους και ιδιαίτερα στους πολίτες του νησιού μας:  χειρουργεία που αναστέλλονται, θεραπείες που αναβάλλονται, μεγάλη αναμονή σε εξετάσεις η αποτελέσματα εξετάσεων εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των πολιτών.

Οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και ιατρών, απάνθρωπες. Πολλές κλινικές που κινδυνεύουν ακόμα και με κλείσιμο (π.χ. Παθολογικές Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ) και εργαστήρια (π.χ. ακτινολογικά Λασιθίου) . Χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης αναισθησιόλογων. Οι λίστες χειρουργείων των νοσοκομείων του νησιού που είναι σε αναμονή αφορούν πάνω από 9.000 ασθενείς!

Ο στόχος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ, ξεκάθαρος και χιλιοειπωμένος: Ουσιαστικά διάλυση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, εισαγωγή ιδιωτών εργολάβων κλπ στο σύστημα και ώθηση των πολιτών στους ιδιώτες. Κωφεύει στις εκκλήσεις των εργαζομένων. Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, «βροχή» πέφτουν τα “εντέλλεσθαι” για μετακινήσεις υγειονομικών, ώστε με τέτοιες «εμβαλωματικές και κακοποιητικές λύσεις να οδηγούν ολοένα και περισσότερους γιατρούς σε παραίτηση. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!

Στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών και διεκδικούμε όλοι μαζί ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα

Την Πέμπτη 30 Νοέμβρη καλούμε τους πολίτες του Νομού μας, να συμμετάσχουμε στην παγκρήτια κινητοποίηση. Στις 11 το πρωι στην πλατεία Ελευθερίας. Να διαδηλώσουμε όλοι μαζί ότι θα εξακολουθήσουμε σθεναρά να αγωνιζόμαστε για ένα: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  ΔΗΜΟΣΙΟ  ΔΩΡΕΑΝ  ΣΥΓΧΡΟΝΟ  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  ΥΓΕΙΑΣ"

Φορείς του νομού Χανίων

"Σε έκτακτη συνάντηση των προέδρων και εκπροσώπων φορέων του νομού Χανίων ( ΕΓΕΣΥΧ, Ιατρικού - Οδοντιατρικού - Φαρμακευτικού Συλλόγου, ΕΒΕΧ, Επιτροπή Ειρήνης )  με αφορμή την πανελλαδική απεργία των Υγειονομικών Ε.Σ.Υ στις 29./30.11, αποφάσισαν να εκφράσουν την  αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στους εργαζόμενους του Ε.Σ.Υ. και των Κ.Υ και καλούν  τον Υπουργό Υγείας, ως τον καθ΄ ύλην αρμόδιο, με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, να δώσει άμεσα λύσεις στα απο ετών γνωστά και πολλαπλά αναδειχθέντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Περαιτέρω της στήριξης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις  εκπροσώπων των νοσοκομειακών ιατρών με τα διοικητικά συμβούλια των φορέων , ώστε να αποφασίσουν από κοινού ενέργειες στις οποίες  θα προβούν μελλοντικά για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και των δημοσίων μονάδων υγείας του νομού".

Επίσης το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Ηρακλείου, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο, 30 Νοεμβρίου 2023 εξαιτίας της υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας ολόκληρης της Κρήτης. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας που έχει εξαγγελθεί από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου από τις 10 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ. και να δώσουν το παρόν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11.00 π.μ.

Και το Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου σε συνεδρίασή του αποφάσισε την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, για το διάστημα 15:00-17:00 στις επιχειρήσεις- εκμεταλλεύσεις παραγωγής, τυποποίησης, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων και ποτών στο Νομό Ηρακλείου. Η στάση εργασίας γίνεται στα πλαίσια της παγκρήτιας κινητοποίησης με κύριο αίτημα ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ σύγχρονο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.

Ακόμα ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στο παγκρήτιο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στο Ηράκλειο και καλεί τα μέλη του σε αυτό.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ