ΚΚΕ Ρεθύμνου: Η ευθύνη για τη διασπορά του ιού βαραίνει την κυβέρνηση

Ανακοίνωση με αφορμή τον χαρακτηρισμό του Δ. Ρεθύμνης ως κόκκινη περιοχή

"Η ευθύνη για την διασπορά του κορωνοιού, στην Π.Ε. Ρεθύμνου και το χαρακτηρισμό της ως κόκκινη περιοχή, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Ρεθύμνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Σχεδόν για ένα ολόκληρό έτος, ο Ρεθυμιώτικος λαός, με την στάση του περιόρισε την διασπορά του ιού. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, τι έκαναν για να προστατέψουν την υγεία και την ζωή του λαού; Τι έκαναν για να προετοιμάσουν την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος, που τώρα μας χτυπάει την πόρτα; Φτάσαμε πάλι στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε, ένα χρόνο πρίν.

Με ανησυχία παρακολουθεί ο λαός, τον εκτροχιασμό του εμβολιαστικού προγραμματισμού. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι μακρόχρονη υπόθεση γιατί τα εμβόλια και τα φάρμακα αποτελούν χρυσοφόρα εμπορεύματα, των οποίων η έρευνα, παραγωγή και διανομή υποτάσσεται στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ομίλων και των καπιταλιστικών κρατών. Ακόμα, οι ήδη υποστελέχωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κλπ) έχουν επιφορτιστεί με τον εμβολιασμό με μόνο δύο δομές να λειτουργούν στην Π.Ε. Ρεθύμνου και να έχουν πραγματοποιήσει μόνο 2500 εμβολιασμούς, το χαμηλότερο αριθμό σε όλη την Κρήτη.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, με κλινικές που λειτουργούν στο όριο. Για αυτή την κατάσταση διαχρονικές είναι ευθύνες όλων  των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που υπηρετούν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Η δημοτική και η περιφερειακή αρχή δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Δεν περιορίζονται μόνο σε δηλώσεις περι «ατομικής ευθύνης» αποκρύπτοντας τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά ενισχύουν και το κλίμα τρομοκρατίας και σιγής ιχθύος που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Από αυτά που κάνουν, ας απαντήσουν καλύτερα στο Ρεθυμιώτικο λαό,  αν επαρκούν οι  σχολικές καθαρίστριες οι οποίες, όπως καταγγέλλει το σωματείο τους, είναι λιγότερες από την προ-Covid εποχή. Ας μας απαντήσουν αν υπήρξε σχεδιασμός, στον προϋπολογισμό το δήμου, για να ανευρεθούν σχολικές αίθουσες για να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Ο χρόνος τελείωσε! Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, μέσα από τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία του, να διεκδικήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Άμεση στελέχωση και πλήρης λειτουργία όλων των τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού ώστε να λειτουργήσει ΜΕΘ Covid-19 στο ΓΝ Ρεθύμνου.
 • Άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που πλέον κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
 • Άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους. Άμεση απεμπλοκή του νοσοκομείου από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
 • Υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.
 • Μαζικά δωρεάν τεστ, με επίκεντρο τους μεγάλους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους.Επίταξη και των ιδιωτικών εργαστηρίων και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό.
 • Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δεν χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να επιταχτούν με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - Δήμου, ξενοδοχειακές μονάδες για την διαμονή τους, με μέριμνα για την παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κλπ. Έτσι θα μειωθεί το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής διασποράς
 • Για τα σχολεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για να μπορεί να διασφαλιστεί η αραίωση των τμημάτων. 15 μαθητές ανά τάξη. Να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα αίθουσες, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας ώστε να επιτυγχάνεται η συχνή απολύμανση των σχολικών κτιρίων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Να διασφαλισθούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου, και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να μη διανοηθεί να φέρει στη βουλή το τερατούργημα για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο.
 • Να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Να αποσυρθεί αμέσως το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια.
 • Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα
 • Επέκταση του ταμείου ανεργίας, για όλους τους ανέργους, μέχρι την επαναπρόσληψη. Αύξησή του στα 600€.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ