«Καλλιεργήστε, Θρέψτε, Διατηρήστε, Μαζί»

Δράση ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 12:00 - 14:00, στον αίθριο χώρο της Λότζια του Δήμου Ηρακλείου, η δράση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσία της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένας Μπορμπουδάκη,  διανεμήθηκαν συμβολικά στο κοινό προϊόντα τοπικής παραγωγής, κρητικής διατροφής και σπόροι καλλιέργειας παραδοσιακών προϊόντων. Σκοπός η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την αξία της ισορροπημένης διατροφής, της προτίμησης εγχώριων προϊόντων, της στήριξης των τοπικών παραγωγών και της παραδοσιακής καλλιέργειας.

Η Διοικήτρια 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, ευχαριστώντας τα τμήματα Διατροφής του Πα.Γ.Ν.Η. και Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο», τους τοπικούς παραγωγούς, τους συνεργάτες της στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και στο Γραφείο Τύπου, και το Δήμο Ηρακλείου για τη συμβολή τους, δήλωσε: 

«Με αφορμή το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής «Καλλιεργήστε Θρέψτε, Διατηρήστε. Μαζί.» - «Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας» μεταφέρουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στη δύσκολη συγκυρία που διαβιούμε λόγω της πανδημίας, τονίζοντας την αξία της υγιεινής διατροφής, της στήριξης των εγχώριων καλλιεργητών και παραγωγών, του πλούτου και της αυτάρκειας της κρητικής γης.

Η σημερινή ημέρα αναδεικνύει την αναγκαιότητα υιοθέτησης της Κρητικής Διατροφής, ασπίδα πρόληψης χρόνιων ασθενειών.  H Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και η σημερινή δράση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης έχει στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι στην πείνα, τη φτώχεια, τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία. Όλοι μαζί μπορούμε! Μπορούμε να  αναπτύξουμε συλλογικές  δράσεις αναμόρφωσης του διατροφικού συστήματος και παραγωγής επαρκών και θρεπτικών τροφίμων. Σήμερα είναι η απαρχή συλλογικών και συντονισμένων δράσεων που η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7η ΥΠΕ Κρήτης θα αναπτύξει, σε συνεργασία με άλλα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας και τα Τμήματα Διατροφής των νοσοκομείων ευθύνης μας, θέτοντας ως προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια:

-Την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής

- Την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

- Την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής

- Τη βελτίωση και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της ποιότητας Ζωής των Κρητικών».

Εκδήλωση Διατροφή

Παράλληλα, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες της Κρήτης γύρω από τη σημασία  της Μεσογειακής Διατροφής, διασφαλίζοντας την καλή υγεία,  αναπτύσσει ενέργειες, όπως:

  • Σύσταση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.  Προστασία και προαγωγή της υγείας. Πρόληψη των ασθενειών. 
  • Προγραμματισμό και υλοποίηση Υγειονομικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων.
  • Αγωγή Υγείας στις σχολικές μονάδες και στην κοινότητα. 
  • Δημιουργία και ενίσχυση Συμβουλευτικών Γραφείων Διατροφής στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης.

Για την υλοποίηση της σημερινής εκδήλωσης ευαισθητοποίησης η Διοίκηση και το προσωπικό της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ευχαριστούν την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία Ν. Ηρακλείου και την Εναλλακτική Κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ , τον κ. Σιδεράκη Κώστα, βιοκαλλιεργητή-παραγωγό στη Φοινικιά, το Συσκευαστήριο σταφυλιών του Λάμπρου Περβολαράκη στον Προφήτη Ηλία, τους  παραγωγούς και επιχειρηματίες της κεντρικής λαχαναγοράς Ηρακλείου κ.κ. Γιώργο Πουλινάκη, Μιχάλη Αρχοντουλάκη και τους παραγωγούς - καλλιεργητές Κρουσώνα, κ.κ.  Πατεράκη Εμμανουήλ, Φασουλάκη Δήμητρα, Πατεράκη Χαράλαμπο, Τζαγκαράκη Νικόλαο και Πατεράκη Φίλιππο, για τη χορηγία των παραδοσιακών σπόρων και βρώσιμων προϊόντων της κρητικής γης.  

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ