ΚΚΕ: Απόφαση που ανοίγει το δρόμο για εργασία την Κυριακή

ΚΚΕ: Απόφαση που ανοίγει το δρόμο για εργασία την Κυριακή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, αναφορικά με τη μεταβίβαση στον Υπουργό Τουρισμού της αρμοδιότητας ορισμού του κατά ημέρα ωραρίου εργασίας και απασχόλησης και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού.

Η ερώτηση

Με πρόσφατη ΥΑ μεταβιβάζεται στον Υπουργό Τουρισμού η αρμοδιότητα ορισμού του κατά ημέρα ωραρίου εργασίας και απασχόλησης και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για το σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου Τουρισμού και για τους υπαλλήλους των εποπτευόμενων φορέων του.

Η απόφαση αυτή θα απογειώσει  την υπερωριακή απασχόληση, ενώ με πρόσχημα  την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, στρώνεται ο δρόμος και στο δημόσιο τομέα για να καθιερωθεί η εργασία την Κυριακή, για την κατάργηση στην πράξη κάθε έννοιας σταθερού χρόνου εργασίας, με δουλειά όποτε και όσο επιτάσσει ο Υπουργός.

Οι συνέπειες μια τέτοιας απόφασης είναι πολλαπλές και οδυνηρές σε βάρος των εργαζόμενων, καθώς η κατάργηση της Κυριακής αργίας σημαίνει δουλειά χωρίς ξεκούραση, χωρίς οικογενειακή και κοινωνική ζωή, σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων και της όποιας κατάκτησης των εργαζόμενων. 

Η κυβέρνηση, νομοθετώντας δήθεν προσωρινά μέτρα και επεκτείνοντας το αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις Οδηγίες της ΕΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, φορτώνει στις πλάτες των εργαζόμενων την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Αντί για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό και από την εργοδοτική ασυδοσία, αφού άναψε το «πράσινο φως» στους επιχειρηματικούς ομίλους να κλιμακώσουν την επίθεση στην εργατική τάξη, επεκτείνει τα μέτρα αυτά και στον δημόσιο τομέα και τα γενικεύει.   

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε :

Να αρθεί η ΥΑ σχετικά με τη μεταβίβαση στον Υπουργό Τουρισμού της αρμοδιότητας ορισμού του κατά ημέρα ωραρίου εργασίας και απασχόλησης και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού.

Να διασφαλίζεται ο σταθερός χρόνος  εβδομαδιαίας εργασίας και η Κυριακή αργία για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και για τους υπαλλήλους των εποπτευόμενων φορέων του.

Για την πρόσληψη όλου του απαιτούμενου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας στο Υπουργείο Τουρισμού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ