Κορωνοϊός: Οδηγίες για το κοινό και τους καταστηματάρχες

Από την παθολόγο - λοιμωξιολόγο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου

Μια σειρά από χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές τόσο για το κοινό όσο και για τους καταστηματάρχες που εξακολουθούν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να συναλλάσσονται με ασφάλεια δίνει η παθολόγος - λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου.

Ειδικότερα:

Οδηγίες για την προστασία του κοινού από τον κορωνοϊό

Μένουμε στο σπίτι
Ακολουθούμε τις οδηγίες για αποφυγή μετακινήσεων και συγχρωτισμού.
Αποφεύγουμε την επαφή με ανθρώπους σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, ειδικά εάν έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά με αντισηπτικό αν δεν είναι εμφανώς λερωμένα και με σαπούνι και νερό αν είναι λερωμένα. Προσοχή στη συναλλαγή χρημάτων και την επαφή με επιφάνειες στις οποίες ακουμπά πολύς κόσμος ή χρήματα. Μετά από κάθε επαφή με χρήματα πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Δεν φοράμε μάσκα αν είμαστε υγιείς. Δεν έχει αποδειχθεί προστατευτικό μέτρο σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν φοράει. Επίσης δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως την τήρηση αποστάσεων.

Δεν φοράμε γάντια σε καμία περίπτωση εκτός εάν υπάρχει πιθανότητα να λερώσουμε τα χέρια μας με βιολογικά υγρά. Επίσης, η χρήση γαντιών δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως είναι η συχνή χρήση αντισηπτικού. Η χρήση αντισηπτικού πάνω στα γάντια είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται.

Ακολουθούμε αναπνευστική υγιεινή
Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε ως προστασία την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας η το εσωτερικό της μπλούζας μας και όχι τα χέρια. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα για τη μύτη, χειροπετσέτες για τα χέρια και πετσετάκια μιας χρήσης για τις επιφάνειες.
Δεν ακουμπάμε το πρόσωπό και τη μύτη μας.
 

Οδηγίες για τα εμπορικά καταστήματα τροφίμων

Δημιουργήστε τις συνθήκες ώστε οι πελάτες να μην έρχονται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το ταμείο. Σκεφτείτε την εξυπηρέτηση από απόσταση ή άλλου είδους μηχανικό διαχωρισμό (τζάμι;). 

Κάθε φορά που ακουμπάτε χρήματα κάρτες ή αντικείμενα που έχει πιάσει ο πελάτης να απολυμαίνετε τα χέρια σας με αντισηπτικό. Καθαρίζετε τον πάγκο συναλλαγής και την ταμειακή μηχανή με απολυμαντικό επιφανειών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδανικά ανάμεσα σε κάθε συναλλαγή. Αν δεν έχετε απολυμαντικό επιφανειών φτιάξτε ένα διάλυμα 1 μέρος οικιακή χλωρίνη με 9 μέρη νερό (όχι την πυκνή).

Καθαρίζετε με απολυμαντικό επιφανειών ή διάλυμα χλωρίνης τις υπόλοιπες επιφάνειες, ψυγεία κλπ αρκετές φορές την ημέρα (ειδικά χειρολαβές, ταμειακή μηχανή). Μη χρησιμοποιείτε πανιά πολλαπλών χρήσεων. Σκουπίζετε τα χέρια με χειροπετσετες και τις επιφάνειες με χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.

Το αντισηπτικό χεριών δεν είναι κατάλληλο για καθαρισμό των επιφανειών. Χρειάζονται δυο διαφορετικά διαλύματα. Άλλο για τα χέρια και άλλο για τις επιφάνειες.

Η χρήση μάσκας δεν έχει κανένα νόημα. Δεν έχει αποδειχθεί προστατευτική σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν φοράει. Επίσης δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως την τήρηση αποστάσεων.

Η χρήση γαντιών δεν έχει κανένα νόημα εκτός εάν υπάρχει πιθανότητα να λερώσετε τα χέρια σας με βιολογικά υγρά. Επίσης, η χρήση γαντιών δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως είναι η συχνή χρήση αντισηπτικού. Η χρήση αντισηπτικού πάνω στα γάντια είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται.

Μάσκα θα φορέσετε όταν χρειάζεται να έρθετε σε επαφή σε απόσταση μικρότερη του μέτρου με κάποιον ασθενή.

Ακολουθούμε όλοι αναπνευστική υγιεινή
Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε ως προστασία την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας η το εσωτερικό της μπλούζας μας και όχι τα χέρια. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα για τη μύτη, χειροπετσέτες για τα χέρια και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης για τις επιφάνειες. 

Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας με τα χέρια.

Αν κάποιος από το προσωπικό ασθενήσει με συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την εργασία, να μείνει σε απομόνωση στο σπίτι και να συμβουλευτεί τηλεφωνικά το γιατρό του
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ