Καταγγελίες για περιστατικά εξαπάτησης εργατών γης - Επικαλούνται ανύπαρκτο Νόμο!

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

Όπως αναφέρεται, κλήθηκαν να δώσουν προκαταβολές, ώστε να φέρουν στην Κρήτη την οικογένειά τους, χωρίς αυτό να γίνει πράξη...

Την προσοχή όλων εφιστά ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης αλλοδαπών εργατών γης από επιτήδειους, οι οποίοι σε αρκετές περιοχές της χώρας, τους καλούν να φέρουν συγγενικά τους πρόσωπα από την χώρα καταγωγής τους ώστε να  εργαστούν στην Ελλάδα, με το πρόσχημα ότι ο Νόμος για τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών έχει τεθεί σε ισχύ.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Cretalive o ΓΓ του Συλλόγου, Μιχάλης Βιαννιτάκης, υπάρχουν και καταγγελίες για προκαταβολές που κλήθηκαν να δώσουν αλλοδαποί εργάτες για να φέρουν εδώ την οικογένειά τους, φυσικά, χωρίς αυτό να γίνει πράξη!

Ο κ. Βιαννιτάκης ξεκαθαρίζει ότι ο Νόμος δεν έχει τεθεί σε ισχύ έως τώρα, ενώ, όπως σημειώνει, αιτία για την κινητοποίηση από την πλευρά των παραγωγών στάθηκε ο αναβρασμός που επικρατεί και η ένταση στις σχέσεις εργαζομένων κι εργατών.

"Νομίζουν ότι τους λέμε ψέματα και δεν έρχονται να δουλέψουν. Υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουν ότι Νόμος, ακόμα, δεν υπάρχει. Πρέπει να είναι προσεκτικοί και υποψιασμένοι όταν τους ζητούν χρήματα", τόνισε με νόημα ο ίδιος.

Ο Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι:

"Σχετικά με τον διαδικασία μετάκλησης Πολιτών Τρίτων Χωρών για απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ για ορισμό ανώτατου αριθμοί θέσεων εργασίας ανά Περιφερειακή ενότητα. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εργοδότες να καλούν εργαζομένους για τις επιχείρηση τους ενώ παράλληλα υπενθυμίζουμε το θέμα έχει απασχολήσει το σύνολο των αγροτικών φορέων ανά την επικράτεια, τονίζοντας επανειλημμένα ότι αυτή η καθυστέρηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Επιπλέον ενημερώνουμε ότι μέσα σε αυτό το τοπίο αβεβαιότητας, επιτήδειοι αποστέλλουν ψεύδη ενημέρωση και έντυπα σε υπηκόους ΠΤΧ που διαμένουν ήδη στην Ελλάδα με την υπόσχεση να φέρουν συγγενικά τους πρόσωπα από την χώρα καταγωγής τους ώστε εργαστούν στην Ελλάδα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν ισχύει και εφιστούμε την προσοχή σε εργοδότες και εργαζόμενους καθώς σύμφωνα με καταγγελίες έχουν αποσπάσει ήδη χρηματικά ποσά από ενδιαφερόμενους ΠΤΧ , χωρίς αντίκρισμα".

Οι τιμές

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένη, οι ποσότητες είναι μεγάλες, λόγω και της καλοκαιρίας που επικρατεί ενώ οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, καθώς τα πράγματα είναι ρευστά λόγω και του ενεργειακού κόστους... Ενδεικτικά, η μέση τιμή παραγωγού για το αγγουράκι είναι  0,40ευρώ το κιλό και για την τομάτα 0,65 ευρώ το κιλό.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ