Στο Βενιζέλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης: "Προτεραιότητά μας, να αναγεννηθεί το ΕΣΥ που εμείς φτιάξαμε"

Newsroom
Newsroom

Το απόγευμα, στις 18.30, η θεματική εκδήλωση με θέμα την Αναγέννηση του ΕΣΥ, όπου θα κατατεθούν και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Από το πολύπαθο Βενιζέλειο ξεκίνησε η μονοήμερη επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος λίγο μετά τις 11.15 το πρωί έφθασε στο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ηρακλείου Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκο Παρασύρη και τη βουλευτή Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη καθώς και στελέχη του κόμματος.

Πραγματοποιήθηκε κλειστή συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους διευθυντές των τμημάτων, ενώ ακολούθησε συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων.

Ανάγλυφη την εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το Βενιζέλειο, παρουσίασε ο διοικητής Ευθύμης Καρακώστας, σημειώνοντας ότι αιχμή αποτελούν οι μετακινήσεις των γιατρών, τα "εντέλλεσθε", η έλλειψη προσωπικού και στο νοσηλευτικό τομέα εκτός από αυτά στην Ιατρική Υπηρεσία. Επισήμανση όλων επίσης, ήταν η ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, που θα μπορέσει σήμερα, 40 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΥ, να απαντά στις ανάγκες του πολίτη.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "βασική προϋπόθεση της ύπαρξης μιας ανθρώπινης και δίκαιης Κοινωνίας είναι η επένδυση σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, τη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία, που θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι Έλληνες". Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση, όπως είπε, του Ταμείου Ανάκαμψης και σημείωσε ότι "έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, να ενταχθούν στα βαρέα κι ανθυγιεινά, να υπάρχει αύξηση μισθών και κίνητρα σε ειδικότητες γιατρών που έχουν εκλείψει από τα νοσοκομεία μας, με αποτέλεσμα χιλιάδες χειρουργεία να παίρνουν συνεχώς αναβολές".

Όπως τόνισε ο κ.Ανδρουλάκης, "προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς το φτιάξαμε, και έχουμε χρέος, τη σύγχρονη εποχή, να δημιουργήσουμε τις υπηρεσίες αυτές που τόσο έχει ανάγκη μια κοινωνία, η οποία δυστυχώς συνεχώς γερνάει. Έχουμε τεράστιο δημογραφικό ζήτημα, τεράστιες αδικίες, έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας σε όλη την ΕΕ. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε".

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην θεματική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο "Αστόρια" και στην οποία έχουν προσκληθεί "γιατροί, νοσηλευτές, άνθρωποι εξειδικευμένοι στα οικονομικά της Υγείας, ασθενείς, για να μιλήσουμε για αυτό το τεράστιο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία".

Βενιζέλειο νοσοκομείο Ανδρουλάκης Ηράκλειο Υγεία ΕΣΥ Βατσινά Παρασύρης ΠΑΣΟΚ

Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, Ηρακλείου Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης και Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη, σημείωσαν την αναγκη να υπάρξει σχεδιασμός και μέριμνα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να αναβαθμιστεί και να αναγεννηθεί, παρέχοντας αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες.

 

Αμέσως μετά τις διαδοχικές συναντήσεις στο Βενιζέλειο, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές Ηρακλείου Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκο Παρασύρη, τον υπεύθυνο ΚΤΕ Υγείας βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Τσίμαρη και τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Μπουλμπασάκο, είχαν συνάντηση με στελέχη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στην Αλικαρνασσό.

Στις 18:30 στο "Αστόρια" θα πραγματοποιηθεί θεματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με θέμα την Αναγέννηση του ΕΣΥ, με τον πρόεδρο του κόμματος να παρουσιάζει τις θέσεις του κινήματος για την Υγεία.

Επίσης στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • ο πρώην διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Ευρωπαϊκού Γραφείου ΠΟΥ Άγις Τσουρός, με θέμα τη Στρατηγική για ένα σύγχρονο ΕΣΥ, 
  • ο γενικός οικογενειακός γιατρός, διευθυντής του ΕΣΥ,Νίκος Τσακουντάκης, με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, 
  • ο παθολόγος- ογκολόγος του Βενιζελείου Νοσοκομείου Νίκος Ανδρουλάκης για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα ισχυρά νοσοκομεία και τέλος 
  • η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κατερίνα Κουτσογιάννη, για τα προβλήματα του ΕΣΥ από την πλευρά των ασθενών.

 

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης ανέφερε τα εξής:

Σήμερα ξεκινάει η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και η σημερινή ημέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ, με την αυριανή στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ δίνουμε εδώ και χρόνια συλλογικά τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο των αναγκών και των δυνατοτήτων του 21ου αιώνα Η πραγματικότητα στα νοσοκομεία, από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα αντί τα αποτελέσματα να αποτελούν πάθημα - μάθημα, έγινε ακριβώς το ανάποδο. Επιταχύνθηκαν, μέτρα που εμπορευματοποιούν ακόμα περισσότερο το κρατικό σύστημα υγείας, που εξασφαλίζουν αμύθητα κέρδη στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες υγείας και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό για να πάνε αλλού

Η Κυβέρνηση μπαίνει στην πιο επιθετική φάση του σχεδίου της για ολοκληρωτική μετατροπή των δημόσιων δομών Υγείας του ΕΣΥ σε μονάδες ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν, αλλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Ως διέξοδος στην συνειδητή απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων παρουσιάζεται η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, που σημαίνει τη χρηματοδότησή τους κατά ένα ελάχιστο μέρος από το κράτος και κατά κύριο λόγο από τις άμεσες (π.χ. στην απογευματινή λειτουργία) και έμμεσες (μέσω ΕΟΠΥΥ) πληρωμές των ασθενών-πελατών. . Διαχρονικά το σωματειο μας αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, που μαστίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας οδηγεί νοσοκομεία και τμήματά τους σε κατάρρευση και υγειονομικούς σε παραίτηση. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής καθιερώθηκαν και επεκτάθηκαν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιβλήθηκαν (το 2001) και παρέμειναν οι πληρωμές των ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής καταργήθηκε (το 2012) ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο. Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση των πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυξήσεις μισθών και επαναφορά του 13ου-14ου. Λέμε όχι στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και όχι στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους.

Στη μάχη αυτή οι μαχόμενοι υγειονομικοί μπαίνουμε μπροστά να σώσουμε την υγεία του ΛΑΟΥ ΜΑΣ τα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Όλοι στο αυριανό παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία.

 

Δείτε επίσης:

Με επίσκεψη στο Βενιζέλειο, ξεκινά η κάθοδος Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο

Κάλεσμα για βροντερό "παρών" αύριο στη διαμαρτυρία για την Υγεία

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ