Πανεπιστήμιο Κρήτης: Κινητοποίηση φοιτητών με αποδέκτη το αστικό ΚΤΕΛ (video)

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

"Ήταν ακραίο αυτό που ζήσαμε", λένε φοιτητές και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις "μέχρι να μας ακούσουν"

Μικρής κλίμακας ένταση επικράτησε έξω από το Πανεπιστήμιο Κρήτης την Δευτέρα μετά από διαμαρτυρία φοιτητών με επίδικο τις τιμές των εισιτηρίων και της μηνιαίας κάρτας που πληρώνουν στο αστικό ΚΤΕΛ.

Η κινητοποίηση έγινε μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού του Πανεπιστήμιου Κρήτης την περασμένη Τετάρτη. Εκεί αποφασίστηκε, την Δευτέρα 15/4, οι φοιτητές για μία ώρα, από τις 2:00 μέχρι τις 3:00 μ.μ., να μπαίνουν στο αστικό λεωφορείο χωρίς επίδειξη εισιτηρίου ως «ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε με τις τιμές στα εισιτήρια μεταφορών και τη μηνιαία κάρτα» δήλωσε σχετικά με το θέμα η Λίλη Αναστασοπούλου, πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΠΚ.

Στην κινητοποίηση το πρώτο αστικό λεωφορείο έφυγε με κάποιους φοιτητές να έχουν μπει μέσα δωρεάν. Στο δεύτερο λεωφορείο υπήρχε ελεγκτής ο οποίος απέτρεπε τους φοιτητές να μπουν μέσα ενώ κλήθηκε και  ομάδα  Δίκυκλης Αστυνόμευσης της Άμεσης Δράσης. «Ήταν ακραίο αυτό που ζήσαμε σήμερα. Εμείς εμποδίσαμε το λεωφορείο να συνεχίσει εάν δεν βάλει μέσα τους φοιτητές δωρεάν, χωρίς επίδειξη εισιτηρίου. Η απάντηση που λάβαμε ήταν "αδιαφορούμε πώς θα σπουδάσετε, να πάρετε ταξί"».

diamartyria foititon dias

Στο σημείο έφθασαν μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίες ωστόσο αποχώρησαν μετά από παράκληση των περίπου 70 φοιτητών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. «Προτίμησαν να στείλουν τα λεωφορεία πίσω και να μην γίνουν τα δρομολόγια από το να μας αφήσουν να μπούμε μέσα δωρεάν ενώ το αίτημα μας είναι δίκαιο και αυτονόητο» τονίζει η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Φυσικής.

Η ίδια ανέφερε ότι ως Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν απευθυνθεί τόσο στην εταιρία του αστικού ΚΤΕΛ, όσο και στην Πρυτανεία, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ επίσης έχουν πραγματοποιήσει επαφές και με τον Δήμο Ηρακλείου ωστόσο «ο ένας πετάει το "μπαλάκι" της ευθύνης στον άλλον. Η εταιρία μας είπε ότι "δεν μας ενδιαφέρει πώς θα πάτε στο Πανεπιστήμιο, εμείς θέλουμε το κέρδος μας"».

diamartyria foititon4

Οι Σύλλογοι κινητοποιούνται εδώ και μήνες για το ζήτημα διεκδικώντας μείωση της κάρτας μεταφορών στα 15 ευρώ (από τα 45 που κοστίζει σήμερα). «Κάναμε κινητοποιήσεις για μείωση των τιμών των εισιτηρίων και της μηνιαίας κάρτας και αντί να το μειώσουν, οι τιμές αυξήθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα όταν ήμασταν όλοι σπίτια μας. Γυρίσαμε και ήταν ακριβότερα κατά 0,90 λεπτά τα εισιτήρια και 5 ευρώ η μηνιαία κάρτα» λέει η φοιτήτρια του Φυσικού.

«Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα στις συνθήκες που ζούμε (εγώ κατάγομαι από Αθήνα και ο αδερφός μου προετοιμάζεται να δώσει πανελλαδικές φέτος), η ακρίβεια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και η οικογένεια μου τα βγάζει πέρα… ίσα βάρκα ίσα νερά. Δίνουμε λιγότερα χρήματα να κόβουμε εισιτήρια από το να βγάζουμε μηνιαία κάρτα» επισημαίνει η Λιλή Αναστασοπούλου.

diamartyria foititon3

Οι φοιτητές σε κάθε τόνο διαμηνύουν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν καθώς η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο «μέχρι να αναγκαστούν να μας ακούσουν», όπως λέει η Αναστασοπούλου. Στο τέλος σημειώνει «υπάρχουν ήδη τόσοι ταξικοί φραγμοί για να σπουδάσει ένα παιδί στην Κρήτη κι όμως δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να μας διευκολύνουν και μπαίνουμε σε δίλημμα εάν θα χάσουμε μάθημα ή θα πληρώσουμε 2 ευρώ για να ανέβουμε στο Πανεπιστήμιο».

diamartyria foititon6diamartyria foititon..

diamartyria foititon2

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ