Κλείνει η Χανιώπορτα: Ξεκινούν εργασίες συντήρησης στο Τείχος- Δείτε φωτογραφίες

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Έξι μήνες η διάρκεια του έργου όμως ο δρόμος θα κλείσει προσωρινά

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται το έργο για την αποκατάσταση στη Χανιώπορτα (Πύλη Παντοκράτορα) αφού με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής προχωρούν οι διαδικασίες και εγκρίσεις που απαιτούνται μέχρι να ξεκινήσει η παρέμβαση στο ιστορικό μνημείο.

Στόχος του έργου είναι να επιδιορθωθούν οι σοβαρές βλάβες που έχει υποστεί η λίθινη επένδυση του τόξου του Ενετικού Τείχους όμως «ο δρόμος θα χρειαστεί να κλείσει προσωρινά για περίπου μία εβδομάδα ώστε ο εργολάβος να τοποθετήσει σωστά και με ασφάλεια τις σκαλωσιές (ουσιαστικά πρόκειται για μεταλλική κατασκευή όπως εκείνη που έχει τοποθετηθεί στο Τρανταλλίδειο)», αναφέρει στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιώργος Σισαμάκης.

Η παρέμβαση με τίτλο «Άρση επικινδυνότητας και αποκατάσταση Νεωτερικού Ανοίγματος στη Χανιώπορτα» έχει προϋπολογισμό 395.000 ευρώ με ΦΠΑ 24%, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή). Το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους έξι μήνες από τη στιγμή που θα τοποθετηθούν οι σκαλωσιές.

xanioporta sxedia5

Οι σκαλωσιές και το άνοιγμα στην Πύλη Παντοκράτορα όπως θα είναι μετά την τοποθέτησης της μεταλλικής κατασκευής

Σημειώνεται ότι «ο δρόμος θα κλείσει στην αρχή του και στο τέλος του έργου. Μόλις γίνει η τοποθέτηση θα ανοίξει ο δρόμος και θα μπορούν ξανά να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματα» τονίζει ο αντιδήμαρχος.

«Το νεωτερικό άνοιγμα της Χανιώπορτας στα Ενετικά Τείχη της πόλης του Ηρακλείου αποτελεί, ως τοξωτή γέφυρα κάτω διάβασης, σημαντικό τεχνικό έργο, του οποίου η ακεραιότητα και η ασφάλεια είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, καθώς ευρίσκεται σε βασική αστική οδική αρτηρία, που συνδέει το ιστορικό κέντρο με τα δυτικά προάστια, τους γειτονικούς οικισμούς των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και την εθνική οδό Ηρακλείου-Χανίων. Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση των βλαβών που εντοπίζονται εσωτερικά του τόξου του γεφυρώματος (εσωράχιο), όπου παρατηρούνται πολύ έντονη υγρασία, διαρροή νερού, εγκάρσιες ρωγμές και αποσάθρωση του συνδετικού κονιάματος» αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

«Ο Δήμος έχει ζητήσει άδεια για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για το κλείσιμο του δρόμου για 10 ημέρες, όμως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ο χρόνος αυτός να πέσει στις 5 ημέρες. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν Κυριακή πρωί ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση. Η μελέτη περιγράφει ότι οι σκαλωσιές θα είναι με ενισχυμένα σίδερα ως εκ τούτου θα κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων καθώς το Τείχος κινδυνεύει να πέσει. Δεν μπορεί να γίνει το έργο χωρίς να κλείσει η Χανιώπορτα. Έχουμε εξετάσει ενδελεχώς όλες τις εναλλακτικές» εξηγεί ο κ. Σισαμάκης.

Τα επόμενα βήματα μέχρι την εκκίνηση της εκτέλεσης του έργου είναι η ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής να σταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις κυκλοφοριακές μελέτες. Επίσης άμεσα θα ενημερωθούν και οι καταστηματάρχες της περιοχής για το κλείσιμο του δρόμου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι «στο Ταμείο Ανάκαμψης όταν ολοκληρώσεις ένα έργο εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται παίρνεις και κάποιο πριμ. Αυτό είναι θετικό και για τον εργολάβο και για τον Δήμο Ηρακλείου» σημειώνουν πηγές.

xanioporta sxedia2

Περιγραφή των εργασιών που θα γίνουν στο Τείχος:

xanioporta sxedia1

xanioporta sxedia3

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ