Καρτερός: Από τα «λίγα τροχόσπιτα», στον οικισμό των αυθαιρέτων - Το Airbnb και η αντίστροφη μέτρηση!

Καρτερός: Από τα «λίγα τροχόσπιτα», στον οικισμό των αυθαιρέτων - Το Airbnb και η αντίστροφη μέτρηση!
Newsroom
Newsroom

Οι δεκάδες καταπατητές καλούνται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να απομακρύνουν τα τροχόσπιτα και να κατεδαφίσουν μόνοι τους τις αυθαίρετες κατασκευές - Δείτε φωτογραφίες

  Ένα πρόβλημα που το αφήνεις ή το «κρύβεις κάτω από το χαλί» έρχεται η στιγμή που «γιγαντώνεται» και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να λυθεί.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση στην περιοχή του Καρτερού στο Ηράκλειο, με τους δεκάδες ιδιοκτήτες-χρήστες αυθαίρετων κατασκευών (κυρίως τροχόσπιτα και παραπήγματα) που έχουν εγκατασταθεί σε ακίνητο του ελληνικού δημοσίου, δημιουργώντας σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κι ένα ιδιότυπο «κράτος εν κράτει».

Καρτερός καταπατήσεις

Οι δεκάδες καταπατητές, με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καλούνται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να απομακρύνουν τα τροχόσπιτα και να κατεδαφίσουν μόνοι τους τις αυθαίρετες κατασκευές, διαφορετικά, μετά τις 11 Ιουλίου μπαίνουν στο χώρο οι μπουλντόζες.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για καταπατήσεις που καταλαμβάνουν έκταση περίπου 2,5 στεμμάτων, που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ έχουν εκδοθεί από την Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου αποφάσεις κατεδάφισης τους από το 2013.
"Πρόκειται για εκτέλεση παλαιότερων αποφάσεων και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα από την πλευρά μας να κάνουμε κάτι διαφορετικό" υπογραμμίζει στο Cretalive, η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Μαρία Κοζυράκη
Η ίδια επισημαίνει ότι έχει γίνει σχετική συνεννόηση και με την ΕΛ.ΑΣ., σε επίπεδο κεντρικής ηγεσίας, προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η διαδικασία απομάκρυνσης των τροχόσπιτων και των αυθαίρετων κατασκευών, που θα υπάρχουν εκεί μετά την 11η Ιουλίου.
"Μιλάμε όχι απλά για αυθαιρεσίες, αλλά για κατάληψη δημόσιου χώρου" αναφέρει η κ. Κοζυράκη και επισημαίνει ότι μόνο με ανάκληση των σχετικών αποφάσεων από τον Δήμο Ηρακλείου ή με δικαστική εντολή μπορεί να σταματήσει η διαδικασία. 

Καρτερός καταπατήσεις

«Η αποβολή των καταπατητών και αυθαίρετων χρηστών του πρώην Ξενία και της πλάζ του Καρτερού έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν, και τουλάχιστον όταν εκδόθηκε η σχετική απόφαση του Εφετείου», αναφέρει στο Cretalive  ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρτερού, Γιάννης Καραμπουρνιώτης.
Όπως επισημαίνει, όταν εμφανίστηκαν τα 4-5 πρώτα τροχόσπιτα στην άμμο, έγινε μια επιχείρηση, με εισαγγελική παρέμβαση, για την απομάκρυνσή τους.
Στην συνέχεια όμως, πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση αδράνησαν, με αποτέλεσμα το «νοικοκύρεμα» της περιοχής να φαντάζει όλο και πιο δύσκολο!

Καρτερός καταπατήσεις

«Δεν έδωσαν την απαιτούμενη σημασία, για μια περιοχή που θα μπορούσε να είναι χρόνια τώρα στολίδι» υπογραμμίζει ο κ. Καραμπουρνιώτης.
Όπως αναφέρει, η παραλία του Καρτερού αποτελεί ουσιαστικά την μοναδική παραλία του Δήμου Ηρακλείου, και η αξιοποίησή της θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα! Τουναντίον αφέθηκε στα χέρια κάποιων που απέκτησαν δικαιώματα με το «έτσι θέλω».

Καρτερός καταπατήσεις

Οι Εθνικές Εγκαταστάσεις Παράκτιων Αθλημάτων και η αντίστροφη μέτρηση

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος των καταπατήσεων στην συγκεκριμένη έκταση.  Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η εκκένωση της.
Οι αντιδράσεις που ήδη εκφράστηκαν μετά το πρόσφατο «τελεσίγραφο» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, είναι χαρακτηριστικές του κλίματος, την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για οικονομική εκμετάλλευση κάποιων κατασκευών εκεί μέσω Airbnb!

Καρτερός καταπατήσεις

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν αυτή η απόπειρα έχει αποτελέσματα, την ώρα που στην περιοχή κάτι αλλάζει, με αφορμή και την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων διεθνών προδιαγραφών.
Υπενθυμίζεται ότι στο «Karteros Beach Sports Center», τις νέες Εθνικές Εγκαταστάσεις Παράκτιων Αθλημάτων, μοναδικές στην Ελλάδα για αθλήματα άμμου,  διεξήχθησαν με επιτυχία  τις προηγούμενες ημέρες τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Beach Handball Εφήβων – Νεανίδων και Ανδρών – Γυναικών αλλά και Φεστιβάλ Beach Volley , ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά άλλων σημαντικών διοργανώσεων.
Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών οι εγκαταστάσεις αυτές, έχουν ήδη αποσπάσει τα θετικά σχόλια σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλητικού χώρου αλλά και όλων των αθλητών που βρέθηκαν εκεί.
 

Καρτερός καταπατήσεις
Αεροφωτογραφία που δείχνει τον οικισμό των αυθαιρέτων δίπλα στις Εθνικές Εγκαταστάσεις Παράκτιων Αθλημάτων


Ο σχεδιασμός του Υφυπουργείου Αθλητισμού δεν σταματά εκεί. Τις επόμενες ημέρες τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν στην περιοχή προκειμένου να εξεταστούν οι λεπτομέρειες για την δημιουργία – μεταξύ άλλων – γηπέδων πάντελ, σκουός, παρκούρ, αναρρίχησης, αλλά και BMX.
«Η ανομία που χρόνια κυριαρχούσε στην περιοχή είναι καιρός να φτάσει στο τέλος της», επισημαίνει στο Cretalive ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι είναι μοναδική η ευκαιρία που παρουσιάζεται να αναδειχθεί στο σύνολό του ο χώρος και να αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο σε διεθνές αθλητικό επίπεδο αλλά και ως τουριστικός προορισμός!
Και φυσικά, τονίζει ο ίδιος, να τεθεί στην διάθεση και όλων των Κρητικών, για να απολαύσουν μοναδικές στιγμές άθλησης και διασκέδασης.

Καρτερός αυθαίρετα

"Σημαντικές αθλητικές υποδομές για 12μηνο τουρισμό"

"Όταν συζητάμε για τουρισμό όλο τον χρόνο, υποδομές όπως αυτές του «Karteros Beach Sports Center», είναι που θα βοηθήσουν σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση", τονίζει στο Cretalive o Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα αυτών των σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, διεθνών προδιαγραφών, δίπλα σε παραπήγματα και αυθαιρεσίες δεν βοηθά στην κατεύθυνση της προσέλκυσης ακόμα περισσότερων επισκεπτών. 
Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι ήδη υπήρξαν σχετικές ερωτήσεις για την "παραγκούπολη" από τους επισκέπτες που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, με αφορμή και τις διεθνείς διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί.
"Και να προσπαθείς, δεν μπορείς να κρύψεις το τι συμβαίνει" τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και υπογραμμίζει: " Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά όταν στον σχεδιασμό υπάρχουν και άλλες έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν, ενόψει και της μεγάλης διοργάνωσης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, το 2023". 
Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, από την στιγμή που κρίνεται παράνομη η παρουσία τους εκεί, η απομάκρυνση αυτών των κατασκευών είναι  «εκ των ων ουκ άνευ». 
 
Δείτε επίσης:

"Απομακρύνετε άμεσα τις αυθαίρετες κατασκευές αλλιώς κατεδαφίζονται"Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ