Το ΚΚΕ για τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων στο Λασίθι

Το ΚΚΕ για τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων στο Λασίθι

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Να μη διανοηθεί καν η κυβέρνηση να συγχωνεύσει ή να υποβαθμίσει περαιτέρω τα Νοσοκομεία του Λασιθίου", τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ Λασιθίου.

Αναλυτικά: 

                Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ, καθώς το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, ιδίως του τουρισμού και της εστίασης, βασίζονται στα πρωτόκολλα - λάστιχο που εξυπηρετούν τα κέρδη των ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, τα οποία οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων.

                Αντί ΤΩΡΑ η κυβέρνηση να εξαγγείλει μια σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία ενημέρωσης και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, ανακοινώνει και άλλα «λουκέτα» σε Νοσοκομεία και κλινικές όπως εδώ στο Λασίθι, στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ» που ετοιμάζει, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση του τομέα της Υγείας, μέσα σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας. Αντί για  ουσιαστική ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων, η κυβέρνηση στήνει εμβολιαστικές γραμμές και κέντρα χωρίς να κάνει ούτε μία πρόσληψη, αναγκάζοντας υγειονομικούς σε υπερεφημέρευση, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες βάρδιες και συνεχείς μετακινήσεις! Σκόπιμα η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τα προνόμια και τις τιμωρίες, τις ποινές και τα "δωράκια" με στόχο το διχασμό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.  Αποθεώνει με αυτόν τον τρόπο την ατομική ευθύνη για να κρύψει τη κρατική ευθύνη για τη διαχείριση και τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας!

                Η κυβέρνηση ενισχύει το δηλητήριο που επιδεινώνει το πρόβλημα και αποδυναμώνει περαιτέρω το φάρμακο αντιμετώπισης. Είναι απαράδεκτο μέσα στην πανδημία, μπροστά σε ένα ακόμη κύμα της, η κυβέρνηση που υποχρέωσε σε στραγγαλισμό τα νοσοκομεία, αποφεύγοντας σαν το διάολο το λιβάνι τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να προτείνει ως λύση τις "συγχωνεύσεις". Συνιστά πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να επικαλείται την υποστελέχωση και τις άλλες "παθογένειες" του συστήματος Υγείας, αφού είναι η ίδια που τις προκάλεσε, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αποτελούν σχεδιασμούς που σηματοδοτούν την πλήρη μετατροπή της υγείας σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων με όρους αγοράς ως επιχειρήσεις και την παραχώρηση λειτουργιών τους στους ιδιώτες,   που αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως πελάτη με ελάχιστες δωρεάν «παροχές» κι αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές και τους εργαζόμενους υγειονομικούς ως λειτουργικό κόστος, που απαιτείται η συνεχής συρρίκνωσή του!

                Τα κυβερνητικά σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για περαιτέρω συγχώνευση νοσοκομείων, με ειδική αναφορά σε μονάδες που γειτνιάζουν χιλιομετρικά, μεταξύ των οποίων το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τα Νοσοκομεία-ΚΥ Ιεράπετρας, Σητείας και Νεάπολης αποτελούν έγκλημα για το λαό και για τους υγειονομικούς της περιοχής! Κι αυτό τη στιγμή που λόγω της μορφολογίας του νομού, της ανάλογης συγκέντρωσης πληθυσμού σε 4 αστικά κέντρα και του άθλιου οδικού δικτύου απαιτείται επείγουσα ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και των 4 μονάδων, όπως επίσης του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Τζερμιάδου και όλων των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) του νομού που είναι αφημένα στην τύχη τους.

                Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια στο νομό προβάλλουν  το κλείσιμο των νοσοκομείων-ΚΥ σε Ιεράπετρα, Σητεία και Νεάπολη,  ως προϋπόθεση για την πλήρη στελέχωση του ΓΝ Αγίου Νικολάου με έδρα την σημερινή ή άλλη, διαφορετικά η ύπαρξή τους συνιστά παράγοντα υποβάθμισης του τελευταίου.  Ας απαντήσουν όμως κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ: γιατί υπολειτουργούν  τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του Λασιθίου: Υπολειτουργούν γιατί δεν είναι αναγκαία  ή γιατί είναι υποστελεχωμένα; Ο λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι όλα τα νοσοκομεία  είναι υποστελεχωμένα στην Κρήτη και σε ολόκληρη της χώρας. Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι: Τι εμποδίζει για παράδειγμα κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ να στελεχώσουν το μοναδικό νοσοκομείο στην ΠΕ Ρεθύμνου και κάθε τρεις και λιγο πότε για να λειτουργήσει η ΜΕΘ, πότε τα χειρουργεία, πότε για να εφημερεύσουν βασικές κλινικές μετακινούνται γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από τα νοσοκομεία Χανίων και Ηρακλείου;

                Εξέλιξη που θα επιδεινώσει κι άλλο τη σημερινή κατάσταση είναι η ένταξη των νοσοκομειακών μονάδων της 7ης ΥΠΕ, μεταξύ αυτών και του Λασιθίου, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) και η εφαρμογή των Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRGs), που σηματοδοτούν την πλήρη μετατροπή της υγείας σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων με όρους αγοράς ως επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως πελάτη και τους εργαζόμενους υγειονομικούς ως λειτουργικό κόστος, που απαιτείται η συνεχής συρρίκνωσή του! Εκεί αποσκοπέι και η συζήτηση που έχει ανοίξει για "αυτοχρηματοδότούμενα και αυτόνομα" νοσοκομεία!

                Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ», που πρόσφατα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, ελάχιστες δωρεάν «παροχές», αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, «αξιολόγηση» των εργαζομένων με κριτήριο ποιος συμβάλλει περισσότερο, ώστε να στοιχίζουν οι ασθενείς πιο φτηνά!

                Είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ! Είναι όμως υποκριτική και η όψιμη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, πιο ειδικά των νοσοκομείων και των ΚΥ του Λασιθίου, για τα οποία ευθύνεται εξίσου όπως κι η σημερινή κυβέρνηση. Νομίζουν ότι οι Λασιθιώτες έχουν "μνήμη χρυσόψαρου" και ότι ξεχνούν τα 5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρήθηκε η διαχρονική υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας και των νοσοκομείων και των ΚΥ του Λασιθίου. Χέρι-χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανέθεσαν στο ΚΕΤΕΚΝΥ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ   για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών. Επί των ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτούργησε το πρώτο  νοσοκομείο σαν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στην Σαντορίνη. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  διεύρυναν τον θεσμό της ελαστικής εργασίας στα νοσοκομεία και προχώρησαν σε αλλεπάλληλες μειώσεις δαπανών  στο προϋπολογισμό  των νοσοκομείων! Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία αντικειμενικά υποσκάπτει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

                Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους συλλόγους του, συνολικά το Λασιθιώτικό λαό να παλέψουν ενάντια στις πολιτικές που εμπορευματοποιούν την υγεία και στα σχέδια συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων κλινικών και νοσοκομείων σε όλο το νομό, με ταυτόχρονη ενίσχυση όλων των νοσοκομείων και των ΚΥ με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό!

                Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των σωματείων των εργαζομένων και άλλων μαζικών φορέων για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, καθολικό πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με ουσιαστική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση του εμβολιασμού, ενάντια στην κυβέρνηση που ενισχύει με την πολιτική της το φόβο, τη σύγχυση και τον ανορθολογισμό

                Αυτή είναι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων του Λασιθίου για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

            Το ΚΚΕ μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής, με τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, θα είναι κι αυτή τη φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

 

Δείτε επίσης:

Αλλάζει ο "χάρτης" της Υγείας: Ποια νοσοκομεία συγχωνεύονται - Τί θα γίνει στην Κρήτη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ