Κινητοποίηση στο Παλαίκαστρο για την μελέτη των περιοχών Natura

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη θα είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου και συνολικά του Δήμου Σητείας παραμένει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα, το τοπικό συμβούλιο Παλαικάστρου, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με μεγάλη συμμετοχή.  Δυναμικό παρόν δίνουν πολίτες της περιοχής αλλά και όλου του Δήμου Σητείας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων, σωματείων του τόπου.

«Την Τρίτη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκος Χατζηδάκης «θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα επί των προτεινόμενων απαγορεύσεων -θα έλεγα εγώ- για τις περιοχές Natura 2000. Κάνουμε μία ειρηνική διαμαρτυρία, η οποία δεν αφορά μόνο το Παλαίκαστρο, αλλά όλους τους δημότες του Δήμου Σητείας. Ζητούμε -όπως έχει επισημανθεί και μέσω των ψηφισμάτων του Δ.Σ., των Κοινοτήτων Ζάκρου, Ζήρου, Περβολακίων, Παλαικάστρου- από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις να αποσυρθεί η προτεινόμενη μελέτη στο σύνολό της, να διορθωθεί σε ένα πλαίσιο διαφορετικής -θα έλεγα- ζωνοποίησης, που θα συμφωνηθεί από κοινού.

Επειδή όλα έχουν γίνει χωρίς στην ουσία οι μελετητές να έχουν έρθει στην περιοχή μας, όπως έχουμε αναφέρει, χωρίς να γνωρίζουν ουσιαστικά την περιοχή μας, με πληροφορίες που έχουν αντλήσει από διάφορους.

  

Επιλέχθηκε λοιπόν το Παλαίκαστρο για την ειρηνική αυτή διαμαρτυρία σαν έδρα του πρώην Δήμου Ιτάνου και σαν η μεγαλύτερη κοινότητα του Δήμου Σητείας και ως η πιο “προσβαλλόμενη” από τα προτεινόμενα μέτρα στο πλαίσιο της μελέτης. Καλούμε τους πάντες, αιρετούς, φορείς, συγχωριανούς, συνδημότες να συμμετέχουν σε αυτή την διαμαρτυρία για να στείλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι το ισχυρό αυτό μήνυμα εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ότι κι εμείς έχουμε λόγο σε αυτές. Είναι αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον των παιδιών μας».

Αν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της μελέτης, «θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι μας έχουν δώσει ένα “τυράκι”. Σε έναν πίνακα αναφέρεται η απαγόρευση στις παραλίες -από Ξερόκαμπο μέχρι Βάι- της κολύμβησης, των watersports, surfing κλπ. Αυτό βέβαια είναι αδιανόητο να γίνει. Εκτιμώ ότι έχει συμπεριληφθεί, για να πουν στο τέλος: Εντάξει, παίρνουμε πίσω το συγκεκριμένο, αλλά κρατάμε όλα τα υπόλοιπα. Ποιά είναι όμως αυτά; Η μη δυνατότητα επέκτασης σχεδίων πόλεων, ο διπλασιασμός των ορίων των υγροβιότοπων, η καταστροφή της εκτός σχεδίου δόμησης, η παντελής απουσία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή μικρής και μεσαίας όχλησης με την πλήρη απελευθέρωση των ανεμογεννητριών και ΑΠΕ; Θεωρώ ότι είναι δάκτυλος όλο αυτό με πρόφαση την προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς δε θα αφήσουμε να περάσει τέτοιο νομοσχέδιο γιατί μετά θα πρέπει να φύγουμε από τον τόπο μας και να πάμε να ζήσουμε στα βουνά! Ειλικρινά!».

 

Ερωτήματα και προβληματισμός

«Η περιοχή όχι μόνο δεν χαρακτηρίζεται από ήπια ανάπτυξη, αλλά έχει υπό ήπια ανάπτυξη. Υπάρχουν όπως είναι γνωστό αρχαιολογικές ζώνες, υπάρχουν υγροβιότοποι, υπάρχουν ΣΧΟΟΑΠ κι όλα αυτά “ελέγχουν” σε μεγάλο βαθμό την περιοχή, όπως είναι τώρα. Επομένως δεν απειλείται η περιοχή με τα ισχύοντα μέτρα. Γιατί λοιπόν θέλουν να επιβάλλουν και άλλα; Για να μας αφανίσουν;», αναρωτιέται.

«Είναι γνωστό ότι η περιοχή έχει δυνατότητες ανάπτυξης και εξελίσσεται, αργά αλλά σταθερά, συνδυάζοντας την τουριστική με την αγροτική ανάπτυξη. Οι μελετητές της πρότασης αυτής δεν κατάφεραν να παντρέψουν την προστασία της φύσης -όπως την εννοούν αυτοί- με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, με την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων.

Ο προβληματισμός για το συγκεκριμένο θέμα είναι μεγάλος», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Εκτίμησε ότι και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζί με αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, των Τ.Κ. και των φορέων της περιοχής, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

«Καθοριστικός είναι ο ρόλος πάντα της τοπικής κοινωνίας. Σε επίπεδο Παλαικάστρου ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ενεργός για το συγκεκριμένο θέμα. Επιζητεί ενημέρωση, συμμετέχει, διεκδικεί. Είναι εξάλλου η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Για το λόγο αυτό υπάρχει συλλογική προσπάθεια τοπικής κοινότητας, φορέων, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, όπως και γενικότερα σε επίπεδο Δήμου Σητείας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Δείτε επίσης:

Οι περιοχές Natura, μοναδικό θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Τρίτη

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

 

 

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ